València

Els Gai Games 2026 seguiran celebrant-se a València després d'abandonar l'organització quatre associacions LGTBIQ+

Així ho ha confirmat la Federació Gai Games (FGG) que ha lamentat la falta d'acords després d'un procés de negociació amb les asociaciaones

1 minut

Los Gay Games 2026 seguirán celebrándose en València tras el abandono de cuatro asociaciones LGTBIQ+ de la organización

La ciutat de València es manté com a seu dels Gai Games 2026 malgrat l'abandó de quatre associacions LGTBIQ+ de l'organització de la competició per desavinences amb l'Ajuntament de València. Així ho ha anunciat la Federació Gai Games (FGG) a través d'un comunicat en el qual han apuntat que seguiran endavant amb l'organització "sense el suport d'estes quatre entitats", ja que, segons especifiquen, "retirar ara els Gai Games de València seria reconéixer la derrota i defraudar a la comunitat".

"Reconeixem que triar continuar amb l'organització dels Jocs Gai sense el suport d'estes quatre entitats LGTBIQ+ locals podria ser decebedora per als nostres participants i seguidors, especialment aquells de la comunitat local. Hem treballat increïblement dur per a organitzar estos Jocs fins ara, i hem treballat igualment dur per a mantindre a estes entitats involucrades en l'estructura organitzativa", exposen en el comunicat.

Així, la FGG admet haver iniciat un procés de negociació amb estes quatre entitats: València Diversitat Foundation (FVD), Lambda, Associació Avegal d'empreses i Professionals per a Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals de la Comunitat Valenciana i el Club Esportiu LGTBIQ+ Dracs València (Dracs). En este, es buscava establir "una estructura organitzativa justa i adequada", així com "garantir el finançament i el funcionament de l'esdeveniment". No obstant això, la federació lamenta que les negociacions "no s'han considerat suficients per a les entitats LGTBIQ+ locals i per això han decidit retirar-se de l'organització dels Gai Games", concreten.

"Empatitzem profundament amb les seues frustracions amb el govern local i recolzem incondicionalment la seua decisió de no treballar amb ells. No obstant això, creiem fermament que hem de lluitar per la nostra visibilitat en tot moment. Tenim la responsabilitat moral i ètica de seguir sent visibles i proporcionar una plataforma per a ressaltar les necessitats de la nostra comunitat, especialment en llocs on els drets i el benestar de les persones LGTBIQ+ i, de fet, de totes les persones marginades, s'estan erosionant", continuen des de la FGG.

Imatge d'arxiu de dos esportistes durant una demostració en la presentació de València com a seu dels Gai Games 2026. Imatge: Rober Solsona

Així mateix, des de la FGG parlen del gran impacte, tant social com a econòmic, que té este esdeveniment esportiu en aquelles ciutats on se celebra. "Creiem que organitzar els Jocs Gai a València és una oportunitat increïble per a la comunitat LGTBIQ+ local i tindrà un impacte per a tota la vida en la població local, les empreses, els grups comunitaris, els esports, la cultura i el turisme. Hem vist una vegada i una altra l'immens impacte que els Jocs Gai tenen en les ciutats amfitriones, tant socialment com financerament", expliquen. De fet, els últims jocs celebrats en la ciutat de París van tindre un impacte econòmic xifrat en "117,9 milions de dòlars", detallen des de la federació.

La FGG reafirma l'interés de l'Ajuntament amb els Gai Games

En el mateix comunicat, la Federació Gai Games confirma que el consistori municipal segueix compromés amb l'organització de la competició esportiva i confien en la "col·laboració contínua amb l'Ajuntament per a oferir un esdeveniment reeixit i memorable". "Havent treballat al costat de la comunitat local durant diversos anys, sabem que el nostre esdeveniment té una importància immensa per a ells i les empreses locals, així com per a tota Espanya i Europa", declaren.

De fet, la FGG assegura haver "consultat extensament amb el govern local per a entendre els seus motius darrere de voler organitzar l'esdeveniment a València" i després d'això la federació reafirma que existeixen garanties, tant econòmiques com a logístiques, per part de la corporació municipal per a recolzar l'esdeveniment. "Ens hem assegurat que els nostres participants estiguen completament segurs i lliures per a ser ells mateixos. El govern local ha acordat permetre la igualtat de drets de vot entre ells i les entitats LGTBIQ+, durant tota l'organització dels Jocs. Estem segurs que este és un acord just per a la celebració d'un esdeveniment internacional d'esta escala i estem segurs que recolzaran completament el nostre esdeveniment", comenten.

Motius de l'abandó de les quatre associacions

Entre les motivacions que han portat a les organitzacions LGTBIQ+ de la ciutat a deixar l'organització de l'esdeveniment es troben els canvis "inacceptables" en l'estructura organitzativa proposada per la FGG en la qual el vot de les entitats i l'Ajuntament de València tenien el mateix pes. Des de les associacions assumixen que, amb este canvi, "es veurien obligades a assumir possibles conseqüències fiscals, penals i legals de les decisions preses per PP i Vox"; no obstant això des de la FGG qualifiquen d'"incorrecta i sense fonament" eixa afirmació, ja que "enlloc de l'acord es responsabilitza entitats de les decisions preses pel govern local".

A més, les organitzacions valencianes que han decidit retirar-se del comité organitzador denuncien "retallades financeres i atacs" als drets del col·lectiu per part del govern local integrat per PP i Vox. Referent a això, la FGG ressalta la seua confiança "en què el govern municipal estiga disposat a recolzar l'esdeveniment de manera adequada i segons l'acordat en les nostres discussions originals amb el govern municipal anterior".