La Generalitat Valenciana estudia la possibilitat d'establir un calendari i un pla d'ajudes perquè els camions del port de València reduïsquen les seues emissions contaminants.
Es tracta d'una de les mesures que el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha abordat a Brussel·les (Bèlgica) amb la cap d'Unitat de Ports de la Comissió Europea, Daniela Rosca, per a garantir la integració port-ciutat i el creixement sostenible dels ports de la Comunitat Valenciana.
Entre elles està la proposta d'establir un calendari perquè tots els camions que treballen en el port de València reduïsquen les seues emissions contaminants, ja que el conseller ha recordat que uns 5.000 camions passen diàriament per les instal·lacions.
La intenció del Consell és establir un pla d'ajudes que permetria una renovació progressiva de la flota de camions, "des dels actuals dièsels a uns altres menys contaminants", recull l'administració autonòmica en un comunicat.
En la reunió a Brussel·les s'ha abordat la millora de les relacions del port amb ciutats de l'àrea metropolitana, "tant des d'un punt de vista econòmic com dels llaços culturals que tenen". La Unitat de Ports de la Comissió Europea s'ha oferit a posar en contacte a la Conselleria amb altres ciutats exemple d'integració amb els seus ports.
També s'ha plantejat la necessitat que els vaixells que atraquen contaminen menys que actualment, ja que el conseller Espanya ha advertit que "molts passen dies en el port contaminant amb els motors en marxa".
Davant aquesta situació, les dues parts han valorat la iniciativa del port de València d'establir una subestació elèctrica que permeta a aqueixos vaixells connectar-se a la xarxa elèctrica i reduir les emissions en apagar els motors.
Després de la reunió, el titular d'Obres Públiques ha destacat la "total coincidència" amb les directrius de la Unió Europea per a l'evolució dels ports, amb l'objectiu que siguen "molt més sostenibles".