Les últimes dades sobre delictes d'odi a la Comunitat Valenciana publicats pel Ministeri d'Interior revelen que en 2020 només en el territori valencià es van registrar 151 incidents. Dels més de mig de centenar de delictes d'odi registrats, 58 d'ells estaven relacionats amb la xenofòbia i el racisme; mentre que es van notificar 24 successos que tenien a veure amb la ideologia i altres 24 amb la discriminació per raons de sexe o gènere.
Per aquest motiu, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va decidir habilitar el servei IgualaT que ofereix una primera atenció a aquelles persones que han patit algun tipus de discriminació. IgualaT es concep com un espai en el qual les víctimes de discriminacions poden acudir buscant ajuda a través del telèfon gratuït 900 108 655, del correu electrònic [email protected] o també del servei de Whatsapp en el 676 322 559.
Encara que el servei va entrar en funcionament el passat mes de febrer, aquests dos primers mesos han sigut —segons descriu José de Lamo, director general d'Igualtat en la Diversitat— "per a centrar-se en les necessitats de tot l'entramat social i institucional que atenen a les persones que han patit una discriminació i establir un diagnòstic". Per aquesta raó, l'atenció directa a les persones usuàries no ha sigut encara una de les principals funcions d'aquest servei, encara que sí s'han atés alguns casos.
D'aquesta manera, de Lamo avança que es preveu que, a partir del mes de setembre, coincidint amb la volta a les classes després de l'estiu, el servei estiga a ple rendiment. "El nostre objectiu és que durant els mesos de maig, juny i juliol es finalitze el mapatge i detecció de necessitats i que al setembre comence el servei i fins i tot la formació a diverses entitats", exposa.
Formació, difusió i recopilació de dades
Les reunions periòdiques de l'equip d'IgualaT han permés llançar llum sobre les manques que té la xarxa d'atenció a persones discriminades i, per això, IgualaT ha establit tres línies de treball principals. La primera d'elles és la necessitat de formació tant a professionals del servei, com a diferents entitats que treballen amb col·lectius vulnerables i també "als propis col·lectius vulnerables per a saber detectar una discriminació i saber com actuar", explica de Lamo.
A més, la posada en marxa d'aquest servei d'ajuda ha d'anar acompanyada d'una campanya de difusió amb l'objectiu de donar-ho a conéixer. "Ara mateix el servei acaba d'aterrar en el panorama d'atenció i ve a complementar tots els recursos que ja existeixen", detalla el director general.
En aquest sentit, i a pesar que encara s'està analitzant quina és la millor forma de donar a conéixer aquest servei, la difusió a través de campanyes de sensibilització en els mitjans de comunicació, les xarxes socials i les "xarxes institucionals de la Generalitat" es postulen com a "fórmules adequades per a no crear desconfiança en els qui volen buscar ajuda, però no saben on fer-ho", assegura José de Lamo.
D'altra banda, el tercer pilar del servei serà la capacitat de recopilar dades sobre situacions de discriminació com la seua incidència, els casos registrats o als qui afecten en major mesura. Concretament, cada entitat o institució en aquest àmbit recull totes aquestes dades, però és necessari unificar-los tots per a "tindre una visió global i done un diagnòstic sobre el que ocorre amb la discriminació a la Comunitat i permeta establir polítiques per a donar una resposta adequada contra aquesta", conclou José de Llepe.
Equip d'IgualaT
IgualaT està integrat per un equip multidisciplinari que abarca diferents àmbits de la societat. Des del treball social, fins a la intervenció psicològica, passant també per l'àmbit jurídic. "És un personal molt divers perquè pensem que l'atenció a persones discriminades ha de ser integral", confirma.
Mentre que en el cas dels professionals que formen part del grup d'intervenció psicològica, i "encara que no tots són psicòlegs" —destaca José de Llepe— posseeixen unes "mínimes nocions per a saber com actuar inicialment" davant una situació discriminatòria; en el cas de l'àmbit legal, el servei IgualaT sí compta amb personal especialitzat en Dret per a saber "què eines existeixen per a posar una queixa o una denúncia" quan es produeix algun cas de discriminació.