La bicicleta, el transport estrela per a mantenir el distanciament social i la qualitat de l'aire

França ja estudia mesures per a implantar la bicicleta com el principal mitjà de transport quan acabe el confinament

Guardar

0312 Obertura carril bici Av. Port 2
0312 Obertura carril bici Av. Port 2

Que la bicicleta és un dels mitjans de transports més sostenibles i saludables no és res nou. No obstant això, ara se li afig un valor més. I és que s'ha convertit en el transport per excel·lència per a prevenir el contagi per Covid-19. De fet, França ja estudia mesures per a implantar la bicicleta com el principal mitjà de transport quan acabe el confinament perquè, diuen, és perfecte per a mantenir el distanciament social en els desplaçaments.

Una iniciativa que ha cridat l'atenció del govern d'Espanya. La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat, a través del seu compte de Twitter, que demanarà als seus equips de clima i de qualitat de l'aire que estudien mesures similars a les de França perquè "és una gran oportunitat en el marc d'una mobilitat diferent".

Ja el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recomanar a la ciutadania que, en la mesura que siga possible, el desplaçament al treball es fera caminant, amb bicicleta o en vehicle privat per a garantir eixa distància de seguretat per a prevenir el contagi per coronavirus. Així, la coordinadora d'associacions i col·lectius ciclistes ConBici ha reivindicat la promoció de l'ús de la bicicleta perquè no només permet la distància social, sinó que, a més, "descongestiona el transport públic i contribueix a mantenir baixos els nivells de contaminació".

Només a València ciutat, la qualitat de l'aire ha millorat substancialment des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma i, per tant, la consegüent reducció de la circulació de vehicles privats. L'objectiu és continuar mantenint uns nivells òptims quan el confinament acabe. Per tant, la bicicleta s'alça com el mitjà de transport estrela per a aconseguir eixe doble objectiu: mantenir la distància social i la qualitat de l'aire.

Des de 2017, l'Ajuntament de València, a través de Mobilitat Sostenible, ja treballa en la promoció de l'ús de mitjans de transport sostenibles amb la posada en marxa d'un gran anell ciclista que connecta els barris de la ciutat. Una infraestructura que guanya usuaris cada any, però que, a més, ha suposat un abans i un després. "Hem passat d'un període de balafiament i corrupció a ser la quintaessència de les polítiques de mobilitat, que han col·locat a València com un exemple a seguir no sols a Espanya sinó també en tota Europa", apuntava el regidor Giuseppe Grezzi.

I és que des que va començar la transformació de la mobilitat a València, l'increment d'usuaris ha sigut constant. Entre 2017 i 2018, va haver-hi un augment del 21%, que en les zones més transitades va arribar a ser fins i tot del 31%. No obstant això, del 2018 al 2019, les xifres es van disparar d'una manera molt més acusada, i en només un any l'anell ciclista va augmentar en un 36% el seu nombre d'usuaris, arribant fins i tot al 50% en els trams més concorreguts.

Però el canvi no es deté, i en els últims pressupostos participatius, la ciutadania va votar per la construcció d'un segon anell ciclista que, encara que no s'ha concretat, sí que s'ha avançat que cobrirà la zona de la ronda de Trànsits, és a dir, General Avilés, Peset Aleixandre, Maestro Rodrigo, Pérez Galdós, Giorgeta i el ja existent tram de Primat Reig.

La mobilitat sostenible és una aliada per a continuar mantenint una ciutat saludable. València ja fa uns quants anys que la promou i, ara, després de la pandèmia que estem patint, tot apunta al fet que s'intensificarà per tot el país.

Arxivat a:

Destacats