- Tots els detalls de la futura Plaça de Bruges
- Com serà la remodelació integral de la futura Plaça de la Reina
L'Ajuntament de València ja ha desvetlat les conclusions a les quals s'han arribat en el procés de participació ciutadana de Pla del Remei – Russafa. Una intervenció en matèria de mobilitat, que tenia com a objectiu recopilar, durant tres mesos, totes les propostes veïnals per a millorar la zona. Així, després de les diferents reunions que s'han dut a terme en el Col·legi d'Arquitectes, el CEAM de Jorge Juan, jornades obertes en el Mercat de Colón i reunions sectorials, anit, es van presentar, en el Mercat de Colón, les diferents actuacions, que s'impulsaran des de la Regidoria de Mobilitat, encapçalada per Giuseppe Grezzi.
Sens dubte, una de les intervencions més completes que s'han proposat és la conversió en zona de vianants d'un dels eixos principals del barri: el carrer Cirilo Amorós. En aquest sentit, s'ha apostat per realitzar proves en tres trams concrets per a valorar si, més endavant, es podrà fer aquesta actuació en tot el carrer. D'aquesta manera, el primer tram se situa entre el carrer Isabel la Catòlica i el carrer Jorge Juan, que es transformarà en una plaça per a vianants. A més, com no existeixen guals en aquest tram, tan sols s'hauria de mantenir 'l'accés parada 15 minuts per a veïns autoritzats i vehicles d'emergència'.
La segona actuació es realitzarà en el carrer Segorbe amb Castelló, on també es crearà una plaça tancada al tràfic i, finalment, també es convertirà en zona de vianants la Plaça Amèrica, que serà la porta d'accés al barri, i on es proposa limitar l'espai per al tràfic amb l'objectiu de recuperar la plaça per al vianant.
No obstant això, les propostes veïnals per al Pla del Remei – Russafa no acaben ací. D'aquesta manera, una altra de les actuacions més destacades està relacionada amb la reordenació del trànsit i l'aparcament. En aquest sentit, els resultats de la consulta ciutadana han conclòs que els veïns aposten, clarament, per una intervenció en la Gran Via per a reduir la intensitat del trànsit, la limitació-control de velocitat, la millora dels encreuaments transversals i l'habilitació de carrils bici en tots dos sentits.
Quant a l'aparcament, els veïns han expressat el seu desig que la zona blava i l'estacionament lliure passe a ser zona taronja per a residents, així com crear bandes flexibles per a l'ús de càrrega/descarrega, parades de veïns, terrasses, policies, etc. Finalment, la proposta també inclou la incorporació d'arbrat, més bancs i convertir els vials en ciclocarrers amb una velocitat màxima de 20 quilòmetres per hora.
Davant aquestes conclusions, Grezzi va mostrar la seua satisfacció pels resultats, ja que va assegurar que 'el desig compartit en tots els barris és de disposar d'uns carrers més segurs i saludables'. Una línia que és en la qual es porta treballant en la nostra ciutat des de la Regidoria de Mobilitat de l'Ajuntament de València.