La Creu Coberta, el monument que representa a tot un barri

La Creu Coberta o Creu del Miracle presideix este barri des del 1376

Guardar

La_Creu_Coberta_06
La_Creu_Coberta_06

La ciutat de València està repleta d'impressionants monuments que, moltes vegades, passen desapercebuts, però que darrere tenen una història fascinant.

Este és el cas de les famoses creus, uns monuments religiosos que es construïen, moltes vegades, per a marcar els límits geogràfics de la ciutat. Encara que també, hi ha teories que atribueixen la seua construcció, o bé, al record de la Reconquesta de València per Jaume I el Conqueridor, qui manava erigir una creu en aquells llocs on acampaven al sitar la ciutat, o bé, per un fet miraculós que ocorria en el lloc.

Actualment, a València existeixen 14 creus de terme, entre les quals es troben la del Camí Morvedre, que és la més antiga, la Creu del Canyamelar o la Creu de Pinedo o Creu de Conca. No obstant això, una de les més conegudes és la que es troba en l'antic Camí Reial de Xàtiva.

Coneguda, senzillament, com la Creu Coberta és una obra gòtica de 1376, que no sols ha sigut restaurada en diferents ocasions, sinó que a més se li va atribuir, durant molts anys, el nom de 'La Creu del Miracle'.

Des de la seua construcció, esta creu ha sigut un referent de la ciutat de València, ja que, d'una banda, marca el final del carrer més llarg de la ciutat, Sant Vicent Màrtir, i d'una altra, ha donat nom a un barri sencer, que sent com a part d'ell este monument.

I de la mateixa manera que els veïns d'este barri se senten identificats amb la Creu Coberta, també lluiten per aconseguir millores en els seus carrers. Per este motiu, fa ja al voltant de 30 anys que l'associació de la Creu Coberta reclama la construcció del famós Parc Central, que no sols provocaria la desaparició de les velles fàbriques i el quarter abandonat de l'Exèrcit, sinó que a més suposaria una regeneració important per a tot el barri.

Arxivat a:

Destacats