L’Exposició del Ninot ha obert este divendres les seues portes al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on més de 750 ninots grans i infantils esperen ser visitats i votats per a salvar-se de les flames. La mostra ha tornat dos anys després “com a símbol del camí de tornada que les Falles fan cap a la normalitat”. L’acte d’inauguració ha estat presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, les Falleres Majors de València, Carmen Martín Carbonell i Nerea López Maestre, les seues Corts d’Honor, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, i el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, entre altres autoritats, que han presidit l’obertura de les portes de la mostra d’art faller.
“La inauguració de l’Exposició del Ninot és el tro d’avís de la festa, el preàmbul d’un dels elements que esperem amb més expectació, la falla, eixe artefacte creatiu al voltant del qual els valencians hem sabut construir tot un món de festa i cultura”, ha destacat l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha lloat la tasca dels artistes fallers, que “oferixen un any més una mostra del seu treball, que ens permet contemplar una foto fixa del moment històric que vivim. És gràcies, sobretot, a aquells ninots que retraten l’actualitat, que donen compte de les preocupacions i les vivències de la nostra societat, i que inexorablement acabaran devorats per les flames per a escarni públic”.
Ribó ha recordat les paraules de l’artista recentment desaparegut Vicent Luna, que deia que els ninots són obra d’aquells que “fan falles posant el cor en elles” perquè “has de sentir la falla”. “Sentiments que, en ocasions, són d’incertesa, com els de tots aquells que viuen intensament la festa de les Falles i que en els últims mesos han hagut d’enfrontar-se a situacions noves, a escenaris inesperats”, ha afegit Ribó.
L’alcalde de València ha animat a “qüestionar-nos tot allò que ens ha dut a esta situació, més enllà dels exercicis de resiliència necessaris” perquè “només així podrem abordar col·lectivament els reptes que ha d’afrontar la festa de les Falles. I, entre eixos reptes, un dels més importants és assegurar la dignitat d’un ofici, el reconeixement d’una professió, la continuïtat de la seua expressió artística. Els artistes fallers i les institucions, però també les comissions falleres i el sector productiu de la creativitat, hem de treballar conjuntament, perquè garantir la supervivència del sector és també garantir la supervivència de la festa”.
La inauguració ha donat el tret d’eixida a un dels actes més esperats pel món faller, l’obertura de les portes de la gran exposició d’art faller que cada any sotmet a votació popular quins ninots se salven de les flames.
El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha ressaltat la tornada de l’Exposició del Ninot al Museu de les Ciències, un espai “especial per al món faller que en molt poc de temps, des de 2016, ha fet seu, i un espai que posa en valor el treball de tants i tants artistes i de tantes comissions” i ha agraït a les i els artistes fallers el seu esforç, així com a les delegacions implicades de Junta Central Fallera i a les comissions falleres per participar.
Galiana ha aprofitat per a fer una crida a la responsabilitat perquè, ha remarcat, “la pandèmia encara és viva”. “Afortunadament no hem sigut responsables de cap brot. Si en alguna cosa hem ajudat les falleres i els fallers en esta pandèmia ha sigut a parar-la. I així hem de continuar. Actuant com fins ara: amb precaució i cautela”, ha assenyalat.
“Les Falles són de totes i tots i ningú de nosaltres té el patrimoni sobre elles. Ni sobre un esdeveniment com este, ni sobre cap altre. Açò és de totes i tots els que treballeu per la festa. Ahir donàvem tret d’eixida a la pólvora, hui als artistes, fa no res a les falleres, a la indumentària, en no res els llibrets, la música i l’alegria. Les Falles estan reviscolant de les seues cendres, com tots els anys. Com diu el cartell de Falles: renaixen de les flames”, ha expressat.
Per la seua banda, la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, ha celebrat l’inici de l’Exposició del Ninot, “la mostra més gran del que som, del que hem creat, d’allò que plantarem i cremarem, i que representa a totes les comissions falleres que conformen la nostra gran festa”. “I no sabeu quin goig tornar a fer-ho en estes dates”, ha apuntat.
La màxima representant de les Falles de València ha destacat que les i els artistes fallers són “els vertaders valents, aquells que lluitareu per mantindre viva la nostra festa i en concret, pels que convertiu els somnis en la major mostra d’art efímer del món. Un ofici tan nostre i que la pandèmia ens va mostrar que cal salvaguardar i admirar”.
“Febrer ha arribat amb més força que mai per proclamar al món sencer que estem a les portes de la nostra festa, una festa que gira entorn a la falla, eix fonamental sense el qual no seríem el que som. Estem esperant amb molta il·lusió veure eixes creacions fetes per part d’artistes fallers, artesans i dissenyadors que han treballat de valent per engalanar cada racó, per tornar a omplir-nos de la sàtira, l’enginy i la gràcia que tant ens identifica. El millor preludi per a una setmana fallera de somni i que donarà pas a les flames la nit de Sant Josep”, ha pronunciat.
La Fallera Major de València ha celebrat que són “les Falles de l’esperança i de l’alegria. I com diu el lema de la nostra falla gran, hem de protegir allò que estimem, i el que nosaltres estimem són les Falles i a les artistes i els artistes fallers. Les Falles requereixen la nostra il·lusió i participació, ja que en la unió de tots i totes nosaltres resideix l’impuls que dona vida a la nostra festa. I hui, eixa estima i germanor ha d’estar al costat de les artistes i els artistes fallers. Ja se sent la felicitat de veure ninots, d’iniciar el compte enrere per tornar a veure les grues i góndoles transportant les peces de cada comissió. I això és sinònim de casal, de barri, de sentiment”.
Finalment, ha afegit: “Gràcies a totes les persones que heu fet possible la continuïtat de les Falles i a tots i totes els que no heu deixat de cuidar este ofici, perquè no ha sigut gens fàcil el camí, però les Falles, igual que tots i totes nosaltres, sempre ressorgim com la primavera, aflorant amb coratge, amb esforç, amb respecte i responsabilitat. És l’hora de donar suport a tot allò que ens identifica com a valencians i valencianes, com a fallers i falleres”.
Després de l'acte d'inauguració, les autoritats presents han recorregut tota la mostra per a contemplar l'art dels ninots de les diferents seccions. Per a acabar, Pirotècnia Zarzoso ha posat el fermall final amb un espectacle pirotècnic en plena Ciutat de les Arts i les Ciències.
Els 3.600 metres quadrats de la sala de les Arqueries del Museu de les Ciències acolliran durant les pròximes setmanes els vora 750 ninots grans i infantils que optaran a l’indult a través del vot de les persones que visiten la mostra. A partir de demà, dissabte, l’horari de l’exposició serà de 10 a 20 hores de dilluns a dijous i de 10 a 21 hores de divendres a diumenge.
Les entrades es podran adquirir per les vies habituals que habilita la Ciutat de les Arts i les Ciències i estaran a l’abast del públic general per 3 euros i per 1,50 euros per a xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys, persones majors de 65 anys o amb diversitat funcional i persones sòcies de la Ciutat de les Arts i les Ciències el passe de les quals incloga el Museu de les Ciències. Les comissions falleres podran acudir de forma gratuïta.
Com és preceptiu des que començarà la pandèmia en tots els recintes museístics de la ciutat, cal mantindre les mesures de seguretat habituals, com ara l’ús de mascareta.