L'AVM3J celebra l'obertura de judici oral: "Cal trencar la sensació d'impunitat del poderós"

Guardar

accidente_metro_ep
accidente_metro_ep

La presidenta de l'Associació de víctimes de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006 en Metrovalencia (AVM3J), Rosa Garrot, ha assegurat que estan molt "contents" de l'obertura de judici oral, espera que es dirimisquen les responsabilitats dels directius en el sinistre, que va deixar 43 morts i 47 ferits, i ha recordat que el camí fins ací ha sigut "dur". "Cal trencar amb aqueixa sensació d'impunitat del poderós, som l'exemple que al final sí que es pot", ha assegurat.

Així s'ha pronunciat Garrot en declaracions a Europa Press després que la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 de València haja dictat l'obertura de judici oral contra huit ex-alts càrrecs de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per l'accident ocorregut en la línia 1 de Metrovalencia fa quasi 13 anys.

"És el pas que faltava i per fi ha arribat aqueix moment, només és un acte de tràmit, però si no es feia aquest pas no podíem arribar als següents", ha indicat la presidenta de l'associació de víctimes, que ha recordat que ha sigut "un camí molt dur perquè han sigut més de 13 anys perquè arribara aquest moment i establir les responsabilitats dels directius de l'empresa".

Aquests, ha recordat, "són al cap i a la fi els que prenen les decisions, la qual cosa no podia ser, era molt injust, que es quedara tota la responsabilitat en l'última baula de la cadena que era el conductor".

Rosa Garrot ha lamentat que l'AVM3J s'ha trobat "amb l'obcecació de la jutgessa Nieves Molina, que des del primer moment s'ha limitat a portar la investigació pel condicionant de la velocitat que assenyalava exclusivament al conductor i amb això es quedava" mentre ells defensaven que calia obrir la investigació a totes les possibles circumstàncies que van poder influir en l'accident, com la seguretat, l'estat de la via i el comboi o les mesures de prevenció en FGV.

"Tot això és el que la jutgessa no ha volgut veure i sobre la base de la nostra insistència i també al treball de la Fiscalia, que ha estat per la labor de continuar investigant, i de l'Audiència Provincial s'ha aconseguit que es tinguera en compte la mala gestió de l'empresa quant a la planificació del risc", ha subratllat, i "s'ha demostrat que sí que hi havia indici de delicte per a culpar als directius d'FGV" en el moment del sinistre.

Segons ha dit, el missatge que vol ressaltar després d'aquest camí judicial és que "cal intentar-lo, encara que siga dur" perquè "si no ho intentes no ho aconsegueixes" i "cal trencar amb aqueixa sensació d'impunitat del poderós i que això depén dels ciutadans" perquè "ells no es mouran de la seua poltrona, d'aqueixos drets que es creuen que tenen de fer el que els done la gana sense donar explicacions.

"ESTABLIR EL VALOR D'UNA VIDA ÉS DIFÍCIL"

Garrot ha explicat que "no hi ha terminis" per a fixar la data del judici perquè ara s'haurà de determinar en quin jutjat recau i est, sobre la base del seu calendari, establirà aqueixa data. L'associació, ha recordat, demana quatre anys de presó, el màxim per a un homicidi per imprudència: "Establir el valor d'una vida és difícil, de 43 vides encara mes, és el màxim que marca la llei i això és el que demanem".

Respecte a la posició que el PP ha mantingut aquests 13 anys, ha indicat que les víctimes sempre han intentat que "reconeguera aqueixa mala actuació anterior, que és el que va permetre l'accident, i la que s'ha fet posteriorment ocultant informes o donant ordres als mitjans de silenciar la notícia" però només han obtingut com a resposta "que tot estava ben fet" i que si es queixaven era perquè volien danyar la imatge del partit i tenien "interessos ocults".

"No hem aconseguit que es mogueren gens en aqueixa versió, és l'espineta que ens queda", ha conclòs la presidenta de l'AVM3J.

Destacats