La 13a edició del Congrés Nacional del Medi Ambient analitza les línies de treball de l’Ajuntament

Jordi Peris, Pilar Soriano i Giuseppe Grezzi participen en esta trobada

Guardar

Congrés Nacional del Medi Ambient
Congrés Nacional del Medi Ambient

L’Ajuntament de València participa en la 13a edició del Congrés Nacional de Medi Ambient, que se celebra a Madrid fins a dijous que ve, 1 de desembre. En este fòrum, organitzat per la Fundació Conama, que promou l’intercanvi de coneixements després del desenvolupament sostenible, es donaran a conéixer iniciatives de les delegacions d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Mobilitat Sostenible i Residus Sòlids “que treballen per a aconseguir un model de ciutat sostenible, innovadora, solvent i competitiva en la línia de les prioritats de la Unió Europea”.

El primer a intervenir (en una taula redona celebrada ahir a la vesprada) ha sigut el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, també responsable de Participació i Innovació Democràtica, Jordi Peris, que ha explicat com s’està estructurant la participació des dels governs locals. El regidor ha recordat que el moviment veïnal és “el germen indubtable d’una vertadera cultura democràtica”, i ha manifestat que, amb la seua pròpia evolució històrica, “el moviment associatiu ha anat teixint noves expressions d’organització i, en conseqüència, els models de participació també s’han anat transformant”.

“Ens trobem en un moment de canvi democràtic i les ciutats estan cridades a exercir-hi un paper central. És necessari passar d’una concepció de la participació com una llista de demandes a entendre-la com un procés de deliberació i construcció col·lectiva. Crec que la participació ha d’anar més enllà del codisseny de les polítiques públiques per a incorporar-se també a l’execució d’estes”.

Jordi Peris també ha explicat que la mateixa societat està canviant “i aspectes com la diversitat i la interculturalitat ens obliguen a desenvolupar una pedagogia i una cultura de la participació que siga entesa com un espai de trobada i de diàleg. En una societat diversa i fragmentada com la nostra, és necessari entendre la participació com l’espai on treballar constructivament els conflictes socials”.

En tercer lloc, ha reflexionat Jordi Peris, “hem de reflexionar sobre la capacitat d’interacció entre la ciutadania i l’Administració que permeten les noves tecnologies, i avançar cap a un nou model de participació més democràtic, i per a això l’Ajuntament treballa amb la societat civil i el teixit associatiu, així com amb altres institucions públiques”.

D’altra banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que ha participat este dimarts en la taula “Contaminació atmosfèrica urbana i els seus efectes sobre la salut”, ha explicat que “València està canviant respecte a la seua mobilitat perquè des del Govern de la Nau s’està impulsant una millor accessibilitat per als veïns i veïnes”.

“La Regidoria de Mobilitat Sostenible fa mesos que treballa per recuperar els espais públics i crear espais de qualitat per a les persones a la ciutat de València. Tenim l’objectiu de reduir la contaminació, tant de l’aire que respirem com la contaminació acústica, i per això estem pacificant el trànsit reduint el límit de velocitat fins als 30 km/h en molts espais de la ciutat, cosa que suposa tornar protagonisme als vianants”, ha aclarit el regidor.

“A València, els desplaçaments a peu són els més nombrosos, i per això hem eliminat semàfors i hem afegit passos de vianants. També estem aplicant un pla per tot arreu de la ciutat que està centrat en la millora de la seguretat en les rutes de vianants. I una altra mesura important és l’optimització de la regulació semafòrica d’afavorir els vehicles que viatgen a velocitat moderada”, ha afegit el regidor, que també ha parlat de la promoció de l’autobús públic a través d’una millora de la xarxa d’autobusos per a oferir un servici més ràpid i millor a la ciutadania.

Per acabar, la regidora Pilar Soriano, responsable de la coordinació de l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic a l’Ajuntament de València, ha abordat l’aplicació de l’economia circular en l’àmbit regional i local, i ha recordat que fa 15 dies l’Ajuntament va posar en marxa el projecte pilot de recollida selectiva de matèria orgànica i ha assegurat que el repte de l’equip de govern es la recerca del finançament per a la gestió de residus que fins al moment manté la ciutadania.

Destacats