L'Hospital Malva-rosa ha celebrat un acte de commemoració dels cent anys des que va començar a prestar assistència. El centre, que va iniciar la seua marxa a la fi de 1924 com a sanatori d'atenció a pacients amb tuberculosis i patologia osteo-muscular, destaca en l'actualitat per ser un hospital centrat principalment en cirurgia sense ingrés, aconseguint a l'any al voltant d'11.500 tècniques i intervencions quirúrgiques.
La jornada ha sigut inaugurada per la directora general d'Atenció Hospitalària, Asunción Perales i el gerent del departament, Álvaro Bonet, i ha comptat amb una taula redona amb la participació d'antics treballadors i pacients, els qui han compartit els seus records i vivències durant la seua estada a l'hospital valencià.
Durant la inauguració, la directora general ha fet un balanç a la trajectòria de l'hospital, "que no sols forma part del nostre sistema sanitari, sinó també de la memòria col·lectiva de tota una ciutat de València i de la Comunitat". En este sentit, Asunción Perales ha destacat que, en les últimes dècades, l'hospital ha experimentat "una evolució contínua, amb la introducció de noves especialitats i serveis, la realització d'obres de condicionament i ampliació, adaptats als mateixos canvis i evolució del sistema sanitari espanyol".
Cal recordar que l'antecessor de l'actual Hospital Malva-rosa va ser el primer Sanatori Marítim de la Malva-rosa, creat en un xalet en 1914, prop de la ubicació de l'Hospital. Posteriorment, es va sol·licitar a les autoritats uns terrenys per a ampliar les instal·lacions i poder adaptar-se així a les necessitats reals. A la fi del 1924 es va inaugurar el nou Sanatori de la Malva-rosa, una institució que en els seus primers anys d'activitat se centrava en el tractament dels malalts tuberculosos, especialment menors, i altres pacients amb patologia de l'aparell locomotor, entre ells, pacients amb poliomielitis.
L'activitat hospitalària del centre ha anat evolucionant amb els anys. L'aparició de l'estreptomicina (primer tractament farmacològic efectiu contra la tuberculosi) en els anys 40 va fer que el Sanatori canviara la tipologia d'atenció. Amb les epidèmies dels anys 50 de poliomielitis, el Sanatori es va dedicar a tractar els efectes sobre l'aparell locomotor d'esta malaltia. És a principis dels anys 80, quan l'Hospital Malva-rosa va combinant l'atenció de pacients amb necessitats sociosanitàries amb patologia múltiple amb l'activitat quirúrgica.
A més, va ser el primer hospital de la Comunitat Valenciana que va crear una unitat de cirurgia sense ingrés i s'ha convertit en un centre que és un exemple per a esta mena d'intervencions. Es tracta d'un hospital en el qual el 90% de la seua activitat és quirúrgica amb un bloc quirúrgic d'alt nivell.
Diferents especialitats
En concret, l'Hospital Malva-rosa atén intervencions quirúrgiques i tècniques intervencionistes de les especialitats de cirurgia plàstica, traumatologia, urologia, oftalmologia, cirurgia general, cirurgia maxil·lofacial, dermatologia, otorrinolaringologia, cirurgia vascular, ginecologia i la unitat del dolor.
El centre continua mantenint l'hospitalització de diferents especialitats i registra a l'any al voltant de 2.300 ingressos. Quant a consultes externes, s'atenen cada any al voltant de 83.000. Per part seua, la unitat del dolor registra a l'any prop d'11.000 teràpies i tècniques capdavanteres. Quant a rehabilitació i fisioteràpia, registra més de 29.000 tècniques i teràpies cada any.
El centre acull des d'esta setmana una exposició fotogràfica que repassa la història de l'hospital valencià, així com una recopilació d'articles de premsa. També es pot visitar una exposició artística, confeccionada per professionals de l'hospital, en el vestíbul principal, així com en els corredors de consultes externes i sala d'espera de radiologia.