Dimarts que ve, 7 de desembre, es compleixen 25 anys de la declaració de la Llotja de València com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Una data significativa que l'Ajuntament de València vol celebrar amb una programació cultural que estarà enfocada a posar en valor la història d'un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, que la mateixa regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha definit com "l'autèntica joia gòtica de València".
D'aquesta manera, el dissabte, 11 de desembre, la programació arrancarà amb un concert extraordinari a càrrec de Capella de Ministrers, titulat "Bèsties i Profetes; Simbologia i Música a l'enteixinat del Consolat de la Mar", "una proposta basada en la recuperació de composicions vinculades a la figuració present en el cassetonat de la Cambra Daurada de l'antiga Casa de la Ciutat o algunes cançons anònimes del Corpus Christi, escrites a València entre 1387 i 1392, dues d'elles amb referències a poesies trobadoresques, així com cançons associades amb el drama assumpcionista de la Catedral de València", ha detallat Tello.
A més, els dies 13, 14 i 16 de desembre serà el torn d'un cicle de conferències sobre 'La Llotja i el seu entorn' de la mà de Camila Milet i Fernando Vegas de la Universitat Politècnica de València; 'Els usos de la Llotja al llarg de la seua història' a càrrec de Mercedes Gómez-Ferrer de la Universitat de València; i 'El sostre de la Sala Daurada de la Casa de la Ciutat. Context i derivacions' per Arturo Zaragozá de l'Acadèmia de Sant Carles.
Per a completar la promoció i posada en valor d'aquest edifici, s'està preparat, a més, una 'Maleta didàctica' dirigida a alumnat de Primària i Secundària, sobre l'origen de l'edifici, i la història medieval valenciana, que hauran de sol·licitar els centres educatius.
Així mateix, es presentarà el llibre d'homenatge al centenari "La cambra Daurada: un univers d'imatges del segle XV valencià en la Llotja dels Mercaders", i es comptarà amb dos audiovisuals dedicats al conjunt de la Llotja i al cassetonat del saló alt.
Finalment, s'ha elaborat una campanya de difusió, amb cartells i elements en format de reclam, per a donar a conéixer i fer partícip a la ciutadania de la celebració.
L'alcalde de València, Joan Ribó, que ha assistit a la presentació ha aprofitat per a recordar que "fa falta vetlar, i en política, vetlar vol dir invertir, en el manteniment i posada en valor dels monuments que són responsabilitat municipal, en aquest cas La Llotja, preservant l'edifici i recuperant els tresors que conté, com es va fer amb el paviment gòtic de la torre fa un temps, i com farem ara amb el cassetonat de la Cambra Daurada, que decora el sostre del Consolat de Mar".
"Una obra bella i costosa"
Quant a les iniciatives sobre el monument en si, la regidora ha assenyalat el projecte sobre el cassetonat original de la Cambra Daurada, un dels conjunts de fusta tallada d'època gòtica més importants de la Corona d'Aragó, que va ser traslladat fa un segle aproximadament gràcies a l'esforç de l'acadèmic i arxiver Luis Tramoyeres i de l'escultor José Aixa, la qual cosa va assegurar la seua preservació. "Es tracta d'una obra de singular bellesa, una peça artística sense parangó a la ciutat, que van encarregar els Jurats "de talla, or i de pintura" al mestre Joan del Poyo, una obra "bella i costosa", que va ser executada entre 1418 i 1426.
Per a posar en valor el cassetonat, ha explicat Gloria Tello, fa falta un projecte d'intervenció que determine el seu estat de conservació. "I per això, el punt de partida és la realització d'un alçament fotogramètric que ja està en procés d'elaboració", ha anunciat la regidora, qui ha afegit que "a partir de la restitució fotogramètrica, es disposarà d'una sòlida base d'anàlisi, que podrà definir un pla d'actuació, que desenvoluparem al llarg dels anys pròxims".
Aquesta iniciativa suposa una nova fita en la sèrie d'accions de diferent caràcter que la Regidoria de Cultura ha dut a terme en els últims anys sobre el monument per a millorar el seu estat i la seua projecció (entre ells, la dotació d'un sistema antiincendis i ampliació de les càmeres de vigilància; la restauració del paviment gòtic de la primera planta de la torre; o un estudi de conservació preventiva del monument encarregat al doctor arquitecte Javier Benlloch, professor de la UPV).