La Línia 10 de Metrovalencia encara la recta final per a la seua inauguració. Després que el passat mes de febrer s'iniciara el període de proves, tot apunta al fet que, si es compleixen les previsions, l'L10 podria començar a operar a principis del mes de maig. De fet, el mateix conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, assenyalava, el passat 8 d'abril, que faltava "aproximadament un mes perquè l'Agència de Seguretat Ferroviària done el vistiplau a tota la documentació de la nova línia de Metrovalencia".
Una fita molt significativa per a la mobilitat metropolitana que permetrà la connexió del centre de València – al carrer Alacant – amb el barri de Natzaret, passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències. Amb un recorregut de 5,3 quilòmetres i huit estacions dividides en tres subterrànies – Alacant, Russafa i Amado Granell-Montolivet – i cinc en superfície – Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciències-Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret – la Línia 10 suposarà una millora en les connexions de Metrovalencia i, per consegüent, un impuls al transport públic.
El 19 de setembre de 2019, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) licitava el projecte de construcció de la superestructura de via, arquitectura i equipament del tram subterrani de la Línia 10 de Metrovalencia, posant fi a més de 15 anys d'espera. I és que cal recordar que les primeres obres d'aquesta infraestructura arrancaven en 2006. No obstant això, cinc anys més tard – en 2011 – i després d'invertir al voltant de 200 milions d'euros, la construcció d'aquesta línia es paralitzava per falta de pressupost.
Des de llavors, el projecte de l'L10 ha romàs estancat fins al 12 de juny de 2017, quan l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava que es reprendria aquesta connexió mitjançant finançament de la Unió Europea. En total, els treballs que s'han dut a terme per a posar en marxa l'L10 superen els 50 milions d'euros, sent el finançament europeu clau en aportar el 50% de la inversió a través dels fons Feder.
Un recorregut de 16 minuts
El material mòbil que donarà servei a la nova connexió estarà compost per set unitats de tramvia – cinc en circulació, un en manteniment i un altre en reserva – amb capacitat per a 275 persones per comboi, que permetrà aconseguir una freqüència de pas similar al de la resta de línies, és a dir, entre 5 i 10 minuts en hora punta i entre 15 i 20 minuts depenent del tram, l'hora i el dia.
Per a assolir aquests temps, la nova línia tindrà prioritat semafòrica en els encreuaments per als vianants i de vehicles, amb l'objectiu de permetre que el recorregut es realitze d'extrem a extrem en un total de 16 minuts.
Canvi d'imatge
Així mateix, els nous trens de l'L10 estrenaran un nou disseny que, de manera progressiva s'anirà aplicant a la resta. Els nous vagons canviaran el blanc pel roig i es reforçarà la identitat de la 'M' de Metrovalencia.
Finalment, cal destacar que la nova línia de metro es completarà amb dos canons per als vianants entre les estacions de Xàtiva i Bailén amb la nova estació d'Alacant, que facilitaran la integració de la línia amb la resta de connexions de Metrovalencia. Així, respecte a la connexió entre les estacions de Bailén i Alacant està previst que ja estiga operativa quan s'òbriga al públic l'L10. En concret, s'ha derrocat la paret que fins ara separava la mateixa estació del canó per als vianants per a enllaçar-la amb l'accés per als vianants en desús de la Gran Via de les Germanies, paral·lel al qual sí que està en servei en l'altre costat del carrer.
Quan les obres del canó per als vianants estiguen finalitzades, es procedirà a col·locar una vidriera que separarà les instal·lacions d'FGV a Bailén de la part per als vianants, que podran utilitzar els vianants que no accedisquen a Metrovalencia. A més, aquest canó per als vianants permetrà l'enllaç amb la resta de la xarxa de metro a través de la línia 7.
Respecte a la connexió per als vianants entre Xàtiva i Alacant, la Generalitat va començar el passat mes d'agost el procés de licitació. En aquest cas, la longitud és major – 250 metres – i unirà a través del subsol totes dues estacions des dels vestíbuls. Aquest projecte, que requerirà una inversió d'aproximadament 22 milions d'euros, està inclòs entra les propostes que ha presentat la Generalitat per a obtenir finançament europeu a través del fons React-EU, que forma part del pla Next Generation.
Una vegada finalitzat, aquest canó permetrà el transbord amb les línies 3, 5 i 9 de Metrovalencia. Per això, i amb l'objectiu que les connexions siguen ràpides, s'instal·laran fins a huit cintes transportadores per a vianants – quatre per sentit – similar a la dels aeroports, deixant una zona central per a caminar.