L'Entitat Metropolitana de serveis Hidràulics (Emshi) manté congelada per segon any consecutiu la tarifa d'aigua potable en alta que se serveix a València i la seua àrea metropolitana, tal com s'ha aprovat hui en l'assemblea celebrada a l'Ajuntament de València de manera presencial després de més d'un any de reunions telemàtiques a conseqüència de la pandèmia.
"Som conscients que des de l'administració pública hem de fer el que estiga a la nostra mà per a pal·liar les dificultats que travessen ara moltes famílies a causa de la crisi econòmica que ha deslligat el coronavirus", ha explicat la presidenta de l'Emshi, Elisa Valía. A més, ha continuat, "podem prorrogar la quota gràcies a la gestió eficient en el servei de proveïment d'aigua potable en alta que subministra aquest recurs tan important a més 1,6 milions d'habitants"
A més de la tarifa d'aigua en alta per a l'àrea metropolitana, l'assemblea ha aprovat les inversions per a l'any 2022 en les plantes potabilitzadores d'aigua i les xarxes metropolitanes amb un pressupost de 4,4 milions i 8,6 milions respectivament.
"Mantenim el ritme inversor de 13 milions d'euros anuals en les plantes i en les xarxes de distribució d'aigua potable per a l'exercici que ve. L'economia necessàriament ha de moure's per a activar-la de nou i des de l'esfera pública hem de contribuir a això dins de les nostres possibilitats", ha indicat Valía. La presidenta també ha posat l'accent en "la importància que les inversions estiguen connectades amb la sostenibilitat ambiental".
En aquest sentit, destaca que en 2022 es posaran en servei tres actuacions en instal·lacions de l'Emshi d'implantació d'energies renovables que evitaran l'emissió de 170 tones de CO₂ a l'atmosfera.
Respecte a les inversions en les xarxes, es destinaran 2,7 milions en diferents intervencions per a garantir el subministrament i destaquen actuacions com la instal·lació de fibra òptica en les conduccions d'aigua amb un pressupost de 90.000 euros; els treballs per a subministraments d'aigua en alta a la Vall dels Alcalans (2,9 milions en 2022); la canonada de proveïment a San Antonio de Benagéber (1,3 milions en 2022) i la renovació i rehabilitació de les xarxes, amb una inversió d'1,1 milions d'euros.
Respecte a les inversions previstes en les potabilitzadores El Realón i La Presa, destaca l'optimització en els processos de tractament d'aigua potable que se serveix a València i la seua àrea metropolitana (4,4 milions d'euros).