- La Fe, primer hospital valencià amb un programa de rehabilitació de xiquets amb cardiopaties congènites
- La Fe obri les portes del 'Jardín de mi Hospi' de Juegaterapia
L'Hospital La Fe de València s'ha convertit en un centre de referència per a l'assistència clínica, la recerca i la docència. Però, a més, és ja tot un exemple a seguir en la humanització dels hospitals. I és que, gràcies a pacients i professionals que s'han involucrat a crear espais més amables tant per als mateixos pacients, com per als familiars, han aconseguit portar eixe concepte d'humanització a la seua màxima expressió.
Dins del programa 'Hospital Amable', que es va incloure en el Pla Estratègic de la Gerència, s'han anat desenvolupant accions que faciliten l'estada en l'hospital, reduint l'ansietat o l'estrés. En aquest sentit, el doctor Enrique Soler ha expressat que l'objectiu d'aquest projecte no és un altre que "l'interés de l'Hospital La Fe per acostar els espais a les persones que els ocupen, i voler saber com volen eixos espais. A més, amb la creació de la Comissió d'Humanització s'han realitzat accions en el centre que han facilitat accessos, han escurçat estades i han simplificat processos en benefici de la salut de les persones".
Sense anar més lluny, l'última acció, emmarcada dins del programa 'Hospital Amable', es presentava fa uns dies. El lloc escollit: la sala d'espera i preparació de pacients per a les exploracions de TAC en l'Àrea d'Imatge Mèdica. Una intervenció cromàtica, resultat del concurs d'idees 'Color i Arquitectura Interior', desenvolupat per l'Hospital La Fe i la Universitat Politècnica de València, que ha convertit aquesta sala en un espai floral amb molt de color.
"Crear un ambient agradable i que aporte serenitat en un espai on pacients i professionals estan preparant-se per a proves diagnòstiques o per a tractaments tan importants pot contribuir a reduir l'ansietat, millorar el seu estat general i alleujar la seua forma d'afrontar aquest moment. L'apliquem a tot tipus de pacients, tant infantils com de major edat", assenyalava llavors Soler.
No obstant això, no és l'única acció que han dut a terme amb l'objectiu de desenvolupar un hospital més humà i proper, sinó que han treballat a decorar passadissos i sostres del centre i, fins i tot, dins dels mateixos equips d'imatge, com és el cas del TAC pediàtric que, al costat de la Fundació Juegaterapia, ho van convertir en una autèntica selva africana plena d'animals.
Al voltant de 2.000 xiquets i xiquetes són atesos en el TAC pediàtric de La Fe, i per la sala d'espera passen uns 13.000 menors. Amb aquest tipus d'iniciatives, s'aconsegueix que els pacients tinguen una experiència més propera amb menys ansietat i estrés. Una decoració diferent de la qual estem acostumats, que també es va dur a terme en la sala d'Oncologia Pediàtrica, on es va optar per motius espacials.
Per descomptat, tampoc ens podem oblidar del 'Jardín del mi Hospi' de la Fundació Juegaterapia, gràcies al qual tots els menors ingressats poden distraure's jugant i passant una estona entretinguda, o al projecte 'Can de la Mano', un programa de voluntariat amb gossos per a fer més amena l'estada hospitalària a xiquets i adults. En definitiva, xicotetes accions que són molt grans per a tots els pacients que, cada dia, passen per l'Hospital Universitari La Fe de València.