La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València, a proposta de l'Àrea de Desenvolupament Urbà que gestiona la vicealcaldessa Sandra Gómez, ha acordat protegir els habitatges del barri obrer Ramón de Castro, en el districte de Patraix, a través d'una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). Amb la mateixa intenció de posar en valor el patrimoni urbà, també s'ha aprovat l'avaluació ambiental de la modificació del Catàleg Estructural de Béns Protegits de la ciutat per a incorporar els panells ceràmics de la façana de l'edifici situat al carrer Rufaza, 53.
El barri obrer Ramón de Castro és un conjunt de xicotets habitatges que va ser construït per a albergar als treballadors que van vindre a la ciutat després d'una emigració massiva deguda al procés d'industrialització, a la fi del segle XIX.
Actualment, part d'eixe conjunt d'habitatges es troba fora d'ordenació, en estar sobre sòl qualificat en el PGOU com a xarxa viària, encara que ja estan protegides en el Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits. Amb aquesta modificació s'actualitza la qualificació del sòl sobre el qual s'alcen aquestes vivendes, deixant-les definitivament dins d'ordenació.
La modificació millora a més la definició de l'espai públic en aquest àmbit, en preveure la conversió en zona de vianants de part de la xarxa viària i la creació d'una zona verda, millorant així la seguretat de la zona i la seua qualitat urbana.
La vicealcaldessa Sandra Gómez ha explicat: "Fem així un pas més en una actuació que posa en valor i conserva el patrimoni històric i cultural del barri de Patraix. Juntament amb el Pla Especial del Nucli Històric de Patraix, pretenem facilitar i fomentar la conservació i la rehabilitació dels edificis tradicionals que formen part de la identitat i la història del barri".
Amb la mateixa vocació de protegir el patrimoni urbà, la Junta de Govern Local també ha aprovat l'avaluació ambiental de la modificació del Catàleg Estructural de Béns Protegits de la ciutat per a incorporar al mateix els panells ceràmics existents en la façana de l'edifici situat al carrer Ruzafa, 53. Es tracta de dos panells ceràmics, de 1913, de més de dos metres d'altura cadascun, que se situen en el centre de la façana principal a l'altura de la primera i segona planta de l'edifici.
Els motius florals en tots dos panells són idèntics, amb la diferència de la forma de la fornícula. Representen tots dos una planta allargada amb formes geomètriques, amb una tija recta i coronada amb fulles i flors.
"Amb aquesta catalogació, reconeixem el valor d'aquests elements, per al barri de Ruzafa i per al conjunt de la ciutat, tenint en compte la tradició ceràmica de la nostra ciutat, i el valor del disseny modernista de l'època", ha conclòs Gómez.