València

La Fe consolida la Consulta de Cardiopatia Congènita de l'Adult amb més d'1.500 pacients atesos

Es va crear en 2008 esta unitat específica per a oferir una continuïtat assistencial amb la màxima qualitat a pacients més enllà de l’edat pediàtrica

1 minut

Hospitallafevalencia

La Unitat de Cardiopatia Congènita de l'Adult de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha atés a 1.520 pacients, procedents de tota la Comunitat Valenciana, des de la seua creació l'any 2008. Es tracta d'una unitat específica per a l'atenció dels pacients que, després de ser diagnosticats i tractats d'una cardiopatia congènita en la infància, demanden una continuïtat assistencial de qualitat en arribar a l'edat adulta.

Joaquín Rueda, coordinador d'esta unitat en el vessant clínic, ha destacat "la necessitat de tenir una formació especialitzada en el maneig dels pacients adolescents i adults nascuts amb algun tipus de cardiopatia congènita, que han de seguir un tractament o bé realitzar-se revisions periòdiques. Este treball conjunt entre els especialistes infantils i d'adults és necessari perquè molts problemes escapaven a l'òptica de l'especialista d'adults si no havien rebut una formació específica en cardiologia pediàtrica."

Durant estos 9 anys, s'han intervingut quirúrgicament a 301 pacients. Destaquen els resultats de Anastasio Montero i Félix Serrano en la cirurgia de les cardiopaties més complexes i la cirurgia mínimament invasiva assistida per "vídeotoracoscopia", que realitza el doctor Tomás Heredia en el tractament de la comunicació interauricular. Amb esta tècnica nova, els especialistes destaquen una recuperació molt ràpida dels pacients, sense necessitat de esternotomía ni incisions toràciques extenses. També s'han realitzat més de 150 procediments intervencionistes amb cateterisme, destacant l'implant de 7 pròtesis pulmonars per part del doctor Luis Andrés. D'esta manera, s'evita intervenir quirúrgicament al pacient i és donat d'alta en 48 hores.

En este sentit, Anastasio Montero, director de l'Àrea Clínica de Malalties del Cor de l'Hospital La Fe, ha assenyalat que "és molt important comptar amb equips de treball multidisciplinari, on col·laboren cardiòlegs i cirurgians cardíacs pediàtrics amb cardiòlegs i cirurgians cardíacs d'adults, hemodinamistes intervencionistes, electrofisiólogos, anestesistes, infermeres, ginecòlegs, genetistes, assistents socials, rehabilitadores, i un llarg etcètera d'especialistes amb especial formació en adolescents i adults nascuts amb Cardiopatia Congènita".

A més, un dels principals problemes que presenten estos pacients són les arítmies, que és la primera causa d'assistència a urgències i juntament amb la insuficiència cardíaca la principal causa de mort. En el tractament d'esta complicació, els doctors del servei de Cardiologia Óscar Cano i Joaquín Osca han implantat 35 dispositius (desfibril·lador automàtic) amb l'objectiu d'evitar un episodi de mort sobtada.

Per tant, com destaca Luis Martínez Dolz, cap del servei de Cardiologia, "es tracta d'una Unitat multidisciplinària que compta amb una coordinació clínica, per part de Joaquín Rueda, i amb una coordinació d'Imatge Mèdica, a càrrec d'Ana Gosa, i que treballa en equip amb la finalitat d'oferir la màxima qualitat assistencial a cada pacient, ja que les Cardiopaties Congènites de l'Adult s'han convertit en una nova subespecialitat cardiovascular que demanden una atenció de les institucions sanitàries. El gran esforç realitzat en el desenvolupament de la Cardiologia i Cirurgia Cardíaca Pediàtrica a Espanya no tindria molt sentit si no es garanteix la continuïtat de l'assistència d'estos pacients quan deixen de ser xiquets.".

4.000 cardiopaties congènites a l'any a Espanya

Este dimarts, 14 de febrer, és el Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites, defectes estructurals del cor presents en el moment del naixement i que constitueixen la malformació congènita més freqüent. Apareixen en 8 de cada 1.000 nounats vius, uns 4.000 a Espanya cada any. Alguns pacients tenen defectes lleus i mai necessitaran cirurgia. En altres casos, el defecte pot no ser detectat fins a la vida adulta. No obstant això, la gran majoria precisa una intervenció quirúrgica o cateterisme cardíac terapèutic durant els primers anys de vida, amb l'objectiu de reparar el defecte.

Fins fa unes dècades, menys del 20% dels xiquets nascuts amb Cardiopatia Congènita sobrevivia fins a la vida adulta, però avui dia s'estima que sobreviuen més del 85% i este percentatge està augmentant a causa de la millora contínua de les tècniques quirúrgiques i terapèutiques durant l'edat pediàtrica.

Tanmateix, malgrat les intervencions realitzades en l'edat pediàtrica, els especialistes assenyalen que els pacients amb Cardiopatia Congènita no solen aconseguir la vida adulta amb una anatomia i funció cardiovascular normal. Poques són les intervencions que aconsegueixen ser totalment curatives, ja que en la gran majoria dels casos els procediments quirúrgics o intervencionistes només són reparatius i en altres casos només tenen un caràcter pal·liatiu. Això vol dir que quasi tots els pacients amb Cardiopatia Congènita intervinguts durant l'edat pediàtrica presenten lesions residuals, seqüeles o complicacions que poden tenir un caràcter evolutiu durant la vida adulta.

Finalment, és important destacar que el pacient adult amb Cardiopatia Congènita, no solament està exposat als problemes derivats de la seua fisiopatologia cardiovascular, sinó que amb freqüència presenta també problemes d'adaptació psicosocial. Molts han patit múltiples ingressos hospitalaris, exploracions complexes i cirurgies. Freqüentment s'han desenvolupat en un entorn familiar sobreprotector i han tingut problemes d'escolaritat i desenvolupament físic. Quan arriben a la vida adulta és fonamental que reben ajuda psicològica i rehabilitació funcional. A més necessiten suport escolar i laboral i consell professional sobre la concepció i anticoncepció, informació genètica i seguiment durant els embarassos en serveis especialitzats.

Es tracta, doncs, d'implementar un abordatge multidisciplinari que oferisca una medicina personalitzada als pacients amb cardiopaties congènites per a resoldre qüestions mèdiques relatives al diagnòstic i al tractament, inclòs també altres qüestions com a rehabilitació funcional, ajuda psicològica, consell genètic i gestacional.

Etiquetes: