València

L'EMTRE presenta el prototip d'ecoparc autònom que permetrà reciclar a qualsevol hora del dia

És la novetat de l'entitat metropolitana en ECOFIRA, la fira de les solucions mediambientals

1 minut

El vicealcalde de València, Sergi Campillo, i la consellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà durant la presentació de l'ecoparc autònom

El prototip d'ecoparc autònom és la gran novetat que l'EMTRE presenta esta edició d'ECOFIRA al recinte firal de València. Es tracta d'un innovador sistema que permet que les veïnes i els veïns puguen depositar en qualsevol moment i d'una manera senzilla els residus que volen reciclar. A diferència dels sis ecoparcs mòbils de l'entitat que ara mateix recorren tots els municipis de l'àrea metropolitana de València, l'ecoparc autònom no necessita la presència d'una persona que gestione la instal·lació. Això permetrà que estiga disponible a qualsevol hora del dia sense estar sotmés a un horari.

Serà el mateix usuari qui, per mitjà d'una pantalla tàctil, triarà quina classe de residus vol depositar per a reciclar. Segons el residu triat, s'obrirà una determinada comporta perquè el puga introduir a l'interior de la instal·lació. En finalitzar este procés, la comporta es tancarà automàticament. Es tracta d'un projecte avançat tecnològicament i que posa l'EMTRE en el mapa de l'I+D+I. L'ecoparc autònom s'han dissenyat perquè siga senzill i còmode d'utilitzar. El seu aspecte exterior, amb línies corbes i sense arestes, li permetrà integrar-se en l'entorn d'una forma amigable.

L'ecoparc autònom està pensat per a prestar un servici de proximitat a la ciutadania. Els usuaris que volen reciclar residus xicotets disposen de la xarxa d'ecoparcs mòbils per no haver-se de desplaçar fins als fixos, que solen estar als afores de les poblacions. Amb l'ecoparc autònom el veïnat el tindrà a mà en qualsevol moment i no haurà d'utilitzar el vehicle privat per a transportar els seus residus. També permetrà que s'incrementen les xifres globals de reciclatge a l'àrea metropolitana de València i reduirà la quantitat de residus que van a parar a l'abocador.

Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, "l'ecoparc autònom és un nou instrument per millorar la gestió de residus a l'àrea metropolitana de València i a més, situa a l'entitat com una de les entitats capdavanteres en gestió de residus a tota Espanya, afavorint a més el sector de la investigació i la innovació al nostre territori."

Incentius per a reciclar

Si l'experiència del prototip d'ecoparc autònom resulta positiva, la idea de l'EMTRE és adquirir més unitats i distribuir-les per tota l'àrea metropolitana de València. La presència dels ecoparcs autònoms als carrers de les nostres poblacions farà créixer la consciència ciutadana pel reciclatge per tractar-se d'una nova tecnologia que, segurament, molta gent voldrà provar. A més, funcionarà com una mena de tanca publicitària que recordarà constantment la importància de separar els residus i reciclar-los de forma adequada.

L'EMTRE també presenta a ECOFIRA, la fira de les solucions mediambientals, la seua aplicació per a telèfons mòbils, on pot trobar ràpidament la ubicació dels ecoparcs fixos i mòbils de l'àrea metropolitana de València. L'aplicació EMTRE, que es pot descarregar des de Google Play i l'App Store, permet registrar-se per identificar-se fàcilment en aquestes instal·lacions i tindre accés a l'historial de reciclatge. Amb estes dades, l'EMTRE premiarà, a partir del 2022, els veïns i veïnes que més i millor reciclen amb descomptes en la taxa que paguen pel tractament de residus. L'aplicació disposa, a més, d'un buscador amb un miler de residus classificats per categories que informa de com i on s'han de reciclar correctament.