València

L'alternativa dels veïns al PAI de Benimaclet: més horta i dotacions per al barri

Veïns de Benimaclet reclamen la paralització del PAI i la desclassificació del sòl per a evitar la gentrificació

1 minut

vecinos-benimaclet

Plataformes i associacions veïnals de Benimaclet continua exigint la paralització del PAI que amenaça al barri i, ara, amb més força que mai. "El veïnat ha d'estar informat del que suposa l'execució del PAI, i del que podria suposar protegir el sòl". I és que l'informe dut a terme per la Universitat de València no només considera viable, econòmicament, la modificació del PAI proposat per Metrovacesa, sinó que "és una directriu políticament desitjable, jurídicament possible i, en molts dels seus aspectes, és una obligació legal estricta, derivada de l'actual marc legal de protecció de l'Horta de València", resa la valoració final.

El PAI de Benimaclet proposa, entre altres qüestions, la construcció de 1.345 habitatges – el 30% de VPO -, repartides en dues torres, que podrien arribar a les 30 altures, i amb una reserva de 220.217 metres quadrats per a sòl dotacional públic. La resta dels blocs, que se situaria en la zona més pròxima al nucli urbà, tindrien al voltant de 8-10 altures. Una construcció en altura que, defensen, "afavoriria l'aparició d'una gran zona verda central i dotaria de serveis necessaris per al barri".

No obstant això, aquesta proposta no ha calat entre bona part dels veïns i veïnes del barri, que ja han dut a terme diferents accions per a demanar la paralització del PAI. "Quan diuen que construiran serveis que el barri necessita, com una escoleta de 0 a 3 anys, és mentida. Metrovacesa no ens regalarà una escola, sinó que deixarien la parcel·la condicionada perquè l'Ajuntament la construïsca". No obstant això, "eixes no són les nostres reivindicacions".

I és que com expliquen des de Cuidem Benimaclet, a València Extra, "amb la gent que, actualment, som en el barri ja necessitaríem un centre de majors, una escola i un centre de salut perquè els actuals estan col·lapsats". D'aquesta manera, la construcció que es proposa des de Metrovacesa només generaria més gentrificació en el barri.

Des de l'Ajuntament de València tampoc hi ha hagut una actuació clara. D'acord amb Cuidem Benimaclet, "mentre Compromís sembla que sí que aposta per una edificabilitat més sostenible, encara que no ha concretat, des del PSPV afavoreixen que el PAI seguisca el seu curs". En aquest sentit, recorden que, fa un poc més d'un mes, "demanarem una entrevista amb la vicealcaldessa Sandra Gómez, i encara no hem tingut cap resposta".

Per això, insten al govern municipal a "decidir si aquest pla urbanístic és només assumpte de dos o els veïns mereixen ser tinguts en compte". "Nosaltres exigim, primer de tot, la paralització del PAI i, després, la desclassificació del sòl". I expliquen, "aquesta mesura no vol dir que no es puga fer res. La nostra proposta és destinar part dels terrenys a horta i l'altra a la creació de dotacions necessàries per a Benimaclet".

En eixe aspecte, estan duent a terme un procés participatiu entre el veïnat per a decidir "quin model de barri volem. I aquesta reivindicació ja no és només qüestió de Cuidem Benimaclet, sinó també de l'Associació Veïnal del barri".

Finalment, en relació amb les declaracions de Metrovacesa sobre que els solars afectats "no formen part de l'horta", des de Cuidem Benimaclet recorden que, fa 30 anys, sí que existia horta. Una horta que ha desaparegut "pel procés de degradació per a poder construir en eixa zona".

Etiquetes: