Els guies advertixen sobre el descontrol turístic a València: "Ara mateix la sostenibilitat no està funcionant"

Joan Such, president de l'Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana, descriu el canvi de model turístic originat després de la pandèmia

Guardar

Turistes en la ciutat de València
Turistes en la ciutat de València

"El que està passant enguany és alguna cosa inaudita i insòlita". Així descriu Joan Such, president de l'Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana (AGOCV), la situació que viu la Comunitat Valenciana com a destinació turística després del canvi de tendència provocat per l'arribada massiva de turistes. Un canvi que, segons explica Such, va arribar després del fre al turisme i la mobilitat que es va produir per la pandèmia de la covid-19 i que, després de la seua reactivació, ha experimentat un canvi cap al turisme de masses.

De fet, este canvi de model turístic s'ha produït tant a la Comunitat Valenciana com en tota Espanya, exposa el president de l'AGOCV. "Fa uns anys veiem un model turístic caracteritzat per una família que s'instal·lava durant dues o tres setmanes de vacances en la Costa Blanca. No obstant això, ara veiem com això s'ha transformat i ara es queden menys d'una setmana perquè dividixen els seus dies de vacances per a viatjar a diverses destinacions diferents", relata Such.

Això comporta una major mobilitat de persones, amb origen nacional i també internacional, fins i tot fora de la temporada alta i els mesos d'estiu i "ha agafat per sorpresa tant als guies turístics com a tot el sector", afig el dirigent de l'Associació. "El problema que tenim és que no existix ara mateix la infraestructura i la legislació adequada per a rebre a la quantitat de turistes que venen cada any", assegura.

És per això que Such destaca la necesitat d'implementar paquets de mesures coordinats entre el sector turístic i l'administració pública —tant en l'àmbit local com a autonòmic— per a "conciliar el turisme amb la ciutadania que residix en les ciutats, trobar l'equilibri i que no es veja als turistes com a invasors", concreta. "Ara mateix la sostenibilitat no està funcionant i nosaltres des de l'associació de guies sempre hem advocat per un turisme sostenible i responsable", conclou el seu president.

Mesures per a evitar la massificació turística

Precisament, l'Ajuntament de València està prenent partit a atraure a la capital valenciana un turisme basat en la sostenibilitat i allunyat de l'arribada massiva de turistes a través de diferents accions que van ser esmentades durant l'últim ple municipal del passat divendres per la regidora de Turisme, Paula Llobet.

Un dels primers passos per a aconseguir este objectiu va ser la creació del Pla Estratègic de Turisme de València 2024-2028. Un document, confeccionat per la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament juntament amb la Fundació Visit València, que servix com a full de ruta per a guiar les accions en matèria de turisme durant els pròxims quatre anys. El principal objectiu d'este pla és impulsar un creixement turístic sa i, a més, reforçar el model de València perquè siga vista com una ciutat per a viure, invertir i gaudir.

Un grupo de turistas en la plazaa de la Virgen de València. Imagen: Visit Valencia
Un grup de turistes en la plaça de la Verge de València. Imatge: Visit València

També es busca millorar la convivència entre residents i visitants a través de campanyes de comunicació per a conscienciar als turistes sobre el respecte al patrimoni cultural i arquitectònic de la ciutat. Amb l'objectiu d'evitar les aglomeracions de persones especialment en aquelles zones més visitades de la ciutat, s'han instal·lat un centenar de sensors en diversos punts de València amb els quals es recolliran dades per a crear uns mapes de calor en els quals els colors més intensos representaran una major concentració de persones. Així, esta eina pot ser consultada en temps real tant pels turistes com pels guies.

Precisament, els guies turístics són una peça fonamental per a evolucionar cap a un model turístic més responsable, per la qual cosa el consistori i l'AGOCV han signat un protocol d'actuació en el qual s'inclou un decàleg de bones pràctiques i s'acorda limitar el nombre de persones en els grups guiades a un màxim de 25 membres i 20 a Ciutat Vella.

A gran escala, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat en els últims mesos dues mesures que preveuen frenar l'arribada descontrolada d'aquests visitants. La primera d'elles és prohibir l'atraque dels megacreuers, o també coneguts com a ciutats flotants, en el port de València tant per qüestions mediambientals i de contaminació com per a evitar el desembarcament temporal de milers de turistes que puguen col·lapsar la ciutat.

Destacats