“La recuperació d'esta catàstrofe serà llarga i difícil i seguirem al costat de les persones afectades per la DANA, però ara també és deure de la cultura tornar a reactivar-se i contribuir a la reparació”. Amb estes paraules, l'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha anunciat que reprén la seua programació de música, teatre i dansa.
I és que la catàstrofe per la DANA del passat 29 d'octubre va parar en sec l'activitat dels municipis afectats, però també de la ciutat de València, en senyal de dol per les més de 200 víctimes mortals i desenes de persones desaparegudes i per les dificultats en les connexions. Les companyies, a més, han sigut grans perjudicades d'esta situació i són moltes els qui han perdut els seus locals de treball en les zones més afectades.
Així, es reactiva la programació cultural en els espais de l'IVC, que també ha assenyalat que està treballant per a reprogramar els espectacles que s'han suspés estes dos últimes setmanes. La cancel·lació dels espectacles i reactivació de la programació no afecta el Circuit Cultural Valencià, que es desenvolupa en diferents municipis i queda a la disposició de la situació de cada ajuntament o espai.
Mancant conéixer tots els detalls, l'entitat dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ja ha anunciat que queda cancel·lada ‘Los lunes al sol’, per la qual cosa els qui tinguen entrades podran canviar-la per un altre espectacle del quadrimestre en el Teatre Principal; mentres que ‘Tributo’ passa a posar-se en escena del 26 al 29 de desembre.
Les persones que havien adquirit entrades per als espectacles suspesos rebran automàticament l'import de la devolució, si van realitzar la compra en línia. En cas de compra presencial, es pot anar directament a taquilla a fer el canvi o el reintegrament de l'import, assenyala l'IVC.
Pròxims espectacles
Així, els pròxims espectacles del mes són ‘For(d) Fiesta’, una proposta de dansa d'Olga Claven en el Teatre Rialto el 15 i 16 de novembre que es presenta com una invitació per a ressonar a diferents freqüències, que també és vibrar i ser travessat pel so.
En el Teatre Principal, l'obra de teatre de text de Gabriel Calderón i Joan Carreras ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’ reflexionarà al voltant dels mecanismes de poder contemporanis, el desig, el ressentiment i els límits de l'ambició humana. Un monòleg inspirat en Ricard III per al 16 i 17 de novembre.
En la Filmoteca, el 15 de novembre i el 6 de desembre es projectarà ‘Las uvas de la ira’ (‘The engrapes of Wrath’) de John Ford (1940). Una pel·lícula sobre una família d'agricultors durant la depressió econòmica de la dècada dels 30 als Estats Units.
Del 21 de novembre al 8 de desembre en el Rialto es podrà gaudir de l'estrena de ‘La mancha’, creada per Sergio Serrano. Es tracta d'una producció de l'IVC que comptarà amb activitats complementàries i funcions accessibles que situarà als espectadors i espectadores en “una tragicomèdia sobre una família que viu apartada en un poble on l'aparició d'una xicoteta taca en la paret aflora les seues pors i els seus anhels. Una rondalla sobre allò que ocultem com a individus i societat, sobre la incomunicació i l'absència de futur, però per damunt de tot, sobre l'esperança que les coses en algun moment siguen distintes”, assenyala el seu propi dramaturg.