La comissió municipal d’investigació sobre el cas conegut com “Operació Taula” es reunirà, el pròxim 31 de gener, per a acordar propostes que milloren el funcionament dels Grups Polítics de l’Ajuntament. A més, en esta trobada, que es celebrarà a porta tancada, s’establiran mètodes per a controlar les contractacions públiques i els procediments administratius, i es conclourà la investigació oberta per a depurar les responsabilitats polítiques pel presumpte cas de blanqueig de capitals que segons el sumari del “cas Taula” va tindre lloc al Grup Municipal Popular.
Així ho ha anunciat el regidor i president d’esta Comissió, Carlos Galiana, al final de la reunió que s’ha celebrat este dimecres, “un encontre on ha quedat clar que tots els grups polítics arribarem a un acord per a revisar els mecanismes de control i supervisió de les adjudicacions i contractes, amb propostes perquè els suposats fets no es tornen a produir”.
Carlos Galiana, que ha recordat que l’objectiu d’esta Comissió “era determinar les possibles responsabilitats polítiques derivades dels fets de caràcter il·lícit que hagen pogut cometre en el Consistori membres del Grup Popular Municipal que estan sent investigats en els tribunals”, ha afegit que a l’hora de concloure sobre les compareixences demanades “no serà possible el consens, ja que no hi ha hagut voluntat i moltes de les persones citades no han volgut comparèixer”.
Per la seua banda, i respecte de les propostes del regidor del Grup Ciutadans Narciso Estellés d’estudiar els expedients de contractació dels contractes que apareixen mencionats en el Cas Taula, que ja han arribat a l’Ajuntament sobre La Rambleta, el regidor Carlos Galiana ha manifestat “que la presumpta corrupció no es pot trobar en eixos papers que son documents administratius”.
“En realitat, la presumpta corrupció es dona abans i en el procés de concessió, amb favors dels que no queda constància per escrit amb la signatura, tal i com sospitem alguns grups municipals”, ha afirmat Galiana.
Financiament irrregular
En la mateixa línia s’ha manifestat la regidora socialista Sandra Gómez, qui ha assenyalat que “des del Grup Socialista tenim clar que les cartes estan cap per amunt i que hi ha proves i indicis més que suficients per a començar a redactar les conclusions de la comissió de recerca sobre l'Operació Taula. Crec que amb la informació de la qual hem tingut coneixement estos últims dies podem concloure que presumptament el Partit Popular va finançar irregularment les campanyes electorals dels anys 2007 i 2011, i les que ocupen a la comissió de recerca actual, les de l'any 2015, no són una excepció”.
Amb eixa convicció, el Grup Socialista ha proposat començar a redactar eixes conclusions que s'elevaran a definitives el pròxim 31 de gener. “La posició que tenim com a partit és que tot l'equip actual de regidors del Grup Popular va participar presumptament en este finançament irregular del Partit de la mateixa manera que venia fent-se en les últimes campanyes electorals, i l'única cosa que va ser diferent, que sapiem, és que com a causa de la crisi es van acabar i es van tallar les ingents quantitats de diners que donaven les empreses privades, i simplement van passar a pagar-les a escot els propis regidors”.
Que no es torne a repetir
Per altra banda, el portaveu de València en Comú, Jordi Peris, ha defensat la necessitat que la Comissió seguisca amb el seu treball perquè encara no ha complit la seua funció. “Hui tenim a una sessió de la comissió de recerca en la qual s'ha posat sobre la taula una quantitat important de documentació, propera a 10.000 fulls, amb l'estudi dels quals pretenem arribar al fons de la qüestió. Des del punt de vista de València en Comú esta comissió encara no ha complit la seua funció. Hem d'arribar al fons de l'assumpte, i açò requereix continuar els treballs que realitzem”.
Ha afegit que “arran de totes les informacions que han anat apareixent en estes últimes setmanes tot apunta al fet que l'assumpte era realment molt més greu del que ja ens figuràvem. Per al portaveu de València en Comú, “hem de seguir treballant per a arribar al fons de l'assumpte, però sí que és cert que podríem començar a fer-ho en l'elaboració de conclusions preliminars de la primera fase de la Comissió, amb la compareixença de tots els càrrec públics que es podrien presentar i fer públiques i que estan relacionades amb el primer dels objectius que era esclarir les responsabilitats polítiques”.
Peris s'ha referit a “un segon objectiu fonamental que era tractar d'establir els mecanismes perquè açò no es torne a repetir i que requereix que continuem treballant”.