L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal en coordinació amb la Regidoria de Pobles de València, arranca el procés de participació perquè la ciutadania decidisca els possibles usos de la Trilladora del Tocaio, al Palmar, després de la seua adquisició per 1'5 milions d'euros per part del consistori. Este és un dels edificis històrics del Palmar i de
L'Albufera, lligat tradicionalment al cultiu de l'arròs i en desús des de fa anys.
La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, destaca que el procés participatiu promou "una decisió col·lectiva, que partisca des de la base, des del mateix territori, en el qual totes les veus i sensibilitats existents puguen sentir-se part del futur d'este espai emblemàtic i que després d'un exercici d'aprenentatge col·lectiu les seues reflexions siguen valorades en la formulació del projecte de la Trilladora del Tocaio".
Valía concreta que "el projecte participatiu es desenvoluparà durant els mesos d'octubre i novembre i inclou una bateria d'accions entre les quals hi haurà enquestes a peu de carrer, entrevistes amb agents de referència al poble i dos tallers informatius i deliberatius oberts a la ciutadania".
En concret, el primer dels tallers serà de presentació del procés, de presa de contacte amb les persones i entitats interessades a participar en el projecte, a més d'incloure accions informatives al voltant de la història i el valor patrimonial de la Trilladora. El segon dels tallers es centrarà en l'anàlisi de les necessitats i possibilitats de la zona pel que fa als equipaments públics, així com els possibles usos municipals a escala local i/o territorial de la Trilladora del Tocaio.
Este procés participatiu que s'inicia ara és la continuació a la compra el desembre de 2019 dels històrics immobles i terrenys coneguts com a Trilladora del Tocaio del Palmar, en el districte Pobles del Sud, per part de l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Pobles de València, amb una inversió total de més d'1,5 milions d'euros.
La regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, afirma que "la compra de la Trilladora i els seus terrenys es va realitzar per urgent necessitat i per la conveniència per als interessos del poble del Palmar, tant per la seua situació estratègica en el centre del poble i al costat de l'Albufera, com pel sentiment d'arrelament històric de l'immoble i la seua potencialitat per a donar servei a la ciutadania. La Trilladora, a més, atorga un valor afegit a l'oferta turística del Palmar i permet utilitzar i gaudir de l'embarcador a tots els veïns i veïnes, així com als visitants del Parc Natural".
Beamud sosté que "amb aquesta actuació per a donar contingut i ús a l'edifici, partint d'un procés participatiu de la ciutadania i les entitats, l'Ajuntament torna a demostrar el seu compromís amb el patrimoni públic dels pobles de València i la posada en valor dels seus elements històrics, i en concret en aquest cas per a propagar la cultura dels aiguamolls i de l'horta valenciana".