València

L'Ajuntament presenta el Parc Manuel Granero a les entitats de Russafa que van participar en el procés de diàleg per a la seua reforma

El vicealcalde, Sergi Campillo, destaca el diàleg per a arribar al màxim consens en la proposta de remodelació de l'espai verd

1 minut

Parc Manuel Granero

Les entitats que van participar en el procés de consulta per a la reforma integral del jardí de la plaça de Manuel Granero, a Russafa, han estat convocades hui des de la Regidoria d’Ecologia Urbana per visitar l’espai remodelat, de 7.500 metres quadrats, obert fa unes setmanes amb àrees accessibles, més bancs, sòls drenants i noves infraestructures. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recorregut la infraestructura verda, “la més important del barri fins que es va obrir el Parc Central”, junt amb la presidenta de la Junta Municipal de Russafa, Isabel Lozano, i representants de les associacions. Campillo ha destacat “la forma participada i dialogada” per arribar al màxim consens en la proposta de remodelació del jardí.

El vicealcalde ha agraït les associacions “el seu esforç”. “El govern municipal va fer un procés d’escolta activa i de diàleg entre diverses entitats del barri perquè hi havia diferents opinions sobre com havia de ser aquesta reforma”, ha recordat. Sergi Campillo ha explicat el resultat dels treballs, que han comptat amb un pressupost de 464.000 euros: “Ha quedat un jardí totalment accessible, on hem prioritzat els sòls drenants perquè l’aigua de pluja s’infiltre en el subsòl, on hem reparat totes les infraestructures que abans estaven malament i hem col·locat molts bancs”, entre altres millores.

Amb aquest projecte s’ha donat resposta a una sèrie de condicionats principals de partida relatius a les barreres i accessibilitat, els usos i recorreguts de l’espai, i la vegetació i l’aigua, segons ha exposat el titular d’Ecologia Urbana. Així, després de les obres, les diferents àrees són accessibles i s’ha separat la zona del jardí de la vorera perimetral. També s’han realitzat jardineres elevades amb l’objectiu de “donar caràcter unitari a l’actuació perquè el parc es trobava molt fragmentat”.

Els usos del jardí estan distribuïts per quadrants, que es relacionen entre ells, i “l’eix secundari s’ha tractat de tal manera que s’ha convertit en una zona d’estada i d’interacció entre els diferents quadrants”, tal com ha apuntat el vicealcalde. A més, s’han col·locat bancs sense respatller, amb respatller i suports isquiàtics, d’acord a la normativa d’accessibilitat.

D’altra banda, s’ha eliminat la font, que estava en desús, i la zona de petanca. En el seu lloc, s’ha situat una zona d’estada i un fossat amb arena amb jocs infantils. A més, en un dels quadrants s’han instal·lat nous jocs accessibles, com ara gronxadors, carrusel i un conjunt de diversos poliedres en els quals es pot escalar, quan abans hi havia tres molls, un gronxador doble, un joc amb dues torres i un tobogan.

Pel que fa a la vegetació, s’ha mantingut l’arbratge, s’han afegit alguns elements puntuals i s’ha recuperat l’estrat arbustiu i d’entapissats que s’havia perdut al parc, a banda d’augmentar la quantitat de terra dels arbres situats en grans escocells circulars. Tota la vegetació està dotada de reg mitjançant degoteig i s’ha dut a terme un sistema de drenatge sostenible per a tot el jardí per retornar al subsol tota l’aigua de pluja que es recull. La xarxa de reg i d’enllumenat s’ha reemplaçat íntegrament.

La proposta, ha apuntat el vicealcalde, “no varia els recorreguts existents, però els complementa amb connexions transversals entre els diferents quadrants utilitzant lloses de formigó damunt, que també s’utilitzen per repavimentar l’eix principal”. En eixe sentit, “la connectivitat d’este nou espai no es planteja simplement a nivell de mobilitat, també s’entén com a part integrant d’un sistema ambiental que és la xarxa d’infraestructura verda de la ciutat”. Quant a les peticions efectuades per les entitats i no executades hi ha la construcció d’un abeurador per aus, la instal·lació dels aparells biosaludables i el possible augment de jocs infantils. El vicealcalde s’ha compromés a estudiar les peticions i a abordar-les al llarg de l’any 2022.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana ha recorregut el jardí de la plaça de Manuel Granero junt amb la presidenta de la Junta Municipal de Russafa, Isabel Lozano; la presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València, María José Broseta, i el vocal Daniel Herrero; i diferents portaveus de les entitats Plataforma per Russafa, Gent de Russafa, AMPA del col·legi Alejandra Soler, AMPA del col·legi Balmes i associació Jarit.