València

Joan Ribó: "València és la capital que més ha apostat per la mobilitat sostenible"

1 minut

L'alcalde de València, Joan Ribó en l'Eco mobility Expo

L'alcalde, Joan Ribó, ha destacat que "parlar de València en l'actualitat és parlar de la capital que més decididament ha apostat per la seua pròpia transformació en una ciutat més amable per al veïnat i visitants per mitjà de l'aposta decidida per la mobilitat sostenible". L'alcalde ha fet aquestes declaracions en la presentació del Congrés internacional Eco Mobility Expo, que ha tingut lloc aquest migdia a Fira València i en la qual també hi han participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Diputació, Toni Gaspar, entre altres personalitats. Per a l'alcalde, "si s'ha triat València per celebrar aquest congrés és per la identificació que, en els últims anys, s'ha establit entre la nostra ciutat i la mobilitat sostenible".

Ribó ha afegit que "a Espanya, i cada vegada més a Europa, ja no s'hi fa un reportatge sobre l'aposta pel transport públic, sobre l'ús de la bicicleta o sobre la racionalització de l'ús del vehicle privat sense citar l'exemple de València". A més, per a Joan Ribó, "no hi ha cap dubte que València és una ciutat excepcional per realitzar congressos i disposa d'excepcionals espais i edificis per desenvolupar esdeveniments internacionals d'aquest tipus".

La transformació en matèria de mobilitat de València respon, segons l'alcalde, a tres factors molt relacionats: la necessitat global i urgent de realitzar eixa transformació, l'existència d'una ciutadania conscient i responsable i la determinació política.

Respecte a la necessitat global d'eixa transformació, Joan Ribó ha assegurat que "les conseqüències de tindre ciutats i societats altament contaminants i dependents de grans desplaçaments no són una amenaça de futur, sinó que són una realitat que estem patint ja en forma d'onades de calor i temporals. El canvi climàtic i el mal que pot fer no només a la natura sinó també a l'economia és una realitat que exigeix actuacions immediates".

Pel que fa a la implicació de la ciutadania, Ribó opina que "no cal menysprear la ciutadania perquè el veïnat sap que, per tal de parar el canvi climàtic i continuar gaudint d'una vida agradable, cal realitzar xicotets canvis que, a vegades, passen pel personal i que, a priori, poden semblar xicotets sacrificis, com un canvi de parada de bus o la substitució de vint places d'aparcament per una plaça per a vianants per a tot el barri, però que, a la fi, ens milloren la vida a nivell individual i col·lectiu". En paraules de l'alcalde, "mai faltarà qui intente apel·lar als instints més bàsics d'uns pocs per frenar qualsevol canvi però eixa ciutadania conscient i responsable es troba arreu i és majoritària i, en eixe sentit, València ha estat un vertader exemple als últims anys".

Quant a la determinació política, l'alcalde ha insistit que, per implementar eixa transformació, "caldrà generar incomoditats inicials i això és una cosa a la qual no tots els representants públics estan disposats". En eixe sentit, Joan Ribó ha agraït el treball del regidor Giuseppe Grezzi, "responsable en bona part de la transformació en matèria de mobilitat sostenible que ha realitzat València en els últims huit anys, per haver tingut la determinació de planificar eixos canvis assumint moltes vegades sobre les seues esquenes les crítiques sobre les possibles molèsties".

Segons Joan Ribó, "València va tindre eixa determinació tant política com ciutadana i la tingué abans que arribara la pandèmia i ens donara la raó. Encetàrem les millores abans que els efectes del canvi climàtic s'acceleraren i ens portaren aquests hiverns amb jornades de 20 graus i ens donaren de nou la raó. Però no ens quedem amb la raó ni amb les coses fetes. Cal seguir transformant i avançant en aquest camí".

Tot i això, "les solucions més intel·ligents solen ser les més senzilles: reorganitzar les línies de transport públic, incrementar les freqüències, no suprimir cap línia de tren de curta o mitjana distància sinó tot el contrari, augmentar-les perquè la salut de les ciutats passa pel fet que els nostres pobles siguen saludables i que puguem connectar-nos sense necessitat d'agafar el cotxe. No fer una carretera més sense que l'augment de la capacitat no comporte la inclusió d'una ciclovia".

El congrés

El Congrés Internacional Eco Mobility Expo se celebrarà del 21 al 23 de març a la ciutat de València. Hi està previst que assistisquen 5.000 persones, 300 participants, 200 exhibidors i 150 periodistes, entre d'altres. Els participants debatran sobre els reptes actuals de la mobilitat per tal d'aconseguir urbs més sostenibles mediambientalment. La trobada, on coincidiran tots els actors vinculats al sector del transport com fabricants, empreses tecnològiques, operadors, empreses emergents, proveïdors de servicis i administracions públiques, entre d'altres, analitzarà especialment el futur del transport dissociat dels combustibles fòssils.

En la presentació de hui, el president d'Eurobat, l'associació d'empreses europees d'automoció i fabricants de bateries industrials, Alfons Westgeest, ha exposat que el transport per carretera és responsable del 70% dels gasos d'efecte hivernacle i ha abordat els avantatges de les bateries elèctriques en l'assoliment dels objectius de descarbonització de les ciutats.

Etiquetes: