València

L'Ajuntament obrirà, a partir del diumenge, els espais enjardinats perquè els menors acompanyats puguen passejar respectant les mesures de seguretat

1 minut

jardines-del-real-viveros

Els parcs i jardins de la ciutat, tancats des que es va declarar l'Estat d'Alarma per frenar l'avanç del coronavirus, estaran oberts a partir del pròxim diumenge. L'Ajuntament ha pres aquesta decisió, davant la nova ordre del govern central de deixar eixir als menors de 14 anys al carrer durant una hora i en un radi d'un kilòmetre al voltant del seu domicili, «amb la intenció que la ciutadania puga gaudir d'aquests espais verds, amb totes les mesures de seguretat adequades, ja que, per exemple, els jocs infantils estaran precintats», tal com ha avançat l'alcalde de València, Joan Ribó, en concloure la Comissió de Seguiment de la COVID-19, on s'ha valorat i acordat aquesta apertura «que comporta una crida a la ciutadania perquè actue amb seguretat, amb l'obligació de protegir-se».

L'alcalde ha explicat que l'equip de govern ha estudiat aquesta possibilitat perquè els menors puguen participar d'espais oberts i mantinguen la distància amb altres menors, i ha aclarit que, tot i que a València hi ha diferents espais enjardinats, la decisió afecta, a no ser que el Ministeri dictamine el contrari, a totes aquestes zones, les que tenen tanca i les que no, és a dir, des dels parcs de barri fins al jardí del Túria o aquelles com el parc de l'Oest que compten amb portes d'accés.

Concretament, tal com ha explicat el vicealcalde i portaveu de l'equip de Govern municipal, Sergi Campillo, durant la roda de premsa en què també han participat Joan Ribó, i la vicealcaldessa, Sandra Gómez, «l'Ajuntament torna a obrir els jardins de la ciutat». «Per descomptat, respectem el criteri de l'executiu central, amb un horari i totes les mesures de seguretat pertinents».

De fet, ha ressaltat, «ja hem donat ordre de precintar tots els jocs infantils, així com els d'adults o el que s'utilitzen per a fer esport». A més, ha afegit, «en totes aquestes zones hi haurà cartells per recordar a la gent la seua obligació d'autoprotegir-se i advertint de la prohibició d'utilitzar aquests elements de la mobiliària urbana».

«Amb tot, a les ciutats no tenim capacitat per a vigilar la ciutadania i, per això, fem una crida a la responsabilitat perquè tothom prenga les mesures d'autoprotecció necessàries», ha subratllat, en advertir que, per eixample, no està recomanat seure als bancs de la via pública.

D'altra banda, ha continuat el vicealcalde, «cal recordar que tenim un radi d'accés d'un kilòmetre i hem d'anar a la zona més pròxima. En el cas de tindre una d'aquestes zones pròximes la ciutadania es veurà beneficiada perquè estem en un moment d'eclosió de les nostres zones verdes i la sensació de veure aquest espectacle pot ser saludable, sens dubte», ha conclòs.

CÀMERES DE VIGILÀNCIA ALS EDIFICIS BIC

Durant la roda de premsa, que s'ha retransmés en directe per la Sala de Premsa Virtual i pel compte institucional de Twitter @AjuntamentVLC, el vicealcalde Sergi Campillo també ha donat compte d'assumptes acordats a la Junta de Govern Local com la decisió de contractar l'execució de les obres per a la instal·lació de càmeres de videovigilància en els edificis "BIC" adscrits a la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, al càrrec de la regidora Glòria Tello, «amb la intenció de protegir i fomentar el patrimoni cultural».

El contracte, amb un pressupost de 508.298 euros, tindrà una durada de tres mesos, i permetrà el subministrament i col·locació de 43 càmeres de videovigilància en set monuments i edificis de la ciutat. El motiu és prevenir qualsevol acte de vandalisme i protegir el nostre patrimoni. Es col·locaran a la Llotja, Torres de Serrans, les Torres de Quart, les Drassanes, l'Almodí, el Museu de la Ciutat i el Palau de Cervelló. Les Càmeres estaran connectades directament amb la Central de la Policia Local i seran capaços de captar vídeo durant la nit.

«La seua ubicació serà principalment en fanals existents i en façanes dels edificis de l'entorn, per tal d'evitar perforar les parets dels edificis i monuments protegits», ha afegit.

CAMPANYA PER CONSCIENCIAR DE L'ESTALVI ENERGÈTIC

D'altra banda, la Junta de Govern ha aprovat la convocatòria per a la concessió de subvencions als col·legis integrants del Projecte 50/50 per al curs escolar des d'octubre de 2020 fins a setembre de 2021, amb una dotació anual de 103.134,00 €. Aquestes ajudes, destinades a promoure l'estalvi energètic i d'aigua potable en quinze escoles, dona continuïtat al projecte de la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica dirigida per Alejandro Ramon, amb col·laboració amb la de Gestió de Recursos, responsabilitat de Luisa Notario.

«Seran beneficiaris de les subvencions un màxim de 15 col·legis públics d'educació primària on els seus consums energètics i aigua són mantinguts per l'Ajuntament de València», ha indicat en recordar que aquest programa «forma part de les polítiques de lluita contra el canvi climàtic que estem desenvolupant des de l'Ajuntament de València». «En aquest cas, l'objectiu és aconseguir la sensibilització dels centres escolars en matèria d'estalvi i eficiència energètica i d'avançar cap a la transició a un nou model energètic fent un ús més just de l'energia i fent de València una ciutat més respectuosa amb el medi ambient per mitjà de la descarbonització en el consum d'energia».