L'anell ciclista de València: cinc anys en pro de la sostenibilitat

Des de l'àrea de Mobilitat Sostenible es continua treballant en la construcció de nous trams que amplien la gran infraestructura ciclista de la ciutat

Guardar

Anell ciclista de València
Anell ciclista de València

L'anell ciclista de València celebra el seu cinqué aniversari. Aquesta gran infraestructura ciclista ha transformat per complet la mobilitat en la capital del Túria, convertint-se en tot un referent internacional. Són moltes les ocasions que l'anell ciclista valencià ha sigut posat d'exemple per a la construcció d'un model de ciutat més sostenible, valent-li fins i tot reconeixements com el Primer Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat, atorgat per la Generalitat Valenciana en 2017; el XV Premi Ciutat Sostenible atorgat per la Fundació Fòrum Ambiental; o el premi Bikefriendly, entre molts altres.

El canvi de govern l'any 2015 va portar a l'Ajuntament de la capital la fèrria voluntat de canviar el model de ciutat: menys cotxes, millor transport públic i més facilitats per als mitjans de transport sostenible. Al capdavant, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, que, en només uns anys, va convertir València en la ciutat perfecta per a desplaçar-se amb bicicleta.

Des de llavors, l'anell ciclista no ha parat de sumar nous trams de carril bici, amb l'objectiu d'unir els diferents barris de la ciutat en una mateixa infraestructura ciclista que, hui dia, continua creixent. De fet, no només han començat les obres de construcció del carril bici de l'avinguda del Cid, que connectarà l'avinguda de Tres Cruces amb Plaça Espanya per l'avinguda del Cid, San José de Calasanz, San Francisco de Borja i Pintor Benedito; sinó que a més, el mes de gener passat, arrancava la connexió del carrer Sant Vicent amb plaça Espanya, a l'entorn del monestir de la Roqueta. Un eix fonamental que, sens dubte, "millorarà notablement la xarxa d'itineraris sostenibles de la ciutat", apuntava Grezzi.

A més, aquest divendres, la Junta de Govern Local ha aprovat la construcció d'un nou tram de carril bici en la marginal esquerra de l'antic llit del riu Túria entre el carrer Tamarindes fins al Pont de les Arts, i que recorrerà segregat en calçada la via de servei de Manuel de Falla, Tirso de Molina i Menéndez Pidal. "Amb aquesta actuació completarem una de les connexions ciclables més sol·licitades pels veïns i veïnes de Campanar i Sant Pau, per a completar la xarxa ciclista segura i segregada i la seua connexió amb l'Anell Ciclista i la resta d'itineraris des del nord-oest de la ciutat", ha comentat el regidor de Mobilitat.

Carril bici en València
Carril bici a València

Així mateix, la ciutat es prepara per a comptar amb un segon gran anell ciclista amb noves infraestructures en Peset Aleixandre, Jesús-Patraix-Extramurs, General Avilés i Gascó Oliag. Una ampliació proposada pel servei de Mobilitat Sostenible que "d'una banda, porten els carrils bici a importants vies que manquen d'infraestructura segura i segregada per a la circulació de bicis i vehicles de mobilitat personal i, per un altre, també corregeixen alguns dels defectes de disseny de la xarxa existent".

En els últims anys, són cada vegada més les persones que estan canviant la seua manera de moure's per la ciutat, com així ho acredita l'increment imparable de persones usuàries de l'anell ciclista. No obstant això, com reconeix el mateix regidor de Mobilitat Sostenible, "encara queda bastant treball per a completar la xarxa mínima que la ciutat requereix, tant completant itineraris en vies principals, com corregint antics errors en disseny que feien que vianants i ciclistes competiren per un espai secundari en lloc de recuperar-lo del trànsit motoritzat".

València, la tercera ciutat espanyola amb millor xarxa ciclista

I com un exemple més que demostra el reconeixement que ha aconseguit la gran infraestructura ciclista de la ciutat de València, cal destacar l'últim estudi realitzat per l'Organització de Consumidors (OCU), que posiciona València com la tercera ciutat espanyola amb millor xarxa ciclista – per darrere de Vitòria i Sevilla – pujant de la sisena a la tercera posició en huit anys.

Per això, s'han analitzat una sèrie de criteris com que la xarxa siga completa, contínua, uniforme, directa, recognoscible, espessa i que passe per vies principals. En aquest sentit, València aprova per la bona interconnexió entre els diferents trams ciclistes, encara que pot millorar quant a la densitat de la xarxa perquè arribe als barris perifèrics. Una assignatura pendent en la qual ja s'està treballant des de l'àrea de Mobilitat.

La ciutat de València continua avançant, així, per a continuar situant-se en l'avantguarda de la sostenibilitat.

Destacats