La ciutat de València ha sigut reconeguda, al costat de Ljubljana, com a Capital Europea del Turisme Intel·ligent 2022. Sens dubte, un reconeixement que, com ha apuntat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, "avala el treball que des d'aquest ajuntament portem fent des de 2015 per a crear un model de turisme rendible i sostenible". I és que com ha explicat Gómez, "a València, com sí que ocorria en altres ciutats, mai hem parlat de turismofòbia, però tampoc ens interessava un turisme de masses. Per això, hem treballat per a crear un model de turisme urbà, reconegut internacionalment, que convide als i les turistes a visitar la nostra ciutat tant el mes de juliol, com al febrer".
Un total de 30 candidatures de 16 països – com Bordeus (França), Copenhaguen (Dinamarca), Dublín (Irlanda), Florència (Itàlia), Ljubljana (Eslovènia) o Palma (Espanya) – s'han presentat a aquesta iniciativa promoguda per la Unió Europea per a fomentar el turisme intel·ligent. No obstant això, un jurat de la Comissió Europea, especialitzat en accessibilitat, sostenibilitat, digitalització, patrimoni cultural i creativitat, reconeixia, ahir, a València amb aquesta capitalitat.
Com apuntava el regidor de Turisme de l'Ajuntament de València, Emiliano García, "aquesta notícia suposa un estímul per a continuar creixent. València s'està posicionant com una destinació turística cosmopolita, intel·ligent i sostenible, al nivell de les grans ciutats turístiques i capitals europees. Estem liderant projectes pioners en matèria de sostenibilitat, però també ens estem posicionant com a destinació de rodatges internacionals, gràcies a la constitució de Film Office. A més, som Capital Mundial del Disseny, i en paral·lel, seguim maximitzant el valor i la visibilitat al nostre patrimoni més tradicional, tant material com immaterial".
L'elecció de València com a Capital Europea del Turisme Intel·ligent comptarà amb el suport d'experts en comunicació i desenvolupament de marca al llarg de 2022. Així mateix, es produirà un vídeo promocional, una gran escultura amb un hashtag que s'instal·larà en un lloc destacat i diverses activitats de promoció i visibilitat en l'àmbit de la Unió Europea.
La vicealcaldessa ha expressat el seu "orgull" davant aquesta designació, ja que "és la demostració que es pot crear un model de turisme que genere rendibilitat per a la ciutat, però que siga sostenible i, per tant, respectuós amb el nostre entorn". Per descomptat, ha afegit, "això s'ha aconseguit gràcies a la implicació de tots els agents turístics i econòmic-socials de la ciutat. De fet, el pla de turisme va ser el primer i l'únic que es va aprovar per tots els partits polítics".
L'estratègia turística de València
València ha desenvolupat la seua estratègia turística sobre el pilar de la sostenibilitat, promovent projectes que permeten avançar en els ODS. Així, entre els projectes de major envergadura i impacte econòmic, social i mediambiental es troba l'auditoria de la petjada de carboni de l'activitat turística, i el seu corresponent pla per a la seua reducció i compensació amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat en carboni del turisme en 2025.
A més, en matèria d'accessibilitat, es destaquen els esforços realitzats per a incrementar l'espai dedicat al vianant, l'aposta per la mobilitat sostenible - amb més de 156 km de carril bici-, l'impuls d'instal·lacions amb equipament especial i eliminació de barreres arquitectòniques, així com els projectes desenvolupats per a adaptar l'oferta turística a persones amb mobilitat reduïda.
Pel que respecta a la tercera de les categories valorades, la digitalització s'orienta en doble adreça: d'una banda, per a la gestió de l'experiència del turista i, d'altra banda, com a eina de competitivitat empresarial. Així, s'ha impulsat una plataforma de dades (SIT-Sistema d'Intel·ligència Turística) orientada la presa de decisions del sector empresarial valencià, eines de comunicació amb el turista (chatbots), cinc quioscos d'informació turística intel·ligents – que ajuden als viatgers les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana-, així com experiències de geocaching per a descobrir la ciutat i alguns dels seus recursos principals a través d'aplicacions digitals, com el Sant Greal.
Finalment, quant a l'àrea de patrimoni cultural es refereix, es destaca el caràcter avantguardista i històric de València, una ciutat cosmopolita i mediterrània que preserva importants Patrimonis - materials i immaterials - de la Unesco, com són les Falles, la Llotja de la Seda i el Tribunal de les Aigües. A més de l'aposta per declarar la Paella com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La candidatura destaca la rellevant agenda cultural de la ciutat; els reconeixements internacionals – com la Capitalitat Mundial del Disseny 2022- així com les sinergies creades entre les indústries culturals, creatives i turístiques que, entre altres, ha permés el desenvolupament de la València Film Office. València és una ciutat vibrant en la qual mai cessa el seu ritme gràcies a tots els plans que hi ha per fer i gaudir.