L'incendi forestal declarat la passada setmana en la pedania del Saler ha fet saltar la veu d'alarma novament davant l'existència d'un piromano que, de manera intencionada, inicia focus en aquest paratge. Uns incidents que, a causa de la seua creixent freqüència (van 17 des d'agost de 2023), poden arribar a provocar una catàstrofe mediambiental en una zona de la ciutat catalogada com a paratge natural en la qual conviuen flora i fauna protegida, a més de desenes d'edificis residencials.
És per això que l'Ajuntament de València ha apostat per la instal·lació de huit canons d'aigua que serviran per a refrescar el terreny forestal i evitar focs en El Saler. Un mètode antiincendis que ja té una data fixada per a la seua posada en marxa: serà a partir del 15 de març, el dia previst en el qual haurien d'estar finalitzats els treballs de col·locació d'aquesta nova infraestructura. Així ho va anunciar el portaveu municipal, Juan Carlos Caballero, durant la roda de premsa celebrada divendres passat en seu consistorial després de la Junta de Govern Local.
La instal·lació d'aquests huit canons, que tindran entre 12 i 16 metres d'altura, va començar el passat mes de novembre i ha comptat amb un pressupost de 246.151 euros. En eixe sentit, el govern local espera que, després de quatre mesos d'execució, aquesta nova eina de prevenció estiga llista per a funcionar a partir de la segona quinzena de març, coincidint amb l'arribada de la primavera i l'ascens gradual de les temperatures.
La principal funció d'aquests canons serà refrescar i humitejar les diferents zones del bosc protegit de la Devesa del Saler per a evitar que un potencial foc es puga estendre de forma ràpida. D'aquesta manera, aquests canons actuaran de manera autònoma quan es registren altes temperatures, sequedat de l'ambient o vents de ponent, tres elements que puguen afavorir l'aparició i expansió d'algun focus.
En concret, la primera fase del projecte preveu instal·lar huit torres —que, progressivament, augmentaran fins a les 40 o 50— i quan s'activen cadascuna d'aquestes podran emetre 1000 litres d'aigua per minut. Segons detalla el projecte tècnic, el Sideinfo s'instal·larà en dos trams de l'avinguda de la Gola del Pujol i en un aparcament existent al costat d'ella. Les torres (tubulars i de color verd) se situaran el més a prop possible de la vorada actual, dins de la Devesa, sense que afecte a la seguretat vial de l'avinguda.
Una part de l'estacionament servirà d'emplaçament per al depòsit d'aigua, que tindrà una capacitat de 600 metres cúbics, i la caseta de bombament. Les rases de les canonades que subministraran l'aigua a les torres es faran al llarg de la mateixa avinguda. Aquest tram, que disposarà d'hidrantes per als Bombers, es convertirà posteriorment en un carril compartit per a bicicletes i vianants.
La ràpida actuació dels Bombers va salvar 26 hectàrees de les flames
En la mateixa trobada amb els mitjans del passat divendres, Caballero va destacar la "ràpida" actuació dels bombers juntament amb la Guàrdia Civil i la Policia Local durant l'extinció. Unes tasques que van començar el passat 12 de febrer quan es va declarar el foc i en les quals van participar 15 dotacions del Consorci Provincial de Bombers de València i dues brigades forestals.
Una actuació que Caballero va descriure com a "clau" perquè les flames no devoraran més quantitat de terreny. De fet, les dades d'una simulació creada mitjançant el sistema SideInfo (el mateix que controlarà aquests canons d'aigua) revelen que es podrien haver cremat 40 hectàrees en total, per la qual cosa la ràpida actuació dels Bombers i la Policia Local va aconseguir salvar 26 hectàrees del foc.