València

L'Ajuntament de València fa un primer balanç del temporal Gloria

Els regidors Campillo i Grezzi avaluen els danys i els costos després del temporal

1 minut

Balanç Gloria

"La ciutat està preparada per a aquests episodis, ja tenim experiència" ha destacat Sergi Campillo només començar la roda de premsa per fer balanç del temporal Glòria. El Regidor d'Ecologia urbana, emergència climàtica i transició energètica; Conservació d'àrees naturals i Devesa Albufera; gestió sostenible de residus urbans i neteja de l'espai públic i jardineria sostenible i renaturalització de la ciutat ha fet una primera avaluació del dany i els costos que ha deixat Gloria. L'ha acompanyat en qualitat de regidor de Platges Giuseppe Grezzi. Cadascun d'ells ha desglossat les actuacions en les àrees que dirigeixen.

Campillo i Grezzi han afirmat que "s'ha demostrat que els serveis municipals funcionen, estan preparats". A pesar d'això, han demanat "comprensió a la població, necessitem temps per tornar a la normalitat". Els regidors han incidit en què cal invertir diners per a mantenir la línia de costa i repensar el model. En només dotze mesos, el territori valencià ha patit tres episodis extrems com la gota freda, la DANA, i Gloria. Ens trobem davant de situacions que "poden repetir-se en un futur", ha dit Sergi Campillo.

Els regidors han demanat la declaració de zona catastròfica per part del Govern Central, tot i que han informat que la Junta de Govern de l'Ajuntament de València encara no ha aprovat aquesta qualificació "perquè encara ho estem analitzant", ha dit Campillo.

Els costs ascendeixen, amb el primer càlcul, a 130.000 euros sumant les partides de Jardineria, parcs i jardins i Platges, amb 54.000 i 75.000 euros, respectivament. Campillo ha dit que, més enllà del pressupostat en cadascuna de les partides, i el que hi ha reservat a manteniment, "l'Ajuntament compta amb un fons de contingència per fer-ne front".

Jardineria, parcs i jardins

A l'àrea de jardineria, parcs i jardins han rebut un total de 177 avisos. Les principals incidències són la caiguda de 104 arbres i 15 palmeres. A banda, per seguretat, han hagut de talar 44 arbres i una palmera. Per fer front a les conseqüències del temporal es va preparar un operatiu especial. En el servei de jardineria van treballar 177 operaris i operàries el dilluns 20, el dia que més, va baixar a 172 el dimarts i es va mantenir en 157 fins al divendres 27. A parcs i jardins l'operatiu va començar el dimarts amb 35 treballadors i treballadores, va baixar a la xifra mínima de 7 el dimecres, perquè es va decidir tancar la majoria de parcs i jardins, però va augmentar fins a 100 dijous i divendres.

Campillo ha situat un primer càlcul del cost total dels danys, encara que són dades provisionals, en 54.500 euros. La suma es desglossa en 37.800 euros destinats a obra d'abatiment, recollida i triturat; 8.000 per a la reposició d'arbrat i danys; 1.800 s'han gastat en la retirada a l'abocador; 3.400 en la neteja marítima i 3.500 euros han anat destinats a la reposició de plantes en Marítim. A totes aquestes despeses cal afegir els contractes de jardineria, que encara no s'han calculat, ha afegit el regidor.

Platges a València en el Parc Natural de l'Albufera

Pel que fa a les platges destaca la gran afectació de les del sud, dins del Parc Natural (PN) de l'Albufera. En aquests espais han bufat ratxes de vent de més de 100 km/h i la mar ha impulsat ones de més de 8 metres d'alçada, amb una ona que ha registrat el rècord en 8,44 metres. També ha quedat especialment danyat el Front litoral del Perellonet i, en general, s'ha perdut gran quantitat d'arena. Per a Campillo, part d'aquestes conseqüències es deuen a "un pensament acientífic de pensar que els rius només llancen aigua al mar quan també duen sediments".

Amb tot, Campillo ha contextualitzat la regressió de la costa dins d'un fenomen mundial de pujada del nivell del mar, accentuat pel canvi climàtic. "Viurem amb més freqüència episodis extrems". Per fer front, el regidor ha assegurat que "és un escenari que ja tenim i hem de ser-ne conscients i valents en les solucions". En aquesta línia, Grezzi ha emfatitzat que "s'està complint el que feia molts anys que alertàvem. Estem en una situació d'emergència climàtica".

