El Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar avança cap a la seua aprovació. De moment, es presentarà a la comissió d'urbanisme per a remetre-ho a la direcció general de Patrimoni I sol·licitar l'informe. Mentrestant,la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha avançat que "segueix la mateixa línia de fa uns mesos. Tan sols s'han introduït xicotetes modificacions provinents de les diferents al·legacions". En aquest sentit, es mantenen aspectes tan essencials com la protecció del barri enfront de la turistificació, la conservació de la seua identitat i el seu patrimoni històric, així com la creació de zones verdes i recursos dotacionals que "mantindran l'esperit residencial del Cabanyal-Canyamelar".
Així, Gómez ha sigut contundent en assenyalar que "l'Ajuntament de València està batallant enfront de la turistificació del barri per a protegir la façana litoral. S'han rebut al voltant de 25 al·legacions, de companyies i inversors, per a demanar que tota la façana marítima siga d'ús hoteler, i ho hem rebutjat perquè no és el que volem per al Cabanyal- Canyamelar". Per aquest motiu, ha explicat, "no es pot prohibir l'ús hoteler en tota la zona, però gràcies al fet que l'hem concentrat en el PAI Piscines, que a més està fora del nucli residencial, podem assegurar que l'esperit residencial continuarà pervivint".
A més, el PEC contempla el percentatge més restrictiu d'apartaments turístics de tota la ciutat. En aquest sentit, tan sols es permetrà el 10% d'apartaments turístics per illa, que hauran de situar-se, com marca el PGOU, per damunt de comerços o per davall d'habitatges, és a dir, plantes baixes o primera planta. Sens dubte, un límit que permetrà mantenir el caràcter residencial del barri, i que reduirà significativament el nombre d'apartaments turístics.
Així mateix, es mantenen les tres grans vies verdes per al barri: una en el nucli històric, que recorrerà les diferents places; una altra via verda des de l'avinguda Tarongers fins a La Marina; i, finalment, una altra pel Passeig Marítim, que es renaturalitzarà i s'apostarà per la creació d'oasi i recorreguts per als vianants perquè la transició entre el passeig i la platja no siga tan dura. A més, es crearà una altra zona verda al final de l'avinguda Blasco Ibáñez, a la rotonda de l'estació del Cabanyal, que "dignificarà l'entrada al barri".
Altres aspectes que es mantenen al PEC del Cabanyal-Canyamelar, ha explicat Gómez, són la limitació a tres altures en tot el barri, a excepció de les zones BIC i en zones d'eixample on es mantindrà l'habitatge tradicional de planta més una altura; la creació d'aparcaments en altura per a compensar les plaça que es perden; i el PAI Piscines que, a més de comptar amb l'hotel, suprimirà la piscina olímpica i es deixa una coberta d'ús municipal.
Finalment, una altra de les grans novetats que contempla el PEC és en l'avinguda Neptú, on es permetrà als propietaris obrir comerços diferents de l'hostaleria en la part posterior – fins al 50% de la superfície del local –. A més, per a reactivar aquesta zona es convertirà en zona de vianants tot el parc, quedant suprimida la zona d'aparcament.
Respecte a l'habitatge públic, Gómez ha assenyalat que "el parc públic d'habitatge augmenta entre 850 i 1.000 habitatges, de les quals el 60% serà de VPO o propietat de l'Ajuntament, que seran de lloguer assequible per a diferents col·lectius, com a joves o majors de 65 anys". Així mateix, ha recordat que "no deixarem buits els solars que ens va deixar el Partit Popular". I en aquest punt, es planteja la construcció d'un nou edifici al carrer Astilleros per als reallotjaments dels veïns i veïnes del Bloc Portuaris.
En aquest aspecte, Gómez ha apuntat que "ni reconstruint tot el que el PP va destruir aconseguirem recuperar els nivells d'edificabilitat del barri dels anys 80. Però el que sí que tenim clar és que no deixarem eixos solars buits. Ho reconstruirem, això sí, mantenint el model d'habitatge del barri".
En total, quan el PEC estiga finalitzat, el Cabanyal-Canyamelar comptarà amb 60.000 metres quadrats de zona verda i 40.000 d'equipaments públics. A més, "la protecció patrimonial es duplica en dos vessants: façanes, elements ornamentals o cobertes, així com la protecció tipològica dels habitatges, permetent la reedificació, però protegint elements característics com les altures, els patis posteriors o la morfologia".
"Un barri que es destruïa, ara es protegeix. Es protegeix la seua identitat sense distorsions, i això és el veritablement important d'aquest Pla Especial", ha conclòs Sandra Gómez.