Xoc de trens en l'organització d'un dels esdeveniments més destacats a nivell mundial que acollirà la ciutat de València en 2026: els Gai Games. I és que les associacions LGTBI+ de la ciutat han donat l'esquena, per complet, a l'Ajuntament de València en denunciar "ingerències per part de l'administració pública". Així i tot, des del consistori ja s'ha anunciat que València continuarà sent seu dels Gai Games 2026 i que continuaran amb l'organització d'estos jocs. I és que com la mateixa Federació Gai Games (FGG) reconeix "tenim la responsabilitat moral i ètica de continuar sent visibles i proporcionar una plataforma per a ressaltar les necessitats de la nostra comunitat, especialment en llocs on els drets i el benestar de les persones LGTBIQ+ i, de fet, de totes les persones marginades, s'estan erosionant".
La FGG ha admés que s'ha dut a terme un procés de negociació amb les associacions LGTBI+ de València per a establir "una estructura organitzativa justa i adequada". No obstant això, han lamentat que "no s'han considerat suficients per a les entitats LGTBIQ+ locals i per això han decidit retirar-se de l'organització". Com ha explicat Jorge García, secretari de la Fundació València Diversitat – que aglutina totes les associacions LGTBI+ de la ciutat – "hem fet el pas de retirar-nos perquè hem passat d'estar en el centre del projecte, a ser mers acompanyants".
Així, assenyala Jorge García, "el que volia el consistori era prendre totes les decisions, però que nosaltres fórem la part executant i, per tant, que carregàrem amb les responsabilitats d'actuacions amb les quals no estàvem d'acord. No hem tingut poder de decisió, i tampoc s'ha respectat tot el treball que ja portàvem fet amb l'anterior equip de govern".
Davant esta situació, demanen que no se celebren els Gai Games a la ciutat de València. Com han informat en un comunicat, "el segrest dels Gai Games per part de la dreta i la ultradreta ha fet que este projecte quede buit de valors. Aprofitant la seua majoria a l'Ajuntament de València, PP i VOX han aconseguit expulsar a les entitats LGTBIQ+ de l'organització de l'esdeveniment, substituint l'estructura original per un "comité organitzador" que els permetrà controlar qualsevol aspecte del torneig i, d'esta manera, esborrar tot rastre d'aquelles reivindicacions que els resulten més molestes".
Totes les organitzacions LGTBIQ+ de la ciutat han retirat el seu suport a la celebració d'este esdeveniment: des de socials – Lambda, Col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar – esportives – C.E. LGTBI+ Dracs València i C.E. LGTBI+ Samarus València – i empresarials – Avegal Associació d'empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana --. Així mateix, en els últims dies també s'han adherit a la protesta les principals entitats i referents del teixit associatiu i esportiu LGTBIQ+ d'Espanya: FELGTBI+ Federació Estatal LGTBI i ADI Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI.
Com apunta el secretari de la Fundació València Diversitat, Jorge García, "no entendríem la celebració del 8 de Març sense la participació activa de les dones i els col·lectius feministes; o si se celebrara l'1 de març sense ser organitzat pels sindicats. En canvi, en este cas, la Federació dels Gai Games ha confirmat que seguiran avant amb l'organització d'este esdeveniment, col·laborant així amb el blanqueig de les polítiques de l'Ajuntament de València".
Per part seua, la FGG ha confirmat que "hem consultat extensament amb el govern local per a entendre els seus motius darrere de voler organitzar l'esdeveniment a València i existixen garanties, tant econòmiques com logístiques, per part de la corporació municipal per a donar suport a l'esdeveniment. Ens hem assegurat que els nostres participants estiguen completament segurs i lliures per a ser ells mateixos. El govern local ha acordat permetre la igualtat de drets de vot entre ells i les entitats LGTBIQ+, durant tota l'organització dels Jocs. Estem segurs que este és un acord just per a la celebració d'un esdeveniment internacional d'esta escala i estem segurs que secundaran completament el nostre esdeveniment".
I és que cal no oblidar que estem davant un esdeveniment que genera un gran impacte social i econòmic en aquelles ciutats on se celebren. De fet, els últims jocs celebrats a la ciutat de París van tindre un impacte econòmic xifrat en 117,9 milions de dòlars.
La regidora d'Esports de l'Ajuntament de València, Rocío Gil, reiterava, en un ple municipal, el suport del PP als Gai Games i va recordar que va votar a favor de les propostes impulsades en l'anterior mandat per Compromís i PSPV-PSOE.
La celebració de l'Orgull reviva la tensió
Sens dubte, a més dels Gai Games, un altre dels punts calents que continua enfrontant a les associacions LGTBIQ+ de la ciutat i al consistori és la celebració de l'Orgull. Lambda anunciava que, per primera vegada en 36 anys, cancel·lava la Festa de l'Orgull de València 2024, encara que mantenia la manifestació reivindicativa "després dels intents de controlar l'organització de la festa per part de l'Ajuntament de València".
Com ha detallat el coordinador general de Lambda, Fran Fernández, "entre octubre i desembre de 2023 la Generalitat posa en marxa, amb la col·laboració de la Diputació de València i l'Ajuntament, un comité organitzador constituït a esquena dels consells consultius LGTBI i Trans, que eren els legitimats per a això. I en els últims dos mesos s'han produït noves actuacions amb la finalitat d'usurpar la representació de les entitats LGTBI i controlar espais de participació, a través de la composició del Comité dels Gai Games València 2026 o del nomenament irregular d'un alcalde del PP com a representant del Consell Trans Valencià a esquena de les entitats socials que el conformen".
A això, diuen, "cal sumar les significatives retallades en drets en el primer trimestre de 2024: l'eliminació a la província de València de formació en diversitat LGTBI a més de 20.000 joves, la censura de llibres infantils sobre la diversitat familiar i LGTBI, la cancel·lació del servici infosex de l'Ajuntament de València i la negació de la discriminació que patix el col·lectiu LGTBI per part de membres del govern valencià, entre altres".
Un escenari que els ha portat no sols a cancel·lar la festa, sinó a moure la manifestació al divendres, dia 28 de juny. "L'Ajuntament de València ens va intentar imposar la data del 22 de juny per a unir-ho amb les activitats organitzades per ells, i ens van dir que les altres dues dates sol·licitades — el 15 i el 29 de juny – quedaven descartades per ocupació de la plaça". No obstant això, a través del grup municipal socialista "hem tingut accés a la informació sobre l'ocupació de la plaça i no apareix cap previsió d'ocupació per a les dates sol·licitades".
No obstant això, malgrat les dures crítiques llançades pels col·lectius LGTBIQ+, des del consistori valencià continuen amb l'organització de la festa de l'Orgull 2024. Des de la Regidoria d'Igualtat s'ha presentat la programació que es desenvoluparà en diferents places de la ciutat, i en la qual no faltarà Dj's, drag queens, pirotècnia o un concert de Rosa López. Consulta la programació de la Festa de l'Orgull de València 2024 en este enllaç.