Gloria ha causat en el cordó dunar de primera línia, un element dinàmic del paisatge de la platja, uns efectes devastadors en les platges de l'Arbre del Gos, el Saler, el Muntanyar de Pujol i la Malladeta. Especialment greu ha sigut a les platges dels Ferros i la Garrofera, on el cordó dunar quasi ha desaparegut. La importància de les dunes rau en el fet que, com ha explicat Grezzi "protegeixen la platja de la força de l'aigua". El passeig de la Casbah, a més de veure afectat el cordó dunar, també ha patit una soscavació de l'extrem sud del seu front. Per la seua banda, les Mallades de la Devesa es troben plenes d'aigua, pels 150 litres que van caure al Saler entre dilluns 20 i dimarts 21, un fet que no és "ecològicament negatiu, i fins i tot pot ser interessant de visitar", en paraules de Sergi Campillo.

Els regidors han arribat a una doble conclusió en el balanç de les platges del PN de l'Albufera. Primer, han constatat un balanç sedimentari negatiu en totes les platges al sud del Port de València. Segon, han avisat que els efectes es notaran a llarg termini en l'evolució de la línia de costa, amb una tendència general de pèrdua de platja.

Per revertir la situació, Campillo creu que han de fer una "intervenció des de les Administracions -Ajuntaments, Generalitat i Govern Central- per recuperar les platges. És el moment de plantejar amb urgència un projecte de recuperació i restauració dunar". De moment, Grezzi ha calculat el cost total pel Servei de Platges, de manera provisional, al voltant d'uns 75.000 euros. Alguna de les despeses que han d'assumir és la restitució de dutxes, llavapeus o torres de vigilància, amb un cost de 2.000 per la compra de cada torre nova.

La intenció del consistori és reparar totes les platges abans de les vacances de Pasqua a l'abril. Per això, han demanat la intervenció de l'Estat per declarar la zona catastròfica i poder "pal·liar els efectes tan destructius del temporal".

Dispositiu especial de neteja en passeig marítim i les platges del Nord i el Sud de València

Els treballs van començar el dimecres 22 amb la retirada d'arena en les vies del passeig marítim del Cabanyal. El dispositiu especial, però, va iniciar el dijous, amb jornades de matí i vesprada. Al sud de València es van constituir tres equips especials. A Pinedo i el Perellonet va anar destinat equips formats per una mini pala i tres operaris; un equip de 10 operaris es va dedicar a recollir a mà la gran quantitat de peixos morts que la pujada de l'aigua havia arrossegat i deixat després a terra. Uns peixos que en bona part provenien d'una piscifactoria de Castelló, amb tal força els havia empentat el temporal. Campillo ha aclarit que el destí d'aquests animals ha sigut el crematori, com així preveu la normativa d'animals morts en la via pública.

L'Ajuntament de València ha estimat el cost de les actuacions en el dispositiu especial de neteja en 40.000 euros. Tanmateix, existeix la possibilitat que s'amplie "per raons de celeritat i episodis d'eixida d'algues".

Albufera de València

Sergi Campillo ha especificat que, amb temporal de Llevant, l'actuació habitual és tancar les comportes per evitar que entre aigua marina. Tot i això, ha dit que també entra molta aigua dolça dels afluents de l'Albufera, que empenta la salina cap a fora. Tot i que en algunes ocasions es posen en marxa les bombes per ajudar a desaiguar la llacuna, en aquest cas ha resultat "impossible" per la força de la mar, que va superar les comportes, i van haver d'esperar que el temporal escampara.

Amb tot, el regidor ha valorat positivament els efectes positius de l'Albufera, que actua com a amortidor i és un gran receptor d'aigua, junt amb les 14.000 hectàrees d'arrossars, assumeixen les pluges i "eviten les inundacions dels municipis dels voltants". Campillo ha explicat que l'Albufera desaigua de manera natural, gràcies a la gravetat, i les bombes són una ajuda afegida. L'objectiu de l'administració és preparar la zona a temps pel nou cicle de cultiu d'arròs.