L'art urbà valencià

Recorre amb nosaltres la ruta de l’art urbà valencià

Guardar

cima
cima

L'art urbà és una manifestació artística de caràcter provocador i reivindicatiu que decora les nostres ciutats com València. mitjançant nombroses i diferents tècniques. Cada vegada més, els carrers s'han constituït un gran llenç on els artistes plasmen el seu treball de forma desinteressada en forma de graffitis, pòsters, murals i plantilles o "stencil graffiti".

A causa de la seua condició expressiva, comunament els graffiti s'han considerat un acte vandàlic i fins i tot s'ha qüestionat la seua legalitat, encara que hui en dia s'estan revaloritzant tant que ara són demandats per a decorar i revitalitzar les zones subalternes. Així que, si les temàtiques de l'art de carrer són capaços de visibilizar certs problemes socials, com podríem reprimir-ho?

La Ruta del Street Art

No és difícil trobar-se amb mostres d'art urbà a València, ja que aquest impregna tots els recovecos de la nostra ciutat: les façanes, els portals, els garatges i locals, però si volem gaudir de la labor d'aquests artistes de carrer i passar un magnífic temps passejant i contemplant les seves creacions, existeix una ruta de l'art urbà en el casc antic de València.

La ruta del Street Art no deixarà indiferent a ningú, ja que presenta una gran varietat d'estils. Els grans protagonistes seran els murals i graffitis, de vegades de grans dimensions que jugaran amb la perspectiva i unes altres, que es fusionaran amb l'entorn urbà. Pintures fantàstiques, realistes, i moltes vegades reivindicatives i reflexives, són les que ens trobarem al llarg de l'itinerari.

El recorregut comença molt prop de la Plaça de l'Ajuntament, en la Calli Músic Peydró, on es troben algunes de les pintures de dos magnífics artistes: Hyuro i Escif. Les seves obres es poden contemplar al llarg del camí sobre façanes i també en les persianes de diferents locals de la ciutat.

Continuant per aquest carrer arribem a la Plaça Mercè, i envoltant la mateixa, descobrim diverses mostres d'art de carrer entre les quals destaquen les de l'artista Escif. Aquestes es caracteritzen per la seva paleta de colors grisencs, i per incitar a la reflexió amb temes socials com el feminisme o el maltractament animal. Les obres de tots dos autors s'estenen per la Calli Carabasses fins a arribar als grans punts turístics del Mercat Central o La Llotja de la Seda.

 

Creuant l'Avinguda María Cristina arribem a la zona de la Plaça Rodona. Aquí es troba la Plaça Lope de Vega on trobem una de les formes més curioses i innovadores de l'art de carrer: la ArquiCostura. Aquesta tècnica única i nova integra el tradicional amb el modern i traspassa el tradicional punt de creu a gran escala. L'artista valenciana que es troba darrere d'aquests bellíssims brodats és Raquel Rodríguez, qui defineix el seu treball com “Una acció brodadora sobre l'arquitectura, que implica la unió entre arquitectura i costura”. Raquel, que a més és interiorista, escenògrafa i escaparatista, va estudiar aquí Belles arts i un màster de Disseny d'Espais Escenogràfics per a teatre, cinema i televisió i més tard, va desenvolupar la seua faceta com interiorista a Madrid.

Però és la seua aportació a la ArquiCostura la que més ens interessa en aquesta ruta: inspirada en les flors que nostres àvies brodaven per adornar tapets i cortines, Raquel empra reixes i reixetes com a suport. Els brodats de punt de creu amb els quals decora els carrers “són el reflex analògic del que seria el píxel en l'univers tecnològic”, explica l'artista. D'a prop les formes perden el seu sentit i només es pot contemplar la imatge en el seu conjunt si l'observem des de lluny. De forma alegórica, com amb cada píxel es formen les imatges, ella crea els seus estampats amb la llana i el cotó.

L'art urbà és per això, una reflexió de les formes, els materials i la tècnica, que busca complementar-se amb l'arquitectura i ens deixa increïbles façanes mai vistes abans a València. Seguint la ruta del Street Art pel carrer Numància, veurem novament les creacions de Hyuro i Escif. Continuant pel carrer Calatrava i en girar cap a l'esquerra cap al carrer dels Valencians podem gaudir les creacions de dos artistes que integren el grup XLF (Per la Face) que han aportat les seves obres de manera desinteressada a la ciutat. El primer, Cere, segueix les tonalitats grisenques amb missatges reivindicatius i Julieta, per contra, té obres molt més colorides amb aparença japonesa.

El següent punt és la Plaça del Tossal, situada en ple Barri del Carmen. Es tracta d'un punt de trobada on s'amaguen la majoria dels murals, encara que alguns d'ells, menys amagats, ocupen façanes senceres, només cal tirar la vista cap amunt. A l'esquerra veurem El cotxe, de Escif, una senzilla representació d'un cotxe precipitant-se des del terrat de l'edifici, i just pegada a aquest, a la seva dreta l'artista italià Blu ens deixa una impressionant pintura que representa a Moisés. A l'altre extrem d'aquesta plaça destaca una obra abstracta Stop War Victim’s Wall de Fasim, un homenatge a les víctimes de la guerra, amb certa influència del Guernica de Pablo Picasso.

El recorregut segueix pels carrers Corona, de la Beneficència, i continua en l'encreuament amb la Calle Ripalda, on podrem continuar gaudint de les obres dels autors Escif, Blu i Julieta XLF on destaquen els dibuixos d'inspiració còmic, colorits, fantàstics i cridaners. Per als amants de l'art urbà, creuant el carrer Ripalda arribaran al carrer Na Jordana, on els artistes deixen pas a la imaginació i abunden els dibuixos, des dels més senzills fins als retrats més realistes.

Seguint el carrer Na Jordana, arribem a la Plaça del Carmen, on es troba situada l'Associació de Ciutadans Majors de la Comunitat Valenciana (CIMA), en la façana del qual són vàries les pintures murals que representen alguns dels monuments més importants de la ciutat.

Des de la plaça del Carmen seguint pel carrer Roteros, trobarem les precioses pintures de Luis Lonjedo, que ha transformat el carrer Moret amb un mural que ret homenatge a l'amor. Hi ha qui fins i tot ho compara amb el bes de Brezhnev i Honecker del mur de Berlín. Amb les obres del pintor valencià finalitzem el recorregut i des d'aquest punt, recomanem visitar les Torres de Serrans.

Destacats