Les xicotetes accions, sumen. I si tot i avança en una mateixa direcció, "el canvi serà irreversible". L'alcalde de València, Joan Ribó, la vicerectora de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de València (UPV), Débora Domingo, el responsable de Sostenibilitat de Consum, Elías Amor, i la impulsora de la Comunitat Energètica Local (CEL) de Castellar-l'Oliveral, Empar Puchades, així ho han compartit aquest matí en el segon Fòrum de Proximitat, una trobada organitzada per València Extra i À Punt, en col·laboració amb Las Naves, que ha analitzat les claus per a fer de València una ciutat climàticament neutra en 2030.
El desdejuni informatiu coincideix amb el Fòrum Urbà València 2030, un esdeveniment que s'ha celebrat durant el mes de maig a través de 20 actes per tota la capital del Túria i en el qual han participat 55 ponents. Aquest dimarts, l'economista Mariana Mezzucato, artífex de la innovació per missions, posarà fi a aquesta cita que té com a objectiu conscienciar a la ciutadania sobre la importància de comptar amb un futur sostenible per a les pròximes generacions, que només podrà aconseguir-se amb treball conjunt i decidit.
Precisament aquesta qüestió és la que ha protagonitzat el segon Fòrum de Proximitat entre València Extra i À Punt, sota el títol 'L'Estratègia de València per a ser una ciutat climàticament neutra en 2030'. "Les ciutats hem de donar exemple, perquè som les màximes responsables de més del 70% de les emissions. Per això, és una gran notícia que València siga una de les cent ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat per a ser climàticament neutres abans de 2030, la qual cosa ens ajudarà a aconseguir la descarbonització en 2050", ha destacat l'alcalde, Joan Ribó.
Per a aconseguir-lo, l'ajuntament ha posat en marxa el programa Missions València, dins de l'Estratègia Urbana València 2030. En paraules del primer edil, "necessitem actuar i implicar a tots i totes en aquest objectiu, que és dur, però que ens ajudarà a tindre un millor model de ciutat de futur".
Una ciutat de futur
El debat, moderat pel director de València Extra, Álex Ladrón de Guevara, ha analitzat, entre altres qüestions, si aconseguir la neutralitat climàtica en menys de huit anys és possible. "Estem preparats, perquè quan hi ha ganes, es posen recursos a disposició, i podem dir ben alt que som una de les 100 ciutats en el món capaces de fer-lo realitat", ha explicat Débora Domingo, vicerectora de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de València (UPV).
"Jo crec que sí que és possible. València té una base acadèmica, política i social que ens dona esperança, però també una geografia i condicions climàtiques que ens ofereixen una oportunitat extraordinària. És una ciutat pionera, amb un model adaptat a les exigències tan terribles i reals a les quals ens aboca el canvi climàtic. Estem patint les conseqüències del consum i producció del segle passat i si no som capaços de deixar una vida sana a la nostra joventut, serem jutjats durament en el futur", ha apuntat Empar Puchades, impulsora de la CEL Castellar-l'Oliveral.
Quant a la fórmula, Elías Amor, director de sostenibilitat de Consum, ha sigut clar: el treball en conjunt. "Tenim un repte al davant difícil, però el que més m'agrada de la Missió és el valor de treballar junts entre empreses, associacions, institucions públiques... Només així, podrem aconseguir objectius comuns com aquest", ha assenyalat.

Objectiu 2030
Joan Ribó ha assenyalat que aquesta selecció de la Comissió Europea no és fruit de la casualitat i que són moltes les iniciatives que s'han posat en marxa des de l'Ajuntament de València, a través de l'Estratègia Urbana València 2030. En concret, la rehabilitació de 700 habitatges en els barris de Tres Forques i Campanar, la posada en marxa de comunitats energètiques com la de Castellar-l'Oliveral, les millores en mobilitat sostenible, la renaturalització de la ciutat, l'impuls de l'alimentació de proximitat des dels centres educatius o els mercats o el mesurament de la petjada hídrica i de carboni que genera el turisme.
Però no es tracta de l'única iniciativa que ha portat a València a formar part de la Missió. Tal com ha assenyalat Domingo, la UPV té com a repte ser la primera universitat descarbonitzada. La vicerectora ha destacat que la UPV és l'única universitat espanyola amb certificació EMAS, la qual cosa obliga a un estricte control de la gestió ambiental del centre.

"La consecutiva reducció d'emissions i conscienciació ens va portar a voler continuar fomentant el canvi. Per això, vam posar un pla estratègic en el qual escoltem acadèmics i acadèmiques i en el qual comptem amb l'ajuda de l'Ajuntament de València", ha explicat Domingo. "Som una universitat molt implicada, amb els millors investigadors en hidrogen verd, en energia fotovoltaica, en eficiència energètica d'edificis... i això cal aprofitar-ho. Hem de generar un paraigua en el qual tots treballem en la mateixa direcció".
Per part seua, Amor ha destacat algunes de les iniciatives de Consum, que tal com ha recordat, està en tots els barris de València com una de les principals superfícies d'alimentació per als veïns i veïnes: "Des de Consum portem molt temps treballant en la senda de la descarbonització. Per exemple, comptem amb botigues eficients, que impliquen l'ús d'energies renovables, el tancament de neveres o els carregadors de vehicles elèctrics per als nostres clients i clientes".
"Gràcies a accions com aquestes comptem amb el certificat MITECO, amb el qual hem disminuït un 84% la petjada de carboni des de 2015. I hem aprovat un pla amb el qual ens comprometem al fet que des de ja fins a 2032 totes les nostres botigues tinguen un consum d'energia 100% renovable", ha continuat el responsable de sostenibilitat.

Puchades ha reiterat que, amb ajuda i informació, és possible contribuir al canvi des de cada llar. "En plena pandèmia, Las Naves ens va oferir la possibilitat de participar en tallers per a investigar i compartir idees entorn a aquesta qüestió i acabem pensant què podíem fer. Així va sorgir la idea de posar en marxa una Comunitat Energètica Local (CEL) i el poble va respondre molt bé. Ens constituïm com a associació el 28 de desembre i a meitat de juny començarà a funcionar, la qual cosa ens permetrà que tres famílies combaten la pobresa energètica i es beneficien un total de 66 famílies", ha celebrat.
"Les xicotetes accions, sumen"
Débora Domigo ha assenyalat que cada vegada són més les persones que s'interessen per contribuir al canvi. "Les xicotetes accions, sumen", ha valorat. Així, ha assenyalat que la universitat no sols compta amb un equip de professorat implicat en l'objectiu, "sinó que és una gran sort comptar amb l'alumnat actual, que ens demana anar més enllà". "Els que tenim fills i filles els hem educat com hem sabut en aquest tema, i sens dubte podem estar orgullosíssims dels nostres fills, als qui hem de deixar-los el millor futur", ha apuntat Puchades.
Una qüestió que també ha compartit Elías Amor, i que ha valorat com una motivació per a continuar avançant. "És clar que la transició ecològica és molt complexa, però tenim un feedback de clients i treballadors molt important que ens demana continuar oferint activitats i informació sobre sostenibilitat. Per això hem de continuar treballant units", ha compartit.

"Jo crec que un dels principals assoliments és veure com a poc a poc les xicotetes accions es van normalitzant. Ja no és estrany veure com pares i mares porten als seus xicotets al col·legi amb bicicleta o com les empreses impulsen campanyes de sostenibilitat. És un canvi de paradigma i la gent ha d'adonar-se, perquè estem avançant molt i ara ho farem encara més. El canvi és irreversible", en paraules de Ribó.
El primer edil ha mostrat optimisme pel futur de la capital del Túria: "Ser climàticament neutres en 2030 ens portarà molts beneficis quant a la qualitat de vida. Tindrem habitatges més eficients, atraurem inversions i crearem nous llocs de treball. Les noves generacions ens conviden a l'optimisme".
L'alcalde, al costat de la resta de participants del Fòrum de Proximitat, ha posat en valor la importància de transmetre coneixement per a continuar avançant a tots els nivells i aconseguir el gran repte en 2030. Un objectiu en el qual els mitjans de comunicació seran claus per a visibilitzar els beneficis de la sostenibilitat i per a reivindicar les dificultats que continua arrossegant l'actual model de producció i consum. La informació de qualitat, la transmissió de coneixement i, sobretot, les ganes de canviar, han d'anar plegats per a un 2030 més sostenible, han compartit Amor, Ribó, Puchades i Domingo.