València

El jardí urbà més gran d'Europa està a València i culminarà amb el parc de Desembocadura

València ha sigut declarada, enguany, com a Ciutat Arbòria del Món per les polítiques de gestió

1 minut

Fotografia aèria de la ciutat de València. Imatge: Visit València

València ha sigut reconeguda, per primera vegada, com a Ciutat Arbòria del Món. I és que la seua aposta per la creació de zones verdes, com el Parc Central, el Jardí del Túria o el parc de La Rambleta, però també les polítiques impulsades per l'Ajuntament de València per a la cura dels arbres; el fet de comptar amb una estructura municipal dedicada a la gestió forestal; així com dotar de recursos financers als arbres i promoure una consciència social sobre l'arbratge han propiciat que l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i la Fundació Arbor Day hagen declarat a la capital del Túria com 'Tree Cities of the World'.

Este reconeixement ha arribat en esta edició a sis continents de tot el món, sent els països que compten amb més ciutats reconegudes els Estats Units, el Brasil, Anglaterra, el Canadà, Mèxic i Espanya. Així, el reconeixement a València suposa integrar-la en una xarxa global on tindrà, per primera vegada, l'oportunitat de connectar-se amb ciutats de tot el món per a compartir i adoptar els enfocaments més exitosos per a la gestió d'arbres i boscos.

En definitiva, zones verdes que conformen els pulmons de la ciutat, com és el cas del Jardí del Túria, considerat com un dels jardins urbans més grans d'Europa, i que, finalment, culminarà amb el futur parc de Desembocadura de València, que està previst que estiga acabat a la fi de 2024.

Simulació parc de Desembocadura de València

Tal com estava previst, el projecte '(Con)fluir' – guanyador del concurs d'idees – planteja el parc de Desembocadura com un gran bosc urbà amb noves zones verdes que generarà un recorregut des del final del llit del riu fins a la mar. Així mateix, este pla també comptava amb una zona infantil que recrearà a gran escala el vaixell del naufragi de Gulliver que donarà continuïtat a l'actual parc que porta el mateix nom.

La zona de Natzaret serà una de les claus del projecte d'este parc, ja que patirà un procés de regeneració una vegada finalitzaren els treballs. En concret, es preveu unir este poblat marítim, el port de València i la resta de la ciutat que, fins ara, ha estat aïllada del nucli urbà de València.

Els treballs de creació d'este espai verd es desenvolupen sobre una superfície de 109.000 metres quadrats (des del pont de Drassanes fins a la zona de Natzaret) i tenen un pressupost de 16,7 milions d'euros, dels quals es preveu que 13,5 milions siguen aportats per l'Autoritat Portuària de València (APV).