La Comissió 9 d'Octubre confia en el dispositiu policial perquè siga una manifestació sense incidents

El portaveu de la Comissió, Toni Gisbert, espera que la delegació del Govern "faça exercici dels drets vitalicis de cadascun"

Guardar

Membres de la Comissió 9 d'Octubre amb el lema i les pancartes per a la manifestació
Membres de la Comissió 9 d'Octubre amb el lema i les pancartes per a la manifestació

El pròxim 9 d'octubre és el dia gran de la Comunitat Valenciana. I fins a cinc manifestacions tindran lloc en aquesta data tan assenyalada per tots els valencians i valencianes. Aquest matí, representants de la Comissió 9 d'Octubre han explicat com desenvoluparan la seua participació en la manifestació i esperen que la delegació del Govern “faça exercici dels drets vitalicis de cadascun” per a evitar incidents com els ocorreguts en el 2017.

Les manifestacions d'enguany seran les primeres des de 2019 després que en el curs passat es limitaren a xicotetes concentracions a causa del context sanitari marcat per la COVID-19. Així, donada la situació actual i amb un elevat percentatge de la població vacunada, encara hi hauran unes certes mesures a respectar. Diverses persones seran les encarregades de vetlar pel compliment de la distància social i l'ús de les màscares en tot moment.

El portaveu de la Comissió 9 d'Octubre, Toni Gisbert, ha aclarit que l'elecció del lema ‘País Valencià antifeixista' va ser triat de manera unitària perquè “ens preocupa el context europeu d'emergència d'un feixisme nou, que no qüestiona directament la democràcia, però que sí que és greu i es caracteritza per eixe autoritarisme que s'aprecia en països com Hongria o Polònia”.

Cal recordar que aquesta Comissió està composta pels partits Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), i Podem(ACPV). També participen sindicats com el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA) o Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV) i Intersindical Valenciana o associacions com Associació Cívica Valenciana (ACV), Acció Cultural del País Valencià. Plataforma pel Dret a Decidir i Plataforma per la Llengua, entre altres.

Judici del 9 d'octubre de 2017

Una de les coses que la Comissió 9 d'Octubre espera de la pròxima manifestació, és que no ocórrega com en la del 2017. En eixe any, es van produir disturbis i enfrontaments després de les provocacions de grups feixistes. La prova d'això és que 28 d'ells van ser acusats per delictes greus i ara està pendent que comence el judici després de la presentació de totes les acusacions, entre elles les de la Comissió 9 d'Octubre o la del mateix Ministeri Fiscal.

Delictes de desordre públic, amenaces, coaccions i agressions al costat de la vulneració del dret a la manifestació. De tot això se'ls inculpa als 28 acusats. Gisbert ha denunciat hui que això respon a delictes “d'integració de grups criminals”, ja que “van ser publicitades i organitzades”. “No són accions individuals aïllades. Amb tots aquests delictes, estem parlant de persones que tenen antecedents penals per violència”, afig.

Per tant, el portaveu de la Comissió i també secretari d'Acció Cultural del País Valencià ha recalcat que des de l'organització “demanem entre 5 i 11 anys de presó i una pena accessòria d'aproximació d'uns 300 metres de distància amb el domicili o lloc de treball de les persones afectades, així com les associacions, sindicats i partits que es van veure afectats”.

Gisbert s'ha mostrat optimista i espera que aquest judici comence a la fi del mes d'octubre o principis de novembre. Tot, després que “les defenses s'hagen entossudit a allargar l'inici del judici”. Segons veu el portaveu, aquesta és “una oportunitat per a parlar de la violència feixista a València i tornar a reclamar al València Club de Futbol que no deixe entrar a violents als seus estadis, ja que el club hauria de ser un símbol de democràcia i respecte”.

Els membres de la Comissió 9 d'Otubre durant la roda de premsa
Els membres de la Comissió 9 d'Octubre durant la roda de premsa

Cinc manifestacions

L'Ajuntament de València i la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana vetlaran per garantir la "normalitat" en el pròxim 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, perquè aquesta siga una jornada "de celebració" per a tots "els valencians" en la qual no tinga cabuda el "conflicte".

Als actes oficials d'aquest dia que tindran lloc en la capital valenciana, entre ells la Processó Cívica i l'ofrena a l'estàtua del Rei Jaume I, se sumen cinc manifestacions convocades per diferents col·lectius.

La Processó Cívica canviarà en aquesta ocasió el seu recorregut habitual a causa de les obres de la plaça de la Reina i tindrà també aforament limitat per a complir amb les restriccions dictades per a frenar l'expansió de la Covid-19 --participaran les mateixes entitats però amb menor nombre de representants--.

Així ho van indicar aquest dimarts l'alcalde de València, Joan Ribó, i la delegada del Govern, Gloria Calero, després de presidir en el consistori la Junta Local de Seguretat celebrada amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. La Delegació del Govern desplegarà més d'un miler d'efectius de la Policia Nacional que se sumaran als de la Policia Local dins del dispositiu especial de seguretat d'aquest 9 d'Octubre a València.

 

Arxivat a:

Destacats