València

L'ampliació del Port, a costa de la salut dels veïns de Poblats Marítims

La nova terminal de creuers, un dels vehicles més contaminants, se situaria a menys de 500 metres dels primers habitatges de Natzaret

1 minut

Ampliación norte Puerto

L'Autoritat Portuària de València (APV) té l'ambició, contrària als veïns i a l'Ajuntament, d'ampliar la zona nord del port del Cap i Casal sense informe ambiental per a mercaderies. Els grans creuers se situarien ara per la zona sud, més prop del barri de Natzaret; est quedaria exposat als òxids de sofre que emana de la combustió dels vaixells, un dels elements més contaminants i que més afecta la salut humana.

Ahir l'alcalde de València, Joan Ribó, va tornar a demanar a la APV que el projecte d'ampliació de la nova terminal de contenidors se sotmetera a un nou estudi d'impacte ambiental. Des de la presidència de l'entitat, Aurelio Martínez, va assenyalar que aquesta obra aquesta "coberta" per l'informe mediambiental que l'APV va obtenir en 2007 per a l'ampliació nord.

Des del Port volen modificar l'antic projecte per a transformar la zona nord en un nou 'macrodrassana' per a contenidors, que comporta diverses accions. Suposa eliminar un contradic -en roig en la imatge-, realitzar una ampliació del 'dic d'abric" -en verd-, i dragar i emplenar de terra 137 hectàrees -en marró-.

A 200 metres

Això significa, també, traslladar la terminal de creuers, actualment en aqueixa zona nord, a les drassanes de Boluda, al sud del port històric i a menys de 500 metres dels primers habitatges del barri de Natzaret. El projectat Parc de Desembocadura se situaria, en alguns trams, a uns 200 metres dels grans bucs.

El diòxid de sofre (SO2) és un gas incolor -no és el fum negre detectable a simple vista dels creuers.

Els efectes a la seua exposició depenen de la durada i quantitat, i estan estretament relacionats amb irritació de les mucositats i els pulmons. Un dels seus efectes són els atacs de tos.

És, a més, un dels gasos contaminants que més afecten els monuments històrics, accelerant la seua degradació, i afecta el creixement i forma d'espècies vegetals.

Segons un estudi de Transport & Environment, aquest tipus de creuers és un dels quals més contamina l'aire urbà. La conclusió de l'estudi s'ha simplificat: el principal operador de creuers de luxe va emitir, en només un any, els mateixos diòxids de sofre que els 260 milions de cotxes europeus. Extrapolat a València, els 348.260 vehicles censats en 2018, van emanar en tot l'any el mateix que 65 d'aquests creuers. Segons dades del Port, 197 creuers van fer escala a la ciutat aqueix mateix any.

El Port de València, malgrat ser el cinqué amb més trànsit d'Europa, el més gran del Mediterrani i d'Espanya, només té dos mesuradors de contaminació de l'aire. Alacant en té quatre, Castelló dos, Barcelona sis, Cadis quatre, Bilbao tres... Aquests mesuradors es troben situats en la rodalia del Cabanyal i de Natzaret. Aquest últim no mesura els òxids de sofre, per la qual cosa si no es canvia serà complicat conéixer, si van allí els creuers, les implicacions per a la salut dels veïns.