L'alcalde, Joan Ribó, ha destacat la "figura molt valenciana i molt mediterrània" de Luis García Berlanga en el centenari del seu naixement, un aniversari per al qual l'Ajuntament ha previst tot un seguit d'activitats. La Mostra d'enguany "retrà un homenatge al cineasta, i difondrà la seua obra entre els centres d'ensenyament secundari per acostar la figura del realitzador valencià als joves valencians. Un conjunt d'iniciatives que comencen este cap de setmana amb rutes i projeccions en la façana del consistori i culminaran en la gala dels Goya que es celebrarà a València l'any 2022". Igualment, Ribó ha destacat les accions empreses per les regidories de Cultura, Acció Cultural i Turisme per a donar a conèixer l'obra del cineasta.Cent anys després del naixement a València de Luis García Berlanga, Ribó ha destacat que "el realitzador valencià era una figura experta a evadir la censura franquista i que ens ha fet gaudir tant amb les seues pel·lícules". Per eixe motiu, segons l'alcalde, "l'Ajuntament està desenvolupant gran quantitat d'activitats per difondre el seu gran paper en la cultura i en la cinematografia. En este sentit, estem plantejant conferències, exposicions, projeccions al carrer, activitats en les biblioteques, visites guiades i, fins i tot, la Mostra tindrà una part dedicada íntegrament a Berlanga". Ribó, que ahir també va visitar al MUVIM l'exposició "Visca Berlanga. Una història de cine", considera que "Berlanga és un dels grans valencians per qui hem de celebrar el seu centenari".
BERLANGA EN LA MOSTRA
La Mostra de València obri este cap de setmana la convocatòria de "La Mostra dels Instituts 2021", una secció del festival destinada a centres d'educació secundària i cicles formatius que estiguen interessats a assistir a projeccions matinals gratuïtes, prèvia reserva i confirmació. Enguany, amb motiu de la celebració de l'any García-Berlanga, la Mostra dels Instituts estarà dedicada íntegrament a l'obra del cineasta valencià. El certamen ha triat les pel.lícules "Bienvenido Mister Marshall"(1953), "Calabuch"(1956), "Plácido"(1957) i "Los jueves, milagro"(1961) com a material didàctic.Es tracta de quatre pel·lícules fonamentals en la filmografia de Berlanga que el director valencià va rodar en els anys cinquanta i seixanta. La Mostra facilitarà als centres participants unes guies didàctiques que permeten situar cada pel·lícula en la seua època, debatre sobre els temes fonamentals que aborden i valorar la importància de Luis García-Berlanga en el cinema espanyol.Les projeccions de la Mostra dels Instituts tindran lloc de dilluns 25 a divendres 29 d'octubre de 2021 en sessió matinal única prevista a les 12 h. Les projeccions es celebraran als cines Babel. La intenció de l'organització és realitzar les activitats previstes de forma presencial sempre que l'evolució de la crisi sanitària provocada per la covid-19 ho permeta.En este sentit, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assegurat que "els valencians i les valencianes trobem en les seues pel·lícules tots eixos elements que ens identifiquen i ens vertebren. En les seues pel·lícules hi ha focs artificials, bandes de música, paelles, passacarrers, festes populars i un humor absurd, sorneguer i, de vegades groller, que naix de la nostra pròpia tradició. Allò berlanguià és profundament valencià".
ACTIVITATS PREVISTES
Per començar el cap de setmana en què se celebra el centenari del director, la façana principal de l'Ajuntament de València serà hui la pantalla en la qual es projectarà la imatge del cartell que anuncia l'"any Berlanga". El cartell es podrà veure des de les 21.30 fins a les 00.00 hores mentre s'apagarà la il·luminació pública de la plaça de l'Ajuntament. A més, el balcó de la casa consistorial lluirà una pancarta durant tot el cap de setmana per a visualitzar l'inici d'un programa d'activitats que inclou diferents iniciatives com visites guiades per a repassar la relació del director amb la seua ciutat natal o un concurs en xarxes socials en el qual els participants hauran de pujar una foto amb l'etiqueta #LaValenciadeBerlanga.El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, i la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, han destacat igualment el cicle de conferències sobre la producció cinematogràfica del cineasta que es durà a terme a València, o el patrocini del llargmetratge documental "Berlanga!", un projecte de la productora valenciana La Nit Produccions amb el suport de la família del cineasta.L'Ajuntament també ha col·laborat en la inauguració de l'exposició 'Berlanguiano' de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran a Madrid, dedicada a l'obra i vida del cineasta i organitzada per l'Acadèmia de Cinema, que es traslladarà a València durant el primer semestre de 2022. Igualment, la Filmoteca prepara un cicle dedicat a la figura del realitzador valencià dins de les activitats previstes en la secció "Filmoteca d'Estiu".