L'Ajuntament de València, a través de la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, i Acciona, empresa gestora de la xarxa de sanejament de la ciutat, inicien hui una campanya de sensibilització ciutadana sobre el paper protagonista que exerceix la gestió de l'aigua, i en concret la relació de les ciutats amb l'aigua, davant l'emergència climàtica que viu el planeta. La campanya, que porta per títol "Actua", s'emmarca en la celebració del Dia Mundial contra el Canvi Climàtic.
La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha alertat en la presentació de la campanya que "només canviant la relació de les ciutats amb l'aigua serem capaces d'afrontar els grans reptes que ens planteja el calfament global i que passa per un canvi de paradigma en la gestió, els usos i l'aprofitament de l'aigua, però també en la configuració de les ciutats i el seu urbanisme".
Valía ha explicat que "davant l'emergència climàtica, les ciutats hem d'actuar en diversos fronts de manera coordinada amb altres servicis. De manera prioritària, adaptant la ciutat a l'efecte del canvi climàtic que ja són una realitat i que no desapareixeran, i que fins i tot poden empitjorar-se, com els episodis de pluges torrencials o el cada vegada més difícil accés a recursos hídrics. Aquesta adaptació ha d'anar acompanyada del desenvolupament d'una estratègia integral de renaturalització dels entorns urbans mitjançant solucions verdes, alhora que continuem invertint esforços en una gestió del cicle integral de l'aigua eficient, no contaminant i que garantisca el servici de manera sostenible en el temps".
La delegada ha recordat que des del Cicle Integral de l'Aigua de València "treballem amb la màxima que l'aigua és sempre un recurs valuós i escàs que hem d'aprofitar i no un residu. Per tant, hem de bandejar la idea que, davant qualsevol episodi de pluges, per exemple, cal evacuar l'aigua al més prompte possible. És la nostra labor com a Ajuntament desplegar una sèrie de polítiques i eines amb les quals infiltrar l'aigua en el terreny, en el subsòl, i emmagatzemar-la per a poder reutilitzar-la després per a altres usos amb un lleuger tractament de depuració".
Per la seua banda, el responsable d'Acciona a València, Carlos Espinosa, ha explicat que "les ciutats han de planificar les inversions en el cicle de l'aigua per a donar solució a les problemàtiques que genera el canvi climàtic, però a més hem de ser proactius i dissenyar amb la premissa d'un menor consum de recursos i un menor impacte, no sols en el seu disseny i construcció sinó també en l'operació durant la seua vida útil".
Espinosa ha apuntat que "un dels reptes sobre la gestió integral de l'aigua és no dependre d'infraestructures de bombament que generen un consum energètic addicional, desplegant un model descentralitzat de depuració d'aigües que estiga més prop del punt de reutilització. A més, l'impuls a la implantació de sistemes de drenatge sostenibles en l'espai urbà, de manera que la premissa no siga exclusivament captar i evacuar de manera instantània sinó també tractar eixos cabals d'aigua de manera que siguem capaces de retornar-los al mitjà sense necessitat de consumir recursos per a això, aconseguint a més recarregar aqüífers".
En este sentit, recorda que "són claus les infraestructures que alleugen la pressió de la xarxa de sanejament davant episodis de pluges torrencials, com els depòsits de tempestes, que ens permet emmagatzemar grans quantitats d'aigües pluvials per a la seua posterior reutilització o per a retornar-la al mitjà sense produir un impacte negatiu. Generalment estos depòsits emmagatzemen l'aigua de les primeres pluges que són les que arrosseguen contaminació dels carrers, els vehicles i les façanes, de manera que eviten que quan la xarxa estiga saturada s'aboquen directament al medi ambient".
Espinosa ha recordat que a València "ja estan en funcionament dos d'aquests depòsits en El Cabanyal i a la Torre, i ara l'Ajuntament de València ha dissenyat la construcció de set nous depòsits en llocs estratègics de la xarxa sobre la base dels estudis realitzats amb la modelització hidràulica de la xarxa que suposaran una inversió de més de 55 milions d'euros".
Acciona gestiona des de 1996 el servici d'explotació neteja i conservació del Sistema Municipal de Sanejament de la Ciutat de València i garanteix el funcionament de la xarxa de sanejament i de totes les instal·lacions associades, com són les estacions de bombament d'aigües residuals i pluvials, les estacions depuradores d'aigües residuals, els bombaments de passos inferiors, les comportes de derivació, entre altres.