València

La Generalitat segueix aquest 2021 amb la seua aposta per la mobilitat sostenible

Hi ha 2.400 quilòmetres de vies de ciclovianants noves planificades i 500 quilòmetres de vies segregades del trànsit motoritzat

1 minut

carril-ciclopeatonal-en-rafelguaraf-foto_abulaila__2

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat seguirà aquest 2021 potenciant la mobilitat sostenible en el territori valencià.

Des d'aquesta àrea que encapçala Arcadi España s'està impulsant un pla de millora de la xarxa ciclopeatonal en tota la Comunitat Valenciana amb l'objectiu completar aquests itineraris no motoritzats per a connectar municipis i disposar d'una xarxa contínua, segura, funcional, ordenada i jerarquitzada, que siga una alternativa a la mobilitat tradicional. Així hi ha 2.400 quilòmetres de vies de ciclovianants noves planificades i 500 quilòmetres de vies segregades del trànsit motoritzat.

Així mateix, la Conselleria està treballant en adaptar antics traçats ferroviaris i camins històrics o naturals de baixa intensitat de trànsit com a itineraris ciclopeatonals de manera que, conjuntament a la resta de carrils bici i vies de ciclovianants que s'estan construint, es dispose d'una malla de camins sostenibles per tota la Comunitat Valenciana, adequats per al trànsit no motoritzat, funcionals però, alhora, molt lligats al paisatge i les tradicions.

CONNEXIÓ DE CARCAIXENT AMB COGULLADA I ALZIRA

Dos exemples d'aquests treballs els trobem a Carcaixent, on el propi conseller va anunciar ahir que en breu s'iniciaran les obres per a la construcció de la passarel·la de ciclovianants que connectarà el nucli urbà d'aquest municipi de la Ribera Alta amb el de la Cogullada. A més, també es va ratificar la voluntat de la Conselleria de participar en el projecte d'unir Alzira i Carcaixent de manera segura i sostenible a través d'un vial amb carril de ciclovianants a través de la CV-41.

Carcaixent també estarà connectada en un futur amb Xàtiva mitjançant una Via Verda que disposarà aquest any d'una inversió pròxima als 4 milions d'euros per part de la Generalitat Valenciana. El projecte té per objectiu la connexió ciclopeatonal des del nucli urbà de Xàtiva fins a l'estació de Carcaixent, unint les comarques de la Costera i de la Ribera Alta, adequant zones en desús com les antigues vies que divideixen en dos la localitat de Manuel.

Es tracta, en definitiva, d'uns treballs de mobilitat sostenible, aprofitant l'existència d'un traçat ferroviari de 9,5 quilòmetres de l'antiga línia La Encina-València fins a La Pobla Llarga, desmantellada l'any 2009. Entre La Pobla Llarga i Carcaixent s'adequarà un corredor capaç d'albergar, en condicions adequades de seguretat viària i comoditat, la ruta ciclopeatonal, sumant un recorregut total de 16 quilòmetres que permetrà, a més, unir-la amb altres via que arriben a Dénia o Tavernes.

DIVERSES VIES DE CICLOVIANANTS

Però es compten per desenes els projectes similars que en aquests anys s'estan planificant a la província de València per a establir diferents rutes ciclopeatonales. Una de les més destacades és la nova via de ciclovianants entre l'Horta Sud i la ciutat de València que unirà el carril bici CR-400, que connecta els municipis de Benetússer, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Paiporta, amb la ciutat de València.

Aquesta actuació millorarà la connexió ciclopeatonal tant del barri de Sociópolis com de la Torre respecte a la ciutat de València, permetent a ciclistes i vianants creuar les infraestructures existents, com el nou llit del riu Túria i la carretera V-30, mitjançant una passarel·la.

Entre altres projectes, Obres Públiques també està treballant actualment a completar la via de ciclovianants Alboraia-Almàssera i la passarel·la de ciclovianants sobre la V-21 en el terme municipal de la Pobla de Farnals que busca posar fi als problemes de comunicació entre el cas urbà i el seu nucli marítim, a més de contribuir a la implantació d'un eix de comunicació entre els municipis de l'interior de l'Horta Nord i la costa.

TREBALL CONJUNT AMB LA DIPUTACIÓ

Dins d'aquesta aposta per la mobilitat sostenible, la Conselleria ha trobat a la Diputació de València com a aliada. De fet, el mes d'octubre es va acordar entre aquestes dues administracions la realització conjunta d'actuacions vinculades a vies de ciclovianants a les comarques de la zona, com la via Carcaixent-Dénia, la via d'Ojos Negros o la del Carraixet, entre altres, així com en l'àrea metropolitana de València.

D'aquesta manera, les dues administracions estan treballant conjuntament per a prioritzar actuacions estratègiques que milloren la mobilitat sostenible i que a més proporcionen a les comarques un alt valor mediambiental, paisatgístic, turístic i històric.

En aquest sentit, durant el 2020 s'ha actuat en la millora de la mobilitat intermodal amb l'estació de metro del Palmaret a Alboraia a càrrec de la Diputació amb una inversió de 43.091 euros des de les avingudes Germans Machado i Alfauir de València i l'avinguda de l'Orxata d'Alboraia; la construcció al final de Massalfassar per part de la Conselleria de Política territorial d'una passarel·la que permetrà connectar la via ciclopeatonal amb la platja i que es complementarà per la Diputació amb l'enllaç de la CV-300 amb la V-21 mitjançant la via de servei de la Gombalda (CV-32) amb una inversió de 300.000 euros; i finalment la recuperació com a via verda de la línia de ferrocarril Carcaixent-Dénia al seu pas per Tavernes de la Valldigna i Gandia, amb el condicionament del marge esquerre del riu Vaca i la connexió amb la platja de la Auir pel camí dels Eucaliptus per connectar el recorregut amb el carril bici de la platja que transcorre en sentit Dénia amb dues inversions de 250.000 euros en cada municipi.

Etiquetes: