València

Jovesólides, ACOEC i Espai Obert Marítim inauguren la tercera edició de l'Escola de Ciutadania per a immigrants

1 minut

Inauguració Escola de Ciutadania

L'associació Jovesólides, ACOEC i Espai Obert Marítim han celebrat aquesta vesprada la inauguració de la 3a edició de l'Escola de Ciutadania per a immigrants. Un espai que té com a objectiu principal formar a líders i lideresses que defensen la diversitat com a valor social. L'esdeveniment s'ha desenvolupat en la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre de València.

La jornada d'inauguració d'aquesta 3a edició ha reunit un divers grup d'entitats socials i veus de l'àmbit polític. També ha comptat amb la participació de l'alumnat inscrit en l'actual edició i de les anteriors. A l'esdeveniment ha assistit un públic de més de vint nacionalitats diferents. Aquesta iniciativa té com a fi última que les persones migrants siguen referents en el territori valencià.

La inauguració institucional ha estat a càrrec de José de Lamo, director general d'Igualtat en la Diversitat que ha realitzat un recorregut per les diferents edicions de la iniciativa. Ha destacat l'evolució de l'escola en els dos últims anys. A més, respecte al treball realitzat des de l'Administració per a afavorir que la diversitat siga una realitat en temes migratoris ha assenyalat que es continua avançant. "Seguim avant amb l'Estratègia Valenciana de Migracions i en la generació de nous espais que permeten una inclusió real de les persones migrants en la societat".

Boutaina El Hadri, gerenta de Jovesólides, ha sigut la responsable de conduir l'esdeveniment i ha comptat amb detall les novetats de la nova edició. En aquesta tercera edició participaran 55 alumnes de 15 nacionalitats diferents. "En aquest país tenim moltes persones migrants o fills/es de migrants i nets/es de migrants que se senten amb la suficient capacitat per a prendre les regnes i defensar els drets de 44 milions d'espanyols i espanyoles. Persones que desitgen barallar per l'estat de benestar al qual tots i totes aportem", ha assenyalat.

Entre les principals novetats de la 3a edició, la gerenta de Jovesólides ha destacat que s'han implementat 3 de les 15 mesures per a inclusió de les persones migrants en l'àmbit polític de la Comunitat Valenciana, el document generat en la 2a edició. Aquest va ser fruit del treball col·lectiu de més de cent actors socials de l'àmbit polític, social, educatiu i comunicatiu.

"En aquesta edició, incorporem les jornades de portes obertes amb els partits polítics, per a així potenciar vincles entre partits polítics i associacions de persones migrants. Llancem un programa de mentoring polític, de la mà de cinc polítics i polítiques que ja estan en primera línia: Luc André Diouf, diputat del PSOE en en Congrés, Najat Driouech, diputada d'Esquerra Republicana en el Parlament Català, Irene Gómez, diputada d'Unides Podem en Les Corts Valencianes, Guillem Balboa, conseller i portaveu de Més Mallorca i Rita Bosaho, directora general per a la Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic Racial en el Ministeri d'Igualtat. I continuem treballant en la creació de laboratoris a manera de pedrera per als lideratges polítics".

La jornada també ha inclòs el diàleg 'L'evolució de la participació política del col·lectiu migrant a Europa'. En aquest han participat Nieves Ortega, professora de la Universitat de Granada i Mónica Silvana, eurodiputada del Parlament Europeu pel PSOE.

Sobre si els fonaments de la Unió Europea s'estan trencant en parlar del tema migratori, Nieves Ortega ha assenyalat amb claredat que ja no es discuteix que les migracions són un element transformador. "Això és preocupant. Que el debat migratori només siga copat en relació amb refugi i seguretat".

Davant la mateixa pregunta, Mónica Silvana ha destacat que "És molt important frenar l'avanç de la ultradreta. Mentre a Europa el cordó sanitari s'està complint".

Després del diàleg, la jornada es va tancar amb la participació d'antic alumnat de les anteriors edicions que han compartit quina ha sigut la seua experiència a l'escola i com observen el tractament de la diversitat en el si dels partits polítics dels quals formen part.

Després de finalitzar la jornada, les persones assistents van poder gaudir d'un servei d'àpats Halal. I les persones musulmanes que trencaven més tard el seu dejuni van poder emportar-se en un tàper menjar per a també gaudir-la. "No podem parlar de polítiques d'inclusió si no reconeixem la diversitat de la nostra societat", va recordar Boutaina El Hadri.

Aquest esdeveniment s'ha realitzat en el marc de 'Xarxa Pròxima', un projecte finançat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València.