La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, juntament amb la vicealcaldessa i portaveu de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha presentat hui els resultats del procés de participació ciutadà convocat per a recollir idees sobre la futura remodelació i condicionament de la Plaça de l'Ajuntament.
Quant als resultats, la regidora ha destacat la "unanimitat en la idea que la plaça ha de ser per als vianants", ja que totes les propostes derivades giraven entorn d'aquesta premissa inicial. Sobre accions concretes, hi ha tres grups fonamentals: espai, activitat i xarxa.
Pel que fa a l'espai, les aportacions que més èxit hi ha hagut són les que tenen a veure amb ampliar la vegetació en la plaça, molt específicament amb arbres de fulla caduca que puguen donar ombra a l'estiu i regular la temperatura l'entorn. Tot això sense aombrar o llevar protagonisme a la segona gran preocupació: donar major visibilitat i reconeixement a les façanes històriques de l'enclavament, com ara la del teatre Rialto, Correus, l'Ateneu o el propi Ajuntament.
També relacionat amb la distribució, s'ha proposat la creació d'"espais acollidors amb múltiples zones on asseure's a xarrar", amb mobiliari i disposició que siga accessible per a totes les persones: bancs no gaire baixos i amb suports, sòl no esvarós, absència total d'escalons, etcètera. Així mateix, els veïns també han defensat la importància de mantindre els llocs de flors.
Sobre activitats, la plaça haurà de ser capaç de combinar grans esdeveniments, com les Falles, amb altres activitats més modestes. Per a això, es proposa la implantació de mobiliari flexible que s'adapte a cada circumstància. De la mateixa manera, no es podrà augmentar el nombre de terrasses, i les cadenes i establiments que les tinguen hauran de modificar la seua estètica per a adaptar-se millor a la imatge general de la plaça i no ser disruptives.
Finalment, ja que s'ha adoptat la idea d'una plaça per als vianants, es regularà la circulació de bicicletes i patins per espais pròpiament dissenyats per açò, de manera que no interferisquen amb l'activitat dels vianants. Igualment, també s'haurà d'augmentar la freqüència horària del transport públic per a arribar a la plaça i connectar-la amb la xarxa ciclista per a garantir que es puga accedir directament amb bicicleta.
Conversió en zona de vianants a partir de març
Tot aquest procés donarà principi el pròxim 20 de març amb la conversió en zona de vianants definitiva de la plaça. Per això, s'aplicarà una "mesura blana" que consistirà en la instal·lació de bol·lards i tests per a evitar l'accés del vehicle privat. A continuació, s'estima que la remodelació de la plaça podria posar-se en marxa en una mica més d'un any. "A partir del tancament de la plaça, totes les mesures proposades pels veïns que es puguen anar incorporant, es començaran a implantar" assegura Valía.El procés de licitació s'obrirà en breus, i es preveu que la primera fase tinga una duració de sis mesos. De totes les idees presentades en primera instància, se seleccionaran les cinc millors, tenint en compte la seua adequació i concordança amb les idees que han expressat els veïns. El pla seleccionat s'emportarà una retribució de 290.000 euros, i els finalistes de 8.000. A partir d'ací, la proposta guanyadora tindrà un termini de diversos mesos per a fer ajustos i millores.
La portaveu de l'Ajuntament Sandra Gómez ha qualificat aquest procés com "la transformació urbana més important de la nostra generació, que està a l'altura de l'enjardinament de l'antic llit del riu Túria", i ha recalcat que "en deu o vint anys, ningú qüestionarà la idoneïtat de la mesura, com ara tampoc ningú qüestiona la del riu".