La doctora Ana Villalba, resident de quart any del servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha rebut un dels premis a les millors comunicacions de joves investigadors que concedeix l'American Society of Hematology (ASH).
El treball, que es presenta en el Congrés que l'ASH celebra aquesta setmana en Sant Diego, analitza les dades disponibles en el registre del Grup Espanyol de síndromes mielodisplàsies -un grup de càncers de la sang que evoluciona a leucèmia aguda-, el major registre del món, amb dades de més de 14.000 pacients, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
"L'anàlisi d'aquestes dades demostra, per primera vegada, que el percentatge de cèl·lules mare de la medul·la òssia destinades a formar els glòbuls rojos té un gran valor pronòstic, la qual cosa explicaria la importància de l'anèmia que presenten aquests pacients i contribuirà a proporcionar un tractament més eficaç i personalitzat als pacients amb síndromes mielodisplàstics", ha descrit la doctora Ana Villalba.
Les Síndromes Mielodisplàsies (SMD) són un grup de càncers de la sang en el qual les cèl·lules mare de la medul·la òssia perden la capacitat per a madurar a cèl·lules de la sang funcionals. Com a conseqüència, es produeix un augment de cèl·lules immadures i amb alteracions morfològiques en la medul·la òssia i la sang, i disminueixen les cèl·lules de la sang normals.
En l'actualitat, la incidència d'aquesta malaltia a Espanya és de cent casos per cada 100.000 habitants i any, 40 casos per 100.000 habitants i any en persones majors de 65 anys.
A causa de l'augment de l'esperança de vida en la població i al desenvolupament de SMD secundaris al tractament d'altres neoplàsies, la incidència d'aquest grup de malalties ha augmentat en l'última dècada, sent probablement la neoplàsia hematològica més freqüent, amb un diagnòstic aproximat de 3.000 nous casos cada any a Espanya.
El Grup Espanyol de Síndromes Mielodisplàsies (GESMD), format per especialistes d'Hematologia i Biologia de gran rellevància internacional en la recerca clínica d'aquests càncers de la sang, que va crear fa 10 anys el doctor Guillermo Sanz, cap del servei d'Hematologia de l'Hospital La Fe al costat d'altres professionals, té com a objectiu fomentar la recerca d'aquest grup de malalties i millorar el diagnòstic i maneig dels pacients amb aquesta malaltia.