Caldrà esperar una mica més per a conéixer com serà la definitiva plaça de la Reina. Les obres de remodelació integral d'aquest enclavament, en ple cor de València, tenen un nou termini per a la seua finalització, finals de juliol. Un retard de tres mesos respecte al que es preveu inicialment, ja que quan van començar (finals d'abril de 2021), la programació contemplava una duració d'un any.
Tanmateix, tot això té un motiu. La troballa de restes arqueològiques en aquest emblemàtic espai, unit al mal estat de conservació de l'aparcament subterrani, molt pitjor de l'estimat en un primer moment, ha obligat l'Ajuntament de València a tramitar un modificat d'obra que elevarà en 1,6 milions d'euros el pressupost total. L'àrea de Mobilitat Sostenible porta aquesta modificació el dimecres a la comissió de Patrimoni per a la seua posterior aprovació en la Junta de Govern Local.
El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha afirmat en una entrevista en la cadena SER que les obres avancen "a bon ritme" malgrat la "importantíssima actuació de rehabilitació" que s'ha hagut d'escometre en el pàrquing per la deterioració de la seua estructura i que no estava prevista. Els treballs en el recinte subterrani estan "molt avançats", amb l'estructura ja rehabilitada i l'inici de les instal·lacions necessàries per al seu funcionament.
"Fins que no es va buidar l'aparcament, els tècnics no van poder comprovar l'estat real de les estructures, que estaven molt deteriorades. Per això es va iniciar el procediment de modificació de l'obra, amb la qual s'han reforçat un total de 188 pilars (94 per cadascuna de les dues plantes). A més, s'han col·locat 6 noves grans bigues transversals de 15 tones cadascuna, cosa que ha permés guanyar 490 metres de superfície d'estacionament", ha explicat Grezzi.
Aquest imprevist va obligar l'Ajuntament a iniciar un procediment de modificat d'obra, un tràmit legal que a més permet fer els treballs per a no retardar en excés la finalització d'obra. El mes d'agost passat es va aprovar l'autorització per a la redacció del modificat de les obres en relació a l'estructura de l'aparcament i les troballes arqueològiques, amb un increment dels treballs previstos inicialment que tindran un cost estimat d'1,6 milions d'euros.
La major part de la inversió en aquest imprevist radica en els treballs de rehabilitació de l'estructura de l'aparcament amb un 71% del total, és a dir, 1,1 milions d'euros. Així i tot, l'obra està "complint els seus terminis" i està previst que per a estiu puguen estar completament acabades per a gaudi de la ciutadania. Les obres de remodelació de la plaça de la Reina van ser adjudicades per 10,7 milions d'euros (IVA inclòs) a la UTE formada per Edifesa-Collosa, per la qual cosa el sobrecost d'1,6 milions deixa el muntant definitiu en 12,3 milions d'euros.
Avanços en la pavimentació
Una de les principals característiques en aquests últims dies pel que respecta a les obres en la plaça de la Reina és la pavimentació, que ja ha començat a estendre's de nord a sud per gran part dels 11.800 metres quadrats d'espai públic.
En total s'han necessitat 100 grans plataformes de transport per a traslladar a la plaça de la Reina les 2.600 tones de pedra amb la qual es pavimentaran 11.000 metres quadrats. La instal·lació de les pedres es fa de nord a sud de la plaça. A més, en la plaça ja es poden apreciar alguns dels bancs de gran volum que es col·locaran; sumen un total de 490 metres lineals de pedra massissa, provinents d'una pedrera d'Almeria. També es poden apreciar ja els ancoratges on pròximament es col·locaran les pèrgoles que donaran ombra en bona part de l'espai, o els depòsits on aniran soterrats els contenidors.
En la nova configuració de la plaça de la Reina serà protagonista la renaturalització d'espai, amb la construcció d'un bosc urbà amb 30 espècies arbòries i 115 plantes diferents. Fins al moment, la direcció d'obra ha informat que s'han trasplantat 12 palmeres exemplars i s'han plantat altres 18 unitats de gran port en el perímetre de la plaça, d'un total de 112 nous arbres previstos en l'entorn.