València

Arranca la Gran Fira de València 2024: tot el que no et pots perdre

Un Piromusical, la Batalla de Flors o activitats culturals en els barris de València. Així serà la Gran Fira de València 2024

1 minut

Batalla de Flors de València / Foto: batalladeflors.com

València dona el tret d'eixida, este dilluns, dia 1 de juliol, a la programació de la Gran Fira de València 2024, que comptarà amb prop de 250 activitats culturals gratuïtes que s'estendran per tots els barris i pobles de la ciutat. Activitats que estaran compostes per actuacions musicals, espectacles de màgia i circ, monòlegs, teatre i fins i tot cantajocs o pequedisco. Una Gran Fira que, com explicava la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, i el regidor de Falles, Santiago Ballester, "estan pensades per a tots els públics, perfils i edats", i que dona pas a un mes de juliol carregat de cultura, pólvora i actes tan tradicionals com la Batalla de Flors.

Entre les ubicacions en les quals es desenvoluparan estos esdeveniments, es troben alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat, com la plaça de l'Ajuntament, plaça de la Verge, de la Reina o plaça Redona; però també al Parc Central o els Jardins del Túria. A més, i sota el lema 'València en Fira', els barris i pobles que acolliran les activitats culturals de la Gran Fira seran els següents:

  • En el cas dels barris de València, la Gran Fira arribarà, este 2024, a Campanar, Aiora, Exposició, Cabanyal, Benicalap, Fonteta, Tres Forques, Malilla, Sant Marcel·lí, i Russafa- Parc Central.
  • D'altra banda, els pobles de València que albergaran activitats culturals de la programació de la Gran Fira són Benimàmet, Poble Nou, Carpesa, Pinedo, El Palmar, Borbotó, El Saler, i Castellar-L'Oliveral.

Tota la programació completa amb dates, horari i actuacions en els barris i pobles de la ciutat es pot consultar en la pàgina web oficial de Gran Fira València. No obstant això, cal destacar que, com van assenyalar des del consistori, les activitats infantils es realitzaran de 19.00 a 21.00 hores i les dirigides al públic adult començaran a les 21.30 hores i s'allargaran, com a màxim, fins a les 00.00 hores per a respectar el descans veïnal.

Activitats infantils de Menuda Fira / Foto: Gran Fira de València

Encesa de la Gran Fira

La Gran Fira de València arranca este 1 de juliol la seua programació, que s'allargarà fins al 28 de juliol. D'esta manera, la programació començarà amb la tradicional encesa de la Gran Fira a partir de les 20.00 hores. Els actes de l'encesa començaran amb una desfilada de tambors i cornetes, que eixirà des de la plaça de la Reina i recorrerà el carrer Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament, quan es procedirà a l'encesa del cartell lluminós de la Gran Fira.

Prop de les 22.00 hores, serà el torn de Sylphes amb un espectacle de dansa aèria a 30 metres del sòl, on els ballarins/acròbates emocionaran al públic assistent amb este gran espectacle de ballet aeri al so dels concordes de la famosa obra ‘Las cuatro estaciones’ de Vivaldi.

Finalment, la pirotècnia Peñarroja serà l'encarregada de posar el fermall d'or a una nit màgica amb el tret d'un castell de focs artificials, que es dispararà des de la terrassa del mateix edifici consistorial. Este espectacle està previst que comence a les 22.40 hores, i es podrà veure des de la mateixa plaça de l'Ajuntament.

A partir d'eixe moment, s'iniciarà una intensa programació que consistirà en espectacles de màgia, contacontes, cantajocs, pequedisco, jocs i tallers infantils o espectacle de circ per als més xicotets; una zona urban amb tallers de beatbox o hip-hop per als joves; i monòlegs, concerts i actuacions en directe, pirotècnia, tributs, activitats falleres, folklore valencià, DJ's de referència local, nacional i internacional, jazz, soul, rock and roll, bandes de música, orquestra de cambra, bandes sonores de pel·lícules i cors per al públic adult.

Concerts en les places de València per la Gran Fira / Foto: IVC Música

La pirotècnia de la Gran Fira

Per descomptat, en la Gran Fira també hi haurà un espai important dedicat als espectacles pirotècnics, que se succeiran tots els dissabtes del mes de juliol. En este sentit, este dissabte, 6 de juliol, el tret serà a càrrec de la pirotècnia Caballer FX, i serà en la plaça de l'Ajuntament.

El dissabte 13 de juliol serà el torn de la pirotècnia Vulcano, en el pont Montolivet; i el dissabte 20 es podrà gaudir d'un piromusical, a càrrec de Pirotècnia Valenciana. Finalment, el dissabte 27 la pólvora tornarà a la plaça de l'Ajuntament a càrrec de pirotècnia Tamarit i el 28 de juliol amb Martí.

Imatge d'un castell de focs artificials en les Falles de València / Foto: Junta Central Fallera

Actes tradicionals

Finalment, cal no oblidar la Gran Fira de València comptarà amb actes que ja formen part de les tradicions valenciana, com és el cas de la Batalla de Flors, que se celebrarà el diumenge, 28 de juliol, en el passeig de l'Albereda.

Com mana la tradició, l'acte, que començarà al voltant de les 20.00 hores, s'iniciarà amb un festeig de la Policia Municipal, seguit de la cavalcada valenciana amb portadors de joies i carros de cavalls decorats amb flors on van muntades parelles amb vestits tradicionals.

A continuació, és el moment de la desfilada de carrosses que, cada any, sorprén pels seus dissenys arriscats i el seu color. Després del lliurament de premis, sona l'avís que dona inici a la gran batalla de flors que transformarà el passeig de l'Albereda en un mantell gegant de flors. I és que este és el moment en el qual les persones que es troben en les llotges comencen a llançar milers de flors als i les participants que van pujades a les carrosses, mentre estes intenten esquivar-les amb una raqueta.

A més, cal destacar que el dia previ (dissabte 27 de juliol) serà el torn del Sopar de la Punxà. Una festa oberta al públic per a celebrar el moment en el qual els mestres carrossers acaben de punxar la flor en les carrosses que desfilaran l'endemà en la Batalla de Flors. Este esdeveniment se celebra a la Ciutat de l'Artista Faller amb un sopar multitudinari (és necessari comprar entrada) i una gran festa final oberta a tot el públic.

Imatge de la Batalla de Flors de València