2024 va ser un any que quedarà gravat, per sempre, en les retines de tots els valencians. Un any que va fer necessària la més difícil de les remuntades, però també plagat de grans reptes i èxits esportius en els quals ha participat la Fundació Trinidad Alfonso. L'entitat valenciana, el president i el mecenes de la qual és Juan Roig, va invertir 9,1 milions d'euros a través de 22 projectes que contribuïxen a convertir la Comunitat Valenciana en un referent esportiu, la Comunitat de l'Esport. Amb el tancament de 2024, la Fundació ja ha invertit 122 milions d'euros en els seus tretze anys des del seu naixement. Tot, en un any especialment marcat per la tragèdia de la DANA que va assolar la província de València el passat 29 d'octubre. Va ser llavors quan va nàixer el programa 'Alcem-se Esport' amb una missió molt clara: obrar la remuntada més difícil. Una remuntada sense precedents per a recuperar l'ecosistema esportiu valencià.
Amb eixe objectiu, Juan Roig va donar, a través de la Fundació, 4 milions d'euros del seu patrimoni personal per a fer costat a 254 clubs i centres educatius colpejats pel temporal que, poc després de les inundacions, van començar a veure renovat el seu material esportiu i costejats lloguers i desplaçaments a instal·lacions alienes. A més, el Vila-real CF es va unir a la causa i es va comprometre a aportar altres 2 milions per a la reconstrucció de camps de futbol de les localitats afectades. Hui, ja són cinc les instal·lacions que, en la primera fase del pla, han représ la seua activitat gràcies al club groguet.
"Fa un any, mai hauria imaginat el que viuríem a València en 2024. Quan ens preparàvem per a un any ple d'assoliments, amb els Jocs Olímpics i Paralímpics en l'horitzó, o potser un rècord del món en la Marató València, la DANA ens va posar a prova com a societat", assegura Juan Roig en el seu missatge personal que arreplega la Memòria de 2024 de la Fundació Trinidad Alfonso publicada este divendres. "Des de la Fundació vam estar al costat de les persones i honrem el llegat de grans empresaris i amics que ens han deixat", recorda el president.
Més enllà d'un projecte excepcional
No obstant això, a més d'un pla circumstancial com 'Alcem-se Esport', la Fundació Trinidad Alfonso es manté recolzada en els seus clàssics tres pilars -- esport base, esportistes i clubs, i esdeveniments esportius- amb la meta d'irradiar el model i els valors de la Cultura de l'Esforç en la Comunitat.
El Projecte FER és un dels més emblemàtics i recognoscibles dins del programa de treball de l'entitat valenciana. L'any dels Jocs Olímpics i Paralímpics de París, la Fundació Trinidad Alfonso va invertir més d'un milió d'euros per a becar a 146 esportistes i acompanyar-los en el seu camí en les grans competicions nacionals i internacionals. D'ells, 36 van representar a l'esport valencià a París, d'on van tornar amb un important botí: una medalla olímpica, cinc diplomes olímpics i sis metalls paralímpics.
Vega Gimeno, jugadora valenciana de bàsquet 3x3 i membre de l'Equip FER des de 2020, va ser una de les figures nacionals més destacades en els Jocs. "El Projecte FER ajuda a posar l'esport valencià en el mapa i contribuïx al fet que els esportistes aconseguim èxits com este", admetia en la seua visita a la seu de la Fundació el mes d'agost passat amb la seua plata olímpica al coll.
A estos èxits esportius cal sumar els rècords. Especialment, els que van batre les edicions de 2024 de la Marató i Mitja Marató València. Amb 35.000 corredors, la Marató es va convertir en un catalitzador d'esperança i solidaritat per ser el primer gran esdeveniment que es va celebrar a la ciutat des de la catàstrofe. També va ser, en este sentit, un 'quilòmetre zero' de la recuperació, tal com testifica el gran impacte econòmic que va deixar per a la ciutat, amb prop de 40 milions en despesa turística i una recaptació conjunta de més d'un milió d'euros a través de la campanya 'València corre X València', que es va centrar a fer costat a escoles d'atletisme afectades per la DANA. Abans, la Mitja Marató va aconseguir el que, l'octubre de 2024, va ser el rècord del món de la distància. Una nova fita històrica per a la qual, des de fa temps, és la 'Ciutat del Running'.
Són tres dels èxits més brillants derivats de l'activitat de la Fundació durant 2024, però no els únics. Destaquen altres fites, com un Dia de l'Esport que va viure la seua edició més multitudinària. Amb la participació del voltant de 350.000 xiquets i xiquetes de més de 1.000 centres educatius de la Comunitat, la iniciativa s'ha convertit en la joia de la corona en el que a esport base es referix. I en la seua obstinació d'impulsar als clubs capdavanters del territori valencià, la Fundació va fer costat a 32 entitats masculines i femenines de sis disciplines en el marc del projecte 'Comunitat d'Equips'. En 2024, va destacar el títol europeu de les xiques del Club Handbol Elx.
Per al director de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez, "és un orgull compartir i contribuir en tots estos triomfs per a, així, fer cada vegada més gran la Comunitat de l'Esport". "Després del pas de la DANA, va tocar demostrar que l'esport és capaç d'alçar-se en les pitjors circumstàncies, assumint la situació des del principi i sense por. Ho vam fer amb esforç i molta solidaritat, però, sobretot, impulsant projectes que ens ajuden a fer de la Comunitat un referent en l'àmbit de l'esport".