València es prepara per a celebrar un 9 d'Octubre molt especial carregat d'activitats tradicionals, però també de propostes d'oci i culturals pensades per a tots els públics i que permetrà viure amb més intensitat el Dia de la Comunitat Valenciana. Per això, et deixem una guia amb tot el que has de saber del 9 d'Octubre de València 2024.
La celebració del 9 d'octubre arrancarà a la ciutat de València a les 12.00 hores amb la Baixada de la Senyera pel balcó municipal i la posterior Processó Cívica. Es tracta d'un dels actes més multitudinaris. I és que centenars de persones es concentren en la plaça de l'Ajuntament per a veure eixe moment tan especial per als valencians. A continuació, la processó recorrerà el següent itinerari: plaça de l'Ajuntament, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina i la Catedral de València, on hi haurà un tedèum.
En acabar l'acte religiós, la processó continuarà per la plaça de l'Almoina, el carrer de la Barchilla, la plaça de la Reina, el carrer de la Pau i la plaça d'Alfons el Magnànim fins a arribar a l'estàtua de Jaume I. Finalitzada l'ofrena floral al rei, la Senyera tornarà pel carrer del Pintor Sorolla, carrer de les Barques i, de nou, la plaça de l'Ajuntament. Acompanyaran a la Senyera l'Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa, la policia de gala muntada a cavall i els timbalers de la ciutat.
Més tard, en finalitzar la Processó Cívica, entre les 13.30 i les 14.00 hores, la pirotècnia Turís dispararà una mascletà en la plaça de l'Ajuntament. Per a l'ocasió, esta empresa ha dissenyat una mascletà diferent del que és habitual en l'empresa de Torís, amb un inici digital innovador i dos bombardejos finals potents, un tancament que sí que és característica i marca de la casa.
La vesprada del 9 d'Octubre, a més de la manifestació, els carrers del centre de la ciutat són l'escenari d'un dels actes més esperats: la Gran Entrada de Moros i Cristians de València. La desfilada arrancarà a les 17.00 hores en el següent recorregut: Glorieta, carrer de la Pau, Poeta Querol, Barques, plaça de l'Ajuntament i Marqués de Sotelo.
No obstant això, cal recordar que, prèviament, a les 16.30 hores, s'haurà celebrat la Baixada de Glòria, en el qual les esquadres recorreran el mateix itinerari però en sentit contrari. Sens dubte, l'espectacularitat d'esta entrada la convertixen en un dels plans estrela de la programació del 9 d'Octubre a València.
Fira Medieval al Jardí del Túria
A més, pots aprofitar este dia festiu per a gaudir de la gran Fira Medieval que estarà instal·lada, fins al 12 d'octubre, al Jardí del Túria – entre el pont de l'Exposició i el pont de les Flors –. Una oportunitat única per a viatjar a l'autèntica edat mitjana gràcies a la increïble ambientació i a la infinitat de propostes lúdiques que conformaran este mercat medieval.
I és que no sols hi haurà espai per a l'artesania i la gastronomia, sinó que a més es recrearan els oficis antics on es podrà descobrir, en primera persona, les eines i les tècniques emprades en l'edat mitjana i entendre la importància d'estos oficis per a la vida quotidiana.
Així mateix, s'instal·larà un campament medieval, ambientat en l'època, per a conéixer de prop el dia a dia dels soldats i els artesans; una granja medieval on es podrà interactuar amb els animals de l'època; i atraccions infantils, com el Tío Vivo ecològic, jocs tradicionals, teatre i tallers d'artesania. Esta experiència única es completarà amb exposicions en les quals es mostraran les eines quotidianes de l'edat mitjana; actuacions en directe amb música medieval i exhibicions de falconeria; o fins i tot la representació de l'entrada de Jaume I a València, un dels moments clau de la celebració del 9 d'Octubre en la capital del Túria.
Finalment, cal destacar que els més valents podran enfrontar-se i demostrar les seues habilitats en els tornejos medievals que s'organitzaran per a l'ocasió.
Altres activitats culturals
Finalment, encara eres a temps de visitar l'exposició permanent 'El 9 d'Octubre, la nostra festa', que romandrà exposada fins al 13 d'octubre a la Sala de Reines de la Diputació de València.
A més, es podrà visitar la Real Senyera de Blasco Ibáñez, que va cobrir el fèretre de l'escriptor en el seu trasllada des de França, en el Saló de Plens de la Diputació de València. Estarà exposada fins al 13 d'octubre i es podrà visitar en horari de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores, excepte els matins del 8 i 9 d'octubre.
Enguany, gaudix del 9 d'Octubre de València amb totes estes activitats gratuïtes que han organitzat tant l'Ajuntament de València, la Diputació i la Generalitat Valenciana, com la Federació Valenciana de Moros i Cristians.