"Ha faltat coordinació, però en Patraix s'ha canalitzat la solidaritat de manera eficaç"

L'Associació Veïnal de Patraix ha sigut un dels principals punts de recollida i distribució de productes per als afectats per la DANA

Guardar

Associació Veïnal de Patraix, punt de recollida i distribució en la DANA
Associació Veïnal de Patraix, punt de recollida i distribució en la DANA

L'Associació Veïnal de Patraix ha sigut un dels principals punts de recollida i distribució d'aliments i productes de primera necessitat per als afectats per la DANA de València del passat 29 d'octubre, però a més, era el més pròxim a la zona zero. Per tant, com explica el president de l'associació veïnal, Toni Pla, a este diari, "la solidaritat ha sigut commovedora". Milers i milers de persones s'han anat acostant, durant 20 dies, a esta seu per a aportar el seu granet d'arena en esta tràgica catàstrofe. Des d'allí, cada dia, partien camions, habilitats per l'Ajuntament de València, carregats de solidaritat.

"Nosaltres teníem clar que, en una emergència d'estes característiques, la coordinació era essencial. Sempre ho hem fet així, com amb l'incendi de Campanar. Per això, ens vam posar en contacte amb la Federació Veïnal de València i, en col·laboració amb l'Ajuntament de València, es van crear cinc punts de recollida i distribució a la ciutat – entre ells la seu de l'Associació Veïnal de Patraix – per a organitzar i coordinar la recollida de productes i assegurar-nos que arribara a la destinació. S'ha tractat, en definitiva, de canalitzar totes les mostres de solidaritat perquè foren efectives".

Fins a la plaça de Patraix s'han arribat a desplaçar persones procedents de Madrid, Barcelona, Saragossa, Jaén, Huelva, Sòria, Bilbao, Granada i fins de Toulouse (França). "Arribaven amb els maleters carregats i ens donaven forces per a tirar avant tot el treball que s'ha dut a terme, gràcies als voluntaris que ens han ajudat. La seu ha estat oberta tot el dia, els set dies de la setmana". Però, a més, explica Pla, "també funcionàvem com un intermediari per a canalitzar totes les ajudes que arribaven. Per exemple, ens telefonaven per a dir-nos que tenien un camió carregat de mànegues, no tenia sentit que ho portaren a Patraix. Així que telefonàvem als números que teníem perquè el lliurament es fera en la mateixa zona afectada".

Així i tot, el president de l'Associació Veïnal de Patraix assegura que "ha faltat molta coordinació, i això ha de ser el primordial per a no col·lapsar centres de distribució i per a no generar frustració, com ha ocorregut".

"Canviàrem tots els plans"

La DANA va paralitzar el rumb de la ciutat. Com explica Toni Pla, "nosaltres teníem tot preparat per a la celebració de Halloween, amb més de 400 xiquets i xiquetes apuntats. Cada any, fem una gran festa amb túnel de terror, activitats i un berenar popular. Ja ho teníem tot muntat, però quan vam veure el que va succeir eixe 29 d'octubre, de seguida ho cancel·làrem i condicionàrem la seu per a poder ajudar als afectats, i així ho hem fet durant 20 dies de manera ininterrompuda".

La primera fase es va centrar en la recollida de productes de primera necessitat. A poc a poc, i a mesura que es cobrien eixes primeres demandes, ens focalitzàrem a arreplegar el que s'anava necessitant a cada moment: productes d'higiene, de neteja o altres materials més específics. Este dimecres, la seu veïnal de Patraix tancava ja este punt de recollida i distribució. "Tot té els seus temps, i ara és moment d'oferir una ajuda més centrada en un altre tipus de necessitats".

Per este motiu, Pla avança que dilluns que ve presentaran una iniciativa per a continuar mantenint viva "la flama de la solidaritat". "Creiem que sorprendrà i agradarà molt esta acció solidària que llançarem, perquè és moment de passar a una nova fase de voluntariat per a ajudar als municipis afectats".

A més, ha conclòs Toni Pla, "també ha arribat el moment de recuperar l'activitat i les reivindicacions de l'Associació Veïnal de Patraix. És moment de recuperar el pols i de continuar treballant per a ajudar al barri i els veïns i veïnes que més el necessiten, com sempre ho hem fet".

World Central Kitchen s'instal·la a València

I una altra mostra solidària de gran valor és la de World Central Kitchen, que proveïx de menjar calent i entrepans a les zones afectades per la DANA. L'Ajuntament de València ha cedit a l'ONG l'Embull 2 del port, així com les oficines annexes com a centre logístic per a facilitar l'ajuda tant als pobles de València, com a la seua àrea metropolitana.

L'Ajuntament també els ha facilitat aigua, llum, contenidors de residus i recollida d'escombraries i contenidors de refrigerat. A més, els bombers de València han revisat la instal·lació de gas.

L'alcaldessa, María José Catalá, ha avançat que "estem molt contents amb esta col·laboració. Han sigut determinants a la ciutat i fonamentalment en els municipis de l'àrea metropolitana i és una de les formes amb les quals València ajuda a l'àrea metropolitana. Ara mateix s'envia menjar calent a La Torre, perquè no ha obert encara pràcticament cap comerç, i a altres pedanies de València encara que la major part de les racions les destinem als municipis afectats".

World Central Kitchen és una organització no governamental sense ànim de lucre que es dedica al proveïment de menjar en zones afectades per desastres naturals. Va ser fundada en 2010 pel xef José Andrés i va operar per primera vegada en el terratrémol d'Haití.

Destacats