L'equip de govern bipartit format per PP i Vox en l'Ajuntament de València va presentar ahir dilluns el seu projecte de pressupostos municipals per a l'any 2024. Uns comptes municipals que ascendeixen a 1116,9 milions d'euros, un 7,16 % més que el passat 2023 i en els quals s'ha inclòs el finançament per a la posada en marxa de grans projectes urbanístics en el capítol d'inversions (que supera els 112 milions d'euros, 30 més que en 2023).
Precisament, un d'eixos grans projectes serà la redacció del projecte de les obres que soterrarán les vies de Serradora. Es tracta d'una gran actuació l'estudi de la qual es troba paralitzat des de novembre de 2021 pel Ministeri de Transports i que Catalá busca reactivar el pròxim 2024 per a aconseguir cosir els barris del marítim i finalitzar el PAI del Grau. De fet, aquesta va ser una de les principals proclames electorals de María José Catalá qui durant la campanya va avançar com podria dur-se a terme aquesta obra si arribara a l'alcaldia: l'Ajuntament avançaria en una primera fase els diners que després es repercutirà a l'Estat "perquè és una qüestió competent d'ell", manifestava Catalá fa uns mesos.
A més, l'equip municipal també ha inclòs en els comptes municipals del pròxim exercici la redacció de l'estudi sobre la parcel·la del complex industrial del Carrer Guatla. Un recinte situat en el barri de la Saidïa en el qual el ple del consistori va rebutjar desenvolupar un gran hotel-residència d'estudiants (tal com tenia previst la companyia propietària de l'immoble). Així, el consistori impulsarà ara una anàlisi de les instal·lacions per a reconvertir-les en dotacions de serveis públics que cobrisquen les necessitats dels residents en eixa zona.
La millora dels mercats municipals també serà una de les claus dins del capítol d'inversions del consistori per al pròxim 2024. L'equip de govern ha augmentat un 9,2 % el pressupost destinat a aquests recintes comercials de la ciutat i pretén escometre actuacions de renovació en els mercats municipals de Torrefiel, Algirós, Russafa, Rojas Clemente, Jesús, El Cabanyal i també en el Mercat Central. En concret, una subvenció de 40.000 euros procedent dels fons europeus Next Generation permetrà proveir de connexió wifi als mercats.
Retards en les obres del Canal d'Accés
El Canal d'Accés és una de les grans actuacions urbanístiques que transformaran la capital valenciana en els pròxims anys. De fet, el cronograma d'aquestes obres, que ja han començat, calculava que fora en 2028 quan València poguera estrenar una nova imatge amb el soterrament de les vies del tren.
No obstant això, María José Catalá ha informat hui que s'han produït retards en les obres d'aquest canal d'accés, tal com li el va transmetre el Ministeri de Transports al consistori municipal el passat 4 d'octubre. En aqueix sentit, la primera edil ha especificat que des d'Adif se'ls ha comunicat que el pròxim 2024 només s'executaran 13,5 milions d'inversió municipal en aquestes obres.
La reforma de la plaça de l'Ajuntament, a l'espera de possibles modificacions en el projecte
La reforma de la plaça de l'Ajuntament també es troba dins de les grans inversions que escometrà el consistori municipal, encara que aquesta podria patir modificacions. Va ser a l'octubre de 2022 quan el llavors govern del Rialto (format per Compromís i PSPV) va anunciar el projecte guanyador que marcaria el full de ruta de la remodelació d'aquesta emblemàtica plaça: 'Renatura'.
No obstant això, Catalá assegurava ahir durant la roda de premsa de presentació dels pressupostos 2024 que a pesar que aquesta reforma "ja compta amb finançament i es va a fer", el projecte escollit per un jutjat fa més d'un any, podria patir alguna modificació. "La reforma està pressupostada i es va a fer, però no té per què ser seguint el model que hi ha ara mateix", va detallar la primera edil.