El Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital Clínic de València ha realitzat recentment la primera Laringectomia total endoscòpica que s'ha dut a terme a la Comunitat dirigida a pacients amb càncer de laringe.
Es tracta d'una tècnica nova coneguda com TOUSS, per les seues sigles en anglés Trans Oral Ultra Sonic Surgery, i permet una ràpida recuperació del pacient amb una mínima estada hospitalària. Aquesta tècnica es dirigeix a un grup de pacients amb càncer de laringe i unes característiques anatòmiques i oncològiques molt concretes pel que la seua aplicació va dirigida a un grup de pacients específics.
El procediment es realitza per mitjà d'un bisturí ultrasònic; és a dir, un dispositiu que empra ultrasons per a tallar i coagular al mateix temps, la qual cosa permet que la cirurgia siga neta i amb menys sagnat. La tècnica s'efectua per via endoscòpica a través de la boca, la qual cosa evita extirpar la laringe per via externa, amb les cicatrius i complicacions que açò pot comportar.
Tal com ha informat el doctor Jaime Marco, cap de Servei d'otorinolaringologia de l'Hospital Clínic de València, "amb la tècnica TOUSS es minimitzen els riscos de faringostoma (comunicació de la faringe amb l'exterior) i permet realitzar una volta a la deglució amb rapidesa i menys dificultats de les quals habitualment es donen en l'extirpació de la laringe per via externa".
"La cirurgia s'ha dut a terme amb la col·laboració dels doctors Mario Fernández, de l'Hospital Universitari de l'Henares de Madrid, i Francisco Avilés, de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, així com del doctor Francisco García Callejo i Vicente Escorihuela, del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital Clínic Universitari. El pacient es troba en perfecte estat i segueix els controls habituals en aquest tipus cirurgia" afig el doctor Marque.
Al voltant de 70 intervencions de càncer de laringe a l'any en l'Hospital
Aquesta tècnica va dirigida a un grup de pacients que amb unes característiques oncològiques i anatòmiques concretes. Segons explica el doctor Marque, "cal estudiar cada cas i veure que pacients són òptims per a aquest procediment. Entre altres requisits, és necessari que el pacient tinga un bon accés per al laringoscopi i poder manipular adequadament els teixits.
El Servei d'Otorinolaringologia intervé a l'any al voltant de 70 pacients amb càncer de laringe, als quals es requereix realitzar una laringectomia (és l'extirpació de la laringe total o parcial) o colectomies realitzada amb làser CO2.