La Diputació de València i l'Institut Valencià de Seguretat i Emergències (Ivaspe) han firmat un conveni de coŀlaboració per a la formació de la policia local dels municipis de la província en matèria de violència de gènere. El pla de formació específica, presentat aquest dimarts a Xàtiva al personal dels ajuntaments, s'impartirà a partir del mes de gener a Ontinyent, Xàtiva, Alzira, Gandia, Sagunt, Llíria, Requena i València amb l'objectiu de «sensibilitzar la policia i preparar-la per a respondre amb major eficiència i acabar amb aquest flagell social» —ha explicat el president de la Diputació, Jorge Rodríguez.
Rodríguez ha destacat l'aposta de la Diputació per «anar més enllà dels pronunciaments i abordar el problema de la violència de gènere amb la formació de la policia local dels 266 municipis de la província». El president de la Diputació ha assegurat que la societat actual «exigirà més proximitat i eficàcia als policies per a resoldre problemes de violència de gènere i han d'estar preparats per a açò».
Per la seua banda, el director general d'Emergències de la Generalitat Valenciana, José María Àngel, ha subratllat la importància de «transferir els coneixements als policies locals perquè sàpien respondre a les situacions que es troben al carrer, de la mateixa manera que es forma altres tècnics en matèries, per exemple, com cultura o benestar».
La localitat de Xàtiva ha acollit la presentació del pla amb una jornada en la qual han participat la diputada d'igualtat, Isabel García, el diputat provincial Pablo Seguí i uns quants alcaldes de la zona. Tots ells han sigut rebuts per l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, qui ha presentat la capital de la Costera com a «ciutat conscienciada i compromesa amb la necessitat de dur a terme els avanços en igualtat d'una decididament i amb voluntat ferma, especialment pel que fa a qualsevol modalitat de violència de gènere».
A més del conveni de formació amb l'Ivaspe, subscrit per l'Àrea d'Administració General que dirigeix el diputat Pepe Ruíz, la Diputació de València ha desenvolupat unes quantes iniciatives a través de l'Àrea d'igualtat, Joventut i Esport, amb Isabel García al capdavant, com les ajudes directes als ajuntaments per a implantar els seus plans d'igualtat i el suport a les associacions de dones per a desenvolupar activitats.
La Diputaciótambé aposta per canalitzar la igualtat de gènere a través de l'esport i la joventut. Durant la jornada, Isabel García ha subratllat «la necessitat que la policia local, per la seua proximitat a les dones, tinga la formació adequada per a atendre els casos de violència de gènere de la forma més correcta i eficaç».
El contingut dels cursos, que començaran el pròxim 16 de gener del 2017 en la capital de la Vall d'Albaida, serà de caràcter interdisciplinari i al voltant de tres àrees bàsiques: social, policial i jurídica. Amb una durada de vint hores, les classes les impartiran docents de gran vàlua tècnica i professional de cadascun dels sectors. L'objectiu, segons l'organització, és que les dones se senten més segures i confien en una policia local més empàtica i pròxima, capaç de tractar el problema de la violència de gènere